Kapetan nogometaša "Rijeke" uoči susreta s "Vikingurom"

Anas Sharbini: Najviše me strah kako ćemo sletjeti na Farske otoke…

Ivan Volarić

Moramo maksimalno ozbiljno shvatiti naše suparnike i obaviti glavninu posla već u prvoj utakmici. Naravno, ako se bude moglo. O njima ne znamo puno, ali ne bi trebalo biti problema. Siguran sam da će nam trener dati dovoljno informacija – kaže Anas Sharbini 



RIJEKA Anas Sharbini postigao je četvrti pogodak u prošlonedjeljnom jadranskom derbiju i ukupno svoj sedmi gol u gotovo sedam desetljeća dugoj tradiciji loptačkih sudara između »Rijeke« i »Hajduka«.


Kapetan »bijelih« izjednačio se po broju golova s napadačima »Hajduka« Zvonimirom Deranjom i Zvonkom Begom u svojem 17. nastupu u jadranskom derbiju. Šest ih je odigrao u dresu »Hajduka« i, zanimljivo, pritom nije niti jednom zatresao riječku mrežu. 


  – Na kraju je dobro ispalo! – govori Sharbini i nastavlja. – Rekli ste mi zadnji put da sam najbolji strijelac »Rijeke« u jadranskim derbijima pa sam znao da je ovaj pogodak posebno vrijedan. Očito mi Splićani leže. 




  Anasu je ovo treći put da je sudjelovao u »pokeru« pogodaka koji je »Hajduk« primio na Kantridi. No, dojam je da niti u jednom od tih ogleda »Rijeka« nije izgledala tako nadmoćno kao prošle nedjelje. 


  – Ne znam kada im je netko uopće postigao četiri pogotka u jednom poluvremenu. Odigrali smo stvarno utakmicu za pamćenje.


  Dobar dio navijača će zamjeriti »bijelima« što nisu i u drugom poluvremenu nastavili u istom ritmu. 



S Kantride su odaslali u UEFA-u novi popis s igračima koji imaju pravo nastupa u dvije utakmice protiv »Vikingura«. Dodana su imena Domagoja Pušića i Darija Čanađije, a otpali su Josip Tadić, koji je otišao u Austriju te privremeno ozlijeđeni Brazilac Moises. 



 


Mi smo jaki


– Ipak je to nama peta utakmica u kratko vrijeme, osim toga imali smo visoko vodstvo pa je možda došlo do neke podsvjesne reakcije i pada u igri. Nije nama bio cilj stati, jednostavno se tako poklopilo. Jesam li očekivao više od »Hajduka«? Ne znam, ostala su tri igrača otkada sam ja bio tamo, Maloča, Jozinović i Milović. No, mislio sam da su malo bolji. Gledao sam ih protiv »Istre 1961« i na temelju toga očekivao jači otpor. Mislim da nisu oni tako slabi koliko smo mi stvarno dobri. Mi smo bili dobri protiv »Dinama« pa »Ferencvaroša« i sada »Hajduka« i to više ne može biti slučajno. 


  Puno toga govori podatak da je ovo »bijelima« peta uzastopna pobjeda ove sezone, odnosno deseta ukupno gledano. Impresivan niz! Više od toga veseli zrela igra kojom Riječani dolaze do pobjeda u posljednje vrijeme. 


  – Rekao sam neki dan da ne treba nikoga podcjenjivati i govoriti da su drugi slabi, već treba reći da smo mi stvarno dobri. Na okupu smo dvije godine i to se vidi. I baš mi je žao što nema Kneževića, Maleša, Moisesa, Močinića…, naših ključnih igrača prošle sezone. Volio bih da smo kompletni jer bismo bili još jači. Iako, ovako ispada da se bez svakoga može, makar je jasno da će »Rijeka« s njima biti još jača.  



Sutrašnji susret na stadionu »Torsvollur« u Torshavnu povjeren je sucu Dimitru Meckarovskom. Makedonski arbitar (39) ima iza sebe već 20-ak međunarodnih ogleda, susreta europskih kupova i reprezentacija. Zanimljivo, nedavno je sudio upravo na Farskim otocima uzvratni susret pretkola Lige prvaka između »Torshavna« i »Partizana«. Beograđani su taj ogled dobili 3:1 nakon što je prva utakmica završila 3:0 za »crno-bijele«. Beograđani su, inače, imali dosta problema s putovanjem na Farske otoke, stigli su dan uoči utakmice, ali prekasno da bi odradili uobičajeni trening. Kao i Riječani namučili su se pronalaženjem zrakoplova, odnosno kompanije koja ima licencu za slijetanje na »Vagur«. 



 Kek i Anas


Anas zahvaljujući Matjažu Keku ponovo nosi kapetansku traku, koju mu je prvi dao Zlatko Dalić 2008. godine. 


  – Sigurno da mi to puno znači. Nije isto s trakom i bez nje. Osjećam veliko povjerenje trenera, to što mi je dao traku znak je da mi vjeruje. Moram mu uzvratiti na drugi način. Ponosan sam zbog trake… 


  Kod Keka su u pravilu svi igrači u istom tretmanu, međutim Matjaž s Anasom ima jedan poseban odnos. Oni koji posjećuju treninge znaju o čemu je riječ. Anas je vjerojatno ime koje se najčešće spominje za vrijeme treninga. Kek ga voli podbosti, prozvati ili podviknuti na njega. Sve po zaslugama. 


  – Šef je korektan prema meni, ponekad je to zafrkancija, a najčešće me voli stisnuti. Ne da nikome da se opusti, a pogotovo meni jer zna kakav sam ja. 


  Plodovi svega vide se na terenu. 


  – Dobro se osjećam. Tako je bilo u Budimpešti, tako je bilo protiv »Dinama«, ali i sada protiv »Hajduka«. 


  Nedostaje možda još poneki pogodak, a u prvom redu više onih Anasovih udaraca s distance. Navijači se rado sjećaju onih njegovih »golčina« s 20 i više metara. 


  – Možda samo treba ući jedna lopta pa da se otvori špina…  

Vikingur


»Hajdukovci« se žale da je njegov pogodak neregularan.  

 – Vidio sam da se bune, ali ne znam zbog čega. Završili smo na travnjaku, tijelom sam unio loptu u mrežu. 


  Napadački trojac Kramarić – Sharbini – Krstanović promiče se u glavnu pogonsku osovinu momčadi. 


  – Andrej je klasa za sebe, ali to smo znali i prije nego što je zabio tri gola »Hajduku«. Ima nos za gol. Što se Krstanovića tiče stvarno puno radi za ekipu, zagradi loptu, zadrži je, odloži na stranu… Mislim da se nas trojica dobro slažemo i nadam se da će biti još bolje – nastavlja igrač koji će, ako u četvrtak nastupi na Farskim otocima, dostići Maura Ravnića, Miloša Hrstića i Srećka Juričića, »Rijekine« legende i igrače s najviše nastupa (14) za klub u natjecanjima pod okriljem UEFA-e. Osim toga, Anas bi u Puli mogao upisati i stotu prvenstvenu utakmicu u dresu »Rijeke«. 


  – Mislio sam da imam desetak europskih utakmica, ali znao sam da je blizu sto prvenstvenih. U svakom slučaju, baš kao i pogoci u jadranskom derbiju i to su lijepe informacije. 


  Sutrašnji suparnik »Vikingur« predstavlja veliku enigmu svima na Kantridi. 


  – Mene je najviše strah umjetne trave i kako tamo sletjeti… O njima ne znamo puno, znamo da su izbacili Norvežane. Ne bi trebalo biti problema. Siguran sam da će nam trener dati dovoljno informacija i da će nas dobro posložiti da budemo kvalitetni i da prođemo. Neku kvalitetu sigurno imaju čim su u trećem pretkolu. 


  Anas se sigurno dobro sjeća sramotnog poraza »bijelih« u Luksemburgu kod »Differdangea«. I tada se priželjkivao rutinski posao. 


  – Dobro se toga sjećam. Moramo maksimalno ozbiljno shvatiti naše suparnike i obaviti glavninu posla već u prvoj utakmici. Naravno, ako se bude moglo – zaključio je Anas.