Kapetan nogometaša Rijeke

Anas Sharbini: Jedva čekam proljetni dio prvenstva!

Ivan Volarić

Dao sam gol Argentini, pa bio u kadru za Italiju i sigurno da je to nešto što donosi samopouzdanje koje je moj najveći protivnik. Ponekad nedovoljno vjerujem u sebe, ali sada ide sve nabolje, i iskreno, jedva čekam proljetni dio prvenstva – kaže Anas



RIJEKA » Oproštajna pobjeda nogometaša »Rijeke« u Kranjčevićevoj, osim po činjenici da su »bijeli« do nje stigli igrajući s desetoricom igrača od 21. minute, ostat će upamćena i po jednom zanimljivom statističkom podatku. Anas Sharbini postigao je svoj prvi pogodak u dresu »Rijeke« na gostovanju otkada se vratio na Kantridu. Ali na stranu pogodak. Anas je odigrao sjajnu partiju, jednu od najboljih ove jeseni koja je donijela velike pomake u karijeri igrača čiji talent nikada nije bio sporan. Anas posljednjih mjeseci igra najzreliji nogomet u karijeri, usvojio je nove zahtjeve (igra u oba pravca), a naporan rad počeo se isplaćivati kroz dobre igre i pogotke. Poput ovoga »Zagrebu« ili onoga Argentini u dresu hrvatske reprezentacije.


  – Utakmica protiv »Zagreba« bila nam je posljednja u ovoj godini i dogovor je bio da stisnemo, da pružimo maksimum i pobjedom završimo ovu jesen – govorio je kapetan »bijelih« dan nakon oproštajnog trijumfa. – Bilo je samo pitanje kako ćemo ući u utakmicu, kako ćemo izdržati, jer ipak se nakon toliko utakmica nakupilo umora. Poveli smo rano, ali stiglo nas je brzo izjednačenje i isključenje Močinića. Međutim, nakon što smo ostali s igračem manje, dali smo 120 posto i došli do posebno vrijedne i slatke pobjede za kraj godine. Svi igrači su dali svoj maksimum, šef je s pravom bio zadovoljan i mislim da smo na lijep način okrunili ovo uspješno razdoblje koje je iza nas.


Europsko iskustvo


Močinić je i sam priznao da je napravio glupost, što bi se moglo pripisati mladenačkom zanosu i prevelikoj želji?




  – Močo uvijek ide sto posto u svaki duel. Možda je prerano dobio dva žuta kartona, ali događa se i iskusnijim igračima od njega. Ne krivim ga jer znam kakav je igrač, uvijek daje sve od sebe, a ponekad ne razmišlja o posljedicama. Kao što ovog puta nije razmišljao da već ima karton. Drago mi je zbog njega da je sve na kraju dobro završilo.


  Igrali ste 70 minuta s igračem manje, te pretrčali i nadigrali dobrog »Zagreba« u posljednjoj utakmici naporne polusezone, što se može objasniti na dva načina. Prije svega ova momčad je fizički spremna, ali je počela i primjenjivati nagomilano europsko iskustvo u Prvoj HNL?


  – Sigurno da smo u ove dvije godine uhvatili dio tog europskog ritma što onda uspješno primjenjujemo i u domaćem prvenstvu. Što se fizičke spreme tiče, činjenica je da možemo puno trčati. Ali, Europa ne donosi samo pomake na tom fizičkom, već i na mentalnom planu. Glave drugačije razmišljaju nakon svega što smo prošli, promijenio se sigurno pristup. Kvaliteta nije upitna, a samo je bilo bitno da se natjeramo da izvučemo iz sebe i zadnji atom snage, što smo učinili u Kranjčevićevoj. Zato kapa do poda svim igračima. Osim toga, travnjak je bio katastrofa. Najviše smo se toga bojali.


  Odigrali ste u Kranjčevićevoj jednu od svojih najboljih partija ove jeseni?


  – Bilo je puno prostora, a meni to odgovara. Osim toga, lakše je igrati kada zabiješ gol u 20. sekundi.


Krle je u krizi


To vam je prvi pogodak na gostovanjima otkada ste se vratili na Kantridu?


  – Neki dan sam pročitao da nisam dao dugo gol u gostima. Nadam se da će sada biti lakše.


  Ponovo ste se pošteno ispromašivali, prijatelju Krstanoviću namjestili ste tri velike prilike?


  – Krle je u krizi, ali treba uzeti u obzir da nije trenirao dva tjedna, da je bio ozlijeđen. Međutim, mi u svakoj utakmici stvorimo tri, četiri velike prilike koje ostanu neiskorištene. Sva sreća da nam se ovoga puta to nije obilo o glavu kao u nekim prethodnim susretima. Trebali bismo se popraviti u tom segmentu.


  Prezimit ćete na sedam bodova zaostatka od »Dinama«, što ostavlja prostor za razmišljanje da se može nešto napraviti na proljeće?


  – Oni jesu u prednosti, ali igramo dvaput međusobno na proljeće. Prva utakmica je na Kantridi, ako dobijemo opet smo tu, na četiri boda zaostatka. U tom slučaju sve će biti otvoreno do kraja. Ako budemo na jesenskoj razini, moglo bi u nastavku sezone biti svašta.


  I za vas je šteta što dolazi stanka jer ste u posljednje vrijeme ušli u vrhunsku formu?


  – Naraslo mi je samopouzdanje nakon one utakmice s Argentinom. S jedne strane šteta što dolazi pauza, ali za tri tjedna počinju nove pripreme. Probat ću se tijekom stanke što manje zapustiti, trenirat ću maksimalno da dođem na početak priprema u što boljem stanju kako bih na proljeće bio što spremniji.


  Obično igrače s ovih prostora nenadani poziv u reprezentaciju poremeti u negativnom smislu, a vas je očito osjetno dignuo?


  – Dao sam gol Argentini, pa bio u kadru za Italiju i sigurno da je to nešto što donosi samopouzdanje koje je moj najveći protivnik. Ponekad nedovoljno vjerujem u sebe, ali sada ide sve nabolje i, iskreno, jedva čekam proljetni dio prvenstva.   

Teško bez Krame


Demantirali ste sve one koji su tvrdili da ste otpisani za ozbiljan nogomet?


  – Ruku na srce, bio sam u razdoblju u kojem nisam igrao ništa posebno. Na kraju krajeva, u tom trenutku počeo sam i sumnjati sam u sebe. Sada se otvorilo. Ali, znam da mogu još bolje.


  Kako gledate na situaciju oko Kramarića koji se nalazi na razmeđi karijere?


  – Sigurno da mu nije lako, puno je tu priča, puno ponuda. On je vrhunski igrači i vrhunski dečko. Mislim da je najbolje vrijeme da napravi iskorak. Treba mu, naravno, zahvaliti na svemu što je dao klubu, puno nam je pomogao i bit ćemo slabiji bez njega. Naravno da ćemo ga nastojati nadomjestiti, ali sigurno će nam nedostajati. Mislim da je prerastao HNL okvire i da je logično da se okuša negdje u inozemstvu.


  Godina iza momčadi i kluba?


   – Fenomenalna! Osvojili smo Kup i Superkup, drugo mjesto, ponovo se plasirali u skupine Europske lige. Može bolje, ali ne treba se žaliti.


  Bitno je da momčad i klub rastu u svakom segmentu?


  – A tek u 2015. godini nas čekaju prave stvari. Dobit ćemo na raspolaganje i trening kamp. Sigurno je da će iduća godina biti još uspješnija.


  Nemate baš previše prostora za napredak. Osim proljeća u Europi, morat ćete, želite li napraviti dodatni iskorak, napasti i naslov prvaka?


  – Jedino što mi je žao nakon ove godine, su dva poraza od »Dinama«, jer znam da nisu toliko bolji da nas pobijede i na Kantridi i u Maksimiru. To je jedina mrlja u 2014. godini…