Osvrt Orlanda Rivettija

Bodovi se mogu nadomjestiti, obraz se gubi samo jednom…

Orlando Rivetti

Rijeka može izgubiti u Osijeku, ali tek nakon što je ispucala sve karte. Tko može igračima doći u svlačionicu i kazati – pustite!  Predsjednik Damir Mišković bi trebao biti na »teškim drogama«, a trener Matjaž Kek bi nakon toga mogao spakirati stvari i krenuti put Maribora



 Rijeka je spasila Osječane tako da je kupila (i platila), najbolje igrače. Vargić, Lešković, Jugović, Kvržić… igrat će večeras protiv »svojih«. Bit će pod povećalom. Zbog regularnosti natjecanja. Osijek se bori za ostanak, Rijeka za poštenje. Damir Mišković, predsjednik Rijeke, i još uvijek Udruge prvoligaša, put će Slavonije. Jučer je bio na posljednjem treningu, danas očekuje – pobjedu. Iritiraju ga priče o tome zbog čega ne smije igrati Cesarec, o tome tko će kome (pre)pustiti bodove do kraja sezone. Mišković je »pit bull«, nikada neće pustiti kost. Spreman je pomoći svakome, konačno Rijekin je novac spasio Osijek od bankrota, ali kako nekome pustiti utakmicu. Prevariti sam sebe… U biznisu postaju zakonitosti, Mišković je »magistrirao« na afričkom kontinentu s talijanskim gazdom. Nešto više od dvije godine na čelu je HNK Rijeka, gladan uspjeha. Nikome ne bi pustio ni mrvice. 


Rijeka može izgubiti u Osijeku, ali tek nakon što je ispucala sve karte. Tko može igračima doći u svlačionicu i kazati – pustite!  Predsjednik Damir Mišković bi trebao biti na »teškim drogama«, a trener Matjaž Kek bi nakon toga mogao spakirati stvari i krenuti put Maribora. 


Znam, puno je bilo namještenih utakmica za koje sam mislio da su – poštene. Konačno, svjedoci smo brojnih afera, u domaćem »kokošinjcu« i u svijetu, ali nemojmo gledati sve kroz crne naočale. Ne znam je li Mamić (Dinamo), pustio Osijeku, niti je li Hajduk »planirano« izgubio od Hrvatskog dragovoljca (sumnjam!), gledajmo nogomet s one druge, ljepše strane. 




Rijeka ima otvoreni račun s Osječanima. U kvalifikacijama za Prvu ligu 1971. godine oba su susreta odigrana neriješeno (1:1), a Osječani su na Kantridi izborili vizu boljim izvođenjem jedanaesteraca. Prije 15 godina, opet na Kantridi, bilo je još jednom 1:1. Rijeka je ostala bez naslova zbog Osijeka i Krečakove zastavice. Osijek je odradio posao za – Dinamo! I nakon nekoliko dana osvojio Kup protiv Cibalije uz pomoć suca – Sinovčića. Opaki su suci, a ne »trgovina klubova«, iako nikada ne bih stavio ruku u vatru. Otkako postoji svijeta i sporta, uvijek je bilo nepoštenih. 


Što će biti večeras u Gradskom vrtu? Veliki je broj onih koji »znaju« da će biti »šahovski remi«… Mislim da će Rijeka dobiti ili – izgubiti ! Jer, nakon onih četiri komada u dvadeset minuta u Maksimiru, sve je moguće. Bodovi se mogu nadomjestiti, obraz se gubi samo jednom…