Prijelazni rok

BIVŠI PRVOTIMCI O LJETNOM MERCATU ‘Heber je pun pogodak, ali dobro bi došao još jedan napadač’

Ivan Volarić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Dovođenje Hebera je pravi potez! To je igrač koji zaslužuje igrati u »Rijeci« i u klubu su pogodili s njegovim dovođenjem. Heber će sigurno biti igrač koji će dostojno zamijeniti Andrijaševića. Riječ je o vrhunskom igraču – secira Robert Rubčić, bivši kapetan, trener, skaut i sportski direktor »Rijeke«



Prošloga četvrtka s Rujevice su put Nyona odaslali popis igrača na koje trener »bijelih« Matjaž Kek može računati u dva ogleda drugoga pretkola Lige prvaka protiv velškog prvaka »The New Saintsa«. Tu dakle više nema prostora za neke promjene taman se u idućih 48 sati na Rujevici doista pojavi primjerice jedan napadač ili lijevi bek za kojim odgovorni u klubu tragaju po europskom tržištu igrača posljednjih tjedana. S obzirom na sve to može se povući crta nakon »prvoga poluvremena« riječkoga mercata, a već sada je jasno da će uslijediti i »drugih 45 minuta« koji bi po uzoru na prijašnje sezone moglo biti itekako zanimljivo. Naime, veliki klubovi i veliki igrači svoje transfere riješavaju tek u drugom polovici srpnja, odnosno tijekom kolovoza.


»Rijeka« je do sada od standardnih igrača izgubila dvojicu prvotimaca. Krilnom napadaču Romanu Bezjaku istekla je posudba i vraća se u »Darmstadt«, a »Rijekin« najbolji strijelac prošle sezone Franko Andrijašević prodan je u redove »Genta« za 4,2 milijuna eura. Osim njih dvojica od igrača iz kruga prvotimaca otišao je i stoper Ante Kulušić. Ti gubici pokušavat će se nadomjestiti angažmanima brazilskog napadača Hebera, veznjaka Damjana Đokovića i Tomislava Gomelta, braniča Roberta Punčeca, te krilnog napadača Zorana Kvržića, koji je vraćen s posudbe iz »Sheriffa«. Od svih navedenih jedino se Brazilac za sada nametnuo treneru Matjažu Keku i pronašao svoje mjesto u udarnoj momčadi.


– Dovođenje Hebera je pravi potez! – secira Robert Rubčić, bivši kapetan, trener, skaut i sportski direktor »Rijeke« učinjeno na Rujevici tijekom ljetnog mercata. – To je igrač koji stvarno zaslužuje igrati u »Rijeci« i u klubu su pogodili sto posto s njegovim dovođenjem. Heber će sigurno biti igrač koji će dostojno zamijeniti Andrijaševića. Riječ je o vrhunskom igraču kojega će biti teško zaustaviti. Zapravo, za mene je angažman Hebera najjači potez u prijelaznom roku u Prvoj HNL ovoga ljeta! Što se ostalih igrača koji su došli tiče tek treba vidjeti tko će od njih igrati. Međutim, najbitnije je da je »Rijeka« zadržala gro igrača i sigurno tko god dođe da će se brzo uklopiti u momčad. Osim toga na Rujevici su godinama radili dobar posao u prijelaznom roku, uglavnom su pogodili s pojačanjima, a mislim da je tako i ovoga puta. Barem kada je riječ o Heberu.


Nepoznanice




Nekadašnji Rubčićev suigrač na Kantridi, brzonogi napadač Jasmin Samardžić, također će posebno podcrtati Hebera, ali je ipak nešto oprezniji s pohvalama.


– Prije svega teško mi je govoriti o igračima koji su došli jer su svi osim Hebera malo igrali. Što se Brazilca tiče vrijeme će puno toga pokazati. Heber je definitivno igrač koji zna igrati, pretpostavljam da će za HNL biti pojačanje, ali što se tiče Europe vrijeme će pokazati da li je u stanju igrati na najvišoj razini. Najveće pojačanje za »Rijeku« mogli bi biti Vešović, Ristovski, Bradarić i Mišić ukoliko ostanu u klubu. To će za »Rijeku« biti najveća pojačanja! Dakle, da »Rijeka« ne izgubi niti jednu od tih važnih figura. Po meni veliki je hendikep za »Rijeku« kada u ozbiljnim utakmicama ne igraju Vešović i Ristovski. Njih dvojica donose okomitost u igri »Rijeke« – smatra Samardžić.


Zoran Ban, još jedan bivši napadač »bijelih«, krenut će prvo od igračkih gubitaka.


– »Rijeka« je u prvom redu izgubila jednog bitnog igrača, a to je Franko Andrijašević. Da li će ga igrači koji su došli adekvatno odmjeniti to će vrijeme pokazati. Heber mi se svidio još dok je igrao u »Slaven Belupu«, riječ je o odličnom igraču. Vjerujem da će Brazilac na Rujevici napraviti veliki iskorak i to će biti dobitak za »Rijeku« jer takvog igrača »Rijeka« do sada nije imala. Što se drugih tiče to su ipak igrači koji se tek trebaju dokazati i realno predstavljaju određenu nepoznanicu. Po meni »Rijeci« nedostaje jedan pravi špic. Moraju naći pravoga napadača za napasti Ligu prvaka, a koliko znam u klubu na tome rade. Opet, praktički svi u Europi žele dovesti pravog napadača i neće biti lagan posao pronaći ga.


Međutim, treba se potruditi jer to je bitna stavka posebno ako se želi nešto napraviti u Europi. Dosadašnji prijelazni rok odrađen je dosta dobro, ali uvijek može bolje – smatra igrač koji je sredinom 90-tih godina napustio Kantridu i otišao u redove »Juventusa«.


Ban smatra da bi osim napadača bilo pametno dovesti i dvojicu igrača u zadnju liniju, naravno, ukoliko se želi ostaviti dublji trag u Europi.


Znati reagirati


– Mislim da ne trebaju na Rujevici toliko raditi na širini kadra, koliko na ciljanom dovođenju kvalitetnih pojedinaca za određena mjesta u momčadi. Osim napadača »Rijeci« bi dobro došao još jedan stoper, te lijevi bek, gdje »Rijeka« ima samo jedno riješenje u Leonardu Žuti, koji vrlo korektno odrađuje svoje, ali mu nedostaje konkurencija. »Rijeka« ipak ima svojevrstan imperativ ponovo napasti duplu krunu, a sigurno želi napraviti iskorak i u Europi. U klubu će sigurno dati sve od sebe da pokušaju ući u skupine Lige prvaka, ali i ulaskom u Europsku ligu mogu svi biti zadovoljni – tvrdi Ban.


Rubčić se neće složiti s nekadašnjim suigračem iz »Rijekine« svlačionice, smatra da Kek ima dovoljno širok roster za igranje na tri kolosijeka.


– Prije svega za nastup u Europi je najbitnije složiti obranu. Ako Kek uspije u tom dijelu složiti stvari na pravi način tu će se onda napraviti pola posla. Samo ako imaš čvrstu i iskusnu obranu koja može odgovoriti zahtjevima igranja na najvišoj razini nećeš imati problema u europskim sudarima. Što se širine kadra tiče »Rijeka« ima dovoljno kvalitetnih igrača koji mogu u svakom trenutku uskočiti u ekipu i odmjeniti one kojih zbog nekog razloga nema. Osim toga vrlo bitno je da nema puno ozljeda što je pokazatelj kvalitetnog rada na treninzima. Upravo ta činjenica donosi sigurnost igračima u treningu i u konačnici u utakmici – naglašava Rubčić s kojim se djelomično slaže i Samardžić.


– Sigurno da će trebati reagirati ako se uđe u skupine Lige prvaka, međutim ukoliko se stigne do Europske lige onda je ovaj kadar sasvim dostatan. Osim toga ovi igrači će u tom slučaju dokazati da se mogu nositi sa suparnicima na toj razini europskog natjecanja. Naravno, Liga prvaka je druga priča, osim toga realno gledajući teško je očekivati da će se doći do skupina Lige prvaka jer »Rijeka« neće biti nositelj u ždrijebu trećega pretkola i »play offa« – kazao je Samardžić.