Tajnik kluba navijača Rijeke reagira na kaznu UEFA-e

Armada: Zašto keltski križ u grbu Celtica nije zabranjen?

Ivan Volarić

Voljni smo  doći do kompromisa, ali će onda isto tako UEFA morati sa svojega službenog online storea maknuti masku za mobitel s keltskim križem koji se nalazi u grbu Celtica – kaže Povh



RIJEKA Kao i u prvoligašu s Kantride, tako su i u Klubu navijača Armada neugodno zatečeni kaznom koja je stigla na klupsku adresu iz Nyona.


– Šokirani smo odlukom UEFA-e, ona je besmislena jer pokazuje da se nogomet ne igra zbog navijača nego zbog nekih drugih stvari – govori Denis Povh, tajnik KN Armada. – Nadamo se da će ta besmislena odluka biti poništena u žalbenom postupku, a s obzirom na to da se keltski križevi vuku kroz cijelu Armadinu povijest i osim na našim zastavama možemo ih vidjeti i na puno riječkih zgrada, te da nikada nije nimala nacističke ili rasističke konotacije kao što nam spočitava FARE preko UEFA-e.


Činjenica je da su keltski križevi kao takvi na UEFA-inoj listi zabranjenih simbola i da ste bili upozoreni da ih morate ukloniti sa svojih navijačkih rekvizita?




– Zabranjena je neonacistička zastava sa keltskim križem. Ne možemo nešto što ne predstavlja nešto zabranjeno nama biti zabranjeno. Mi smo voljni u suradnji s klubom u žalbenom postupku doći do kompromisa, ali će onda isto tako UEFA morati sa svojega službenog online storea maknuti masku za mobitel s keltskim križem koji se nalazi u grbu »Celtica«. To je nekakva povijest koja se ne može izbrisati. Ako se keltski križ u grbu »Celtica« ne konotira kao neonacistički ili rasistički nego kao simobl jednog kluba i katoličanstva onda se ni nama ne može zabraniti jer čini dio naše povijesti. Iako, rekao sam spremni smo na kompromise, uostalom ti transparenti koji imaju 10-11 godina nisu na nekim utakmicama ni bili izvješeni.


U suradnji s klub pokušavate riješiti problem nastao oko oduzimanja pretplatnih paketa ulaznica navijačima koji su se našli na MUP-ovu popisu odaslanom klubu?


– Klub je odlukom MUP-a zatražio od navijača da vrate pretplatne karte, no paradoksalno je s druge strane da ti isti navijači mogu slobodno kupiti bilo koju ulaznicu na blagajni na stadionu.


Policija nema pravomoćne zabrane u slučaju najmanje 50 posto ljudi koji su se našli na tom popisu. Klub se našao pred zidom s obzirom na to da mu je MUP posla popis i naložio da se tim navijačima ne mogu distribuirati ulaznice za gostovanja. Armada je kao grupa odlučila na sastanku da neće putovati organizirano na gostovanja po sistemu vaučera koji su donešeni od strane HNS-a.


Dakle, popis je donešen od strane MUP-a, a vaučeri od strane HNS-a i to treba razlučiti. Klub se tu našao između tri strane jer dio navijača je reagirao impulzivno. Niti jednom navijaču ne može biti drago kada mu vlastiti klub pošalje kovertu i traži da vrati pretplatnu kartu. Dakle nije u pitanju neki povremeni navijači već netko tko je pretplatnik. Nadamo se da će se taj problem riješiti i da će klub imati podršku na gostovanjima kao i do sada, a na nama je da dođemo do tribine – rekao je Povh.