Napadač "Rijeke" obilježio 120. jadranski derbi

Andrej Kramarić: Djelujemo moćno, ali važno je da ostanemo čvrsto na zemlji

Ivan Volarić

Djelujemo moćno, iako ne igramo toliko lijepo za oko. Traži se rezultat i najbitnije da on ne izostaje. Nije realno očekivati da pobjedimo sve do kraja, ali neka ta pobjednička serija traje što duže – kaže Kramarić 



RIJEKA Andrej Kramarić bio je prvo ime 120. jadranskog derbija. Tri pogotka, tri mala remek-djela i tri reakcije vrhunskog i novoga majstora s mora. Zagrepčanin, dijete »Dinama« za kojega nije bilo mjesta u Maksimiru, u dresu »Rijeke« iz utakmice u utakmicu potvrđuje svoj veliki potencijal.


Uostalom, publiku ne možeš prevariti, posebno riječku koja je probirljiva, kritična, a nerijetko i vrlo iskrena, odnosno izravna. Palac gore ili palac dolje. Ili jesi ili nisi. Nakon trećeg Kramarićeva pogotka, lob udarca, navijači su počeli spontano skandirati »Krama, Krama…«… Može li bolje od toga? 


  – Prije svega možemo biti sretni i zadovoljni jer utakmica je bila lijepa, puna golova – započeo je 23-godišnji napadač. – Imali smo tu sreću da smo vrlo rano riješili pitanje pobjednika, a moram biti zadovoljan i s tri gola jer ne postiže se baš svaki dan »hat trick« na bilo kakvoj utakmici, a kamoli »Hajduku«. Sretan sam zbog toga. Ništa, idemo dalje. Ovo je samo bio plod dobroga rada i dobre atmosfere, čeka nas nastavak europskog puta. Nadam se da ćemo nastaviti ovako.  

  Kramariću i suigračima umnogome je olakašo posao trener Splićana Igor Tudor. »Hajduk« se došao nadigravati na Kantridu, otvorio je prostor i izložio svoju spornu zadnju liniju brzim riječkim akcijama. 




  – »Hajduk« uvijek voli otvoreno igrati i neću reći da nas je to iznenadilo. Očekivali smo da će nas pokušati napasti, iako smo bolje ušli u utakmicu i iskoristili prilike te zasluženo dobili. Moglo je možda biti i uvjerljivije. 


 Hajduk se traži


Splićani su posljednjih tjedana puno vremena utrošili na obračune sa sucima i silama zla. S ozbirom na sve to očekivalo se ipak više od momčadi koja nije tako bezazlena. 


  – Sigurno da sam očekivao više od »Hajduka«, ali ne bih htio ulaziti u njihovu politiku. Svi znamo da se žale u posljednje vrijeme, možda je to njihov stil, ali ne bih previše o tome. To su njihovi problemi. Sigurno da je bolje za hrvatski nogomet da se oni još malo dignu pa da hrvatski nogomet bude bolji i ljepši. 


  »Hajduk« je nakon dva kola već na »minus pet« u odnosu na »Rijeku« i »Dinamo«… 


  – Realno, od početka se znalo da će »Rijeka« i »Dinamo« ići do kraja kada je u pitanju borba za sam vrh. Normalno, mi ćemo pokušati pratiti »Dinamo«. »Hajduk« je još mlada momčad, neiskusna, traže se klupski i igrački. Nadam se da će jednog dana zbog hrvatskog nogometa i »Hajduk« biti bolji. 


 Neka potraje serija


Ako je suditi po uvodnim utakmicama u novoj sezoni »Dinamo« u »Rijeci« dobiva sve ozbiljnijeg pratitelja. »Bijeli« izgledaju moćno, nižu pobjede… 


  – Djelujemo moćno, iako ne igramo toliko lijepo za oko. Traži se rezultat i najbitnije da on ne izostaje. Od gostovanja kod »Splita« ne znamo nego za pobjede i to je sigurno lijep uspjeh. Moramo biti ponosni na sebe, ali pritom ostati čvrsto na zemlji. Sigurno da ćemo pokušati gurati što dalje. Naravno da nije realno očekivati da pobijedimo sve do kraja, ali neka ta pobjednička serija traje što duže.   Zabio je prvi »hat-trick« »Hajduku«, naravno ne i prvi u dresu »Rijeke« ili u karijeri. 

  – Zabio sam u »bijelom« dresu tri gola »Istri 1961« pa ako se računa »Zmaju«… Puno je »hat-trickova« bilo u mlađim uzrasnim kategorijama. 


  Svaki od tri gola »Hajduku« je svoja priča. Drugi i treći gol, glavom okrenut leđima i treći lob udarac, su posebna poglavlja. 


  – Možda je to jednostavno bio trenutak inspiracije. Kod loba sam dobro primio loptu i osjetio da golman mora izaći. Dobro sam je pogodio, nije mogla lijepše sjesti. Jesam li znao gdje je gol kada sam pucao glavom? Naravno da jesam. Uostalom, takav gol sam svojevremeno dao Nigeriji na SP U-20 u Kolumbiji. 


 Lažnjaci za publiku


A onaj lažnjak kada je mogao postići četvrti gol. Poigrao se kiropraktičara s vratarom i braničiom »Hajduka«. 


  – Mogao sam to i prije riješiti, ali dobro, recimo da je to bilo za publiku… 


  Dva gola »Zagrebu«, tri »Hajduku« na otvaranju nove sezone. Kramarić je od prvoga kola istaknuo kandidatura za prvoga strijelca lige? 


  – Normalno da moram biti sretan i zadovoljan s time, ali svjestan sam da ne smijem stati na tome. Slijedi ubrzo nova utakmica, novo dokazivanje. Trudit ću se da zabijam što više golova i da pružam što bolje partije. Normalno da neću uvijek zabijati toliko golova, bit će utakmica kada lopta neće htjeti u mrežu. Zasada je dobro i nadam se da ćemo tako i dalje gurati. 


  Prijelazni rok je još uvijek u tijeku, a »Krama« jedan od igrača čije igre i golovi intrigiraju mnoge europske klubove. 


  – Ne znam što bih rekao o tome. Svi znamo da kada se postižu golovi da se budi zanimanje, ali ja mislim da će sve to klub riješiti. Ne znam što bih pametno rekao, vidjet ćemo što će biti. Interesenata ima dosta, zovu, pitaju, ali ne mogu reći ništa konkretno. 


 Oprezno na otocima


U četvrtak slijedi nova europska obveza, gostovanje kod »Vikingura«. 


  – Iskreno, ne znam previše o njima. Sigurno će biti teška utakmica. Pretpostavljam da će igrati zatvorenije i pokušati izvući maksimum iz sebe, te prijetiti nam kroz kontre. Mi isto, kao i u Budimpešti, moramo dosta oprezno ući, budući da igramo u gostima pokušati zabiti gol ili više golova. Nisu ekipa za podcjenjivanje. Očekujem vrlo tešku utakmicu gdje će trebati dosta strpljenja. 


  Problem bi mogla predstavljati umjetna trava na nacionalno stadionu U Torshavnu. 


  – Nisam se nikada žalio zbog umjetne trave. Što ravniji teren to bolji, iako znam da stariji igrači imaju problema i da se obično žale na umjetnne podloge. Srećom da u momčadi ima dosta nas mladih igrača pa neće biti problema. Dobro je što će biti dobar teren i da ćemo moći igrati brz nogomet, a s obzirom na to da ih očekujem u zatvorenijoj formaciji – rekao je napadač koji je stao na brojci od 32 postignuta pogotka u dresu »Rijeke«.