Crnogorski torpedo

Vešović najavljuje napadačku igru u Maksimiru: ‘Ludost je braniti se u HNL-u s ovakvom momčadi’

Orlando Rivetti

arhiva NL

arhiva NL

Naježim se kada čujem naše navijače. Glavu na kopačku bih stavio zbog njih i Rijeke. Vodit će nas prema velikom cilju – uspjehu! Nismo bahati, srce ćemo staviti na travnjak Maksimira – kaže Vešović



U jednom razdoblju najbolji igrač HNL-a bio je Mario Gavranović, sada je to, po mnogima, Franko Andrijašević. Nije daleko Alexander Gorgon… Ristovski je čudesan bek, Bradarić je »doktor nogometa«, kako bi rekao Maleš. Mitrović imponira znanjem i mirnoćom. Svi su najbolji kod Matjaža Keka, ali samo jedan je Marko Vešović. Crnogorski torpedo na riječki pogon slovenskog stratega Keka.


Silna energija, trka u oba pravca uz desnu aut liniju. Napada »bekove« i brani se od »krila«, ali i zatvara prostor na sredini terena. Vešović igra najbolji nogomet karijere. Zabio je dva gola ove sezone, oba Dinamu na Rujevici, upisao tri asistencije. U Maksimiru je bio čvrsta karika Kekova lanca.


Došao je s ručka, prije treninga u 15 sati, u vrijeme utakmice u Maksimiru.




Za ručak su bile – ukljeve s povrćem?


– Ne, bio bih gladan poslije treninga, na tanjuru je bio ramstek. Kalorije, jer svaki je trening – utakmica!


Odigrali ste još jednu dobru utakmicu protiv Lokomotive, cijela je ekipa obavila posao rutinski, kako dolikuje lideru prvenstva?


– Znali smo cilj, izboriti polufinale, kao što smo znali da će biti teško protiv domaćina s novim trenerom, ali i na nemogućem terenu. Nema tako loših travnjaka ni u crnogorskim selima… Na vrijeme smo anestezirali motiviranog suparnika. Sve je bilo gotovo do odmora, posao obavljen.


Subotnji suparnik u HNL-u, Dinamo, igrao je s drugom ekipom protiv Intera i dobio 1:0?


– Bili smo kompletni jer, kako što je šef rekao, najbolje smo partije pružali kada smo bili u ritmu srijeda– subota… Oporavit ćemo se, za subotu biti spremni.


Rijeka, Dinamo, Osijek i Split u polufinalu Kupa Hrvatske?


– Jedino je iznenađenje je eliminacija Hajduka. Vidim da je i trener dobio otkaz. Kup natjecanje je sinonim za iznenađenje, na proljeće, bez obzira tko bude suparnik, moramo biti maksimalni ako želimo opet osvojiti Rabuzinovo sunce. I prvenstvo, naravno!



Rijeka za Kekove vladavine nikada nije dobila prvenstveni susret u Maksimiru?


– Izravnali smo dosta računa ove sezone. Ovo je još jedan otvoreni. Neću govoriti o osveti, ovo je sport, zabava i uživanje. Želim se veseliti s navijačima. Ovo je prava prilika da šutnemo sve tradicije, kao loptu u »modru mrežu«. Pokažemo da smo zasluženo prvi, da smo najbolja ekipa s najboljim igračima i najboljim navijačima. Nikoga ne podcjenjujem, dapače, maksimalno uvažavanje Dinama, ali Rijeka je lavina.



Sve za ekipu


Je li vam žao što je Hajduk ispao, od njih niste izgubili nijednom, čak i zabili gol, kao i otac Rade prije 25 godina u dresu Rijeke, na Poljudu?


– Nikoga ne žalim. Bez obzira na to što nam Hajduk leži, a jadranski derbiji su nabijeni emocijama. Oprez sa Splitom. Nakon Maksimira, moramo u Park mladeži po bodove. Split je konsolidirao momčad. Hajdukovci su to osjetili na svojoj koži. Više bih volio da je Hajduk prošao, ali ne žalim nikoga, ponavljam, gledamo sebe, a nas nitko ne žali…


Igrate na visokoj razini cijelu polusezonu nakon bolesti koja vas je napala za priprema u Dubaiju?


– U pitanju je bio neki virus, izvan terena sam bio četiri mjeseca. Mjeseci patnje i nade. U šest mjeseci sve se okrenulo. Ekipa igra na visokoj razini, a ja sam zadovoljan. Nepredvidljiv je nogomet i u tom segmentu. Najvažnije je vjerovati, ne gubiti nadu.


Dva gola postigli ste Dinamu, u 5-2 pobjedi na Rujevici. Jedina dva pogotka ove sezone usprkos mnogim prigodama. Dobra igra zaslužila je koji pogodak više?


– Neće me gol… Volio bih da sam zabio još poneki, to je duševna hrana. Ali maksimalno sam ekipi na usluzi. Samo na taj način pojedinac može iskočiti, nametnuti se. Spreman sam vreće nositi i zabijati golove. Sretan sam kao i cijela momčad.


U subotu je opet nadmetanje s reprezentativcem Hrvatske, Pivarićem?


– Moj stari znanac iz brojnih derbija. Nema tajni u sudaru Dinama i Rijeke. Jedino neće biti Andrijaševića i Gavranovića. Znamo koliko nam znači utakmica u Maksimiru, tko god bude igrao dat će sve od sebe.


Vratio se Mate Maleš?


– Kapetan, El komandante je naš vođa. Valja istaknuti da nas je povukao u pobjedi protiv Lokomotive. Do njegova prekrasna pogotka nismo uspijevali napraviti ništa konkretno. Svaka čast Mati. Pravi kapetan, na terenu i izvan njega. Naši suparnici drugačije nas gledaju, s većim strahopoštovanjem, kada je on na terenu.


Navijači


Rijeka igra atraktivno i efikasno. Uz 33 postignuta gola tu je i ono najvažnije, šest bodova više od Dinama. U ćemu je tajna?


– Promijenilo se puno igrača. Igramo isti nogomet, kao što su isti zahtjevi trenera. Veliki je promet bio u svlačionici. Puno je bilo pesimističkih poruka nakon odlaska Tomasova, Bezjaka, Balaja… Razoružali smo skeptike. Vidi se ruka trenera Keka. Trener je složio karakterne igrače u mozaik znalaca. Još tri utakmice do kraja za uspješnu polusezonu.


U Maksimir treba ići pobijediti, a ne ne izgubiti?


– Apsolutno. Potpisujem. Ekipa smo koja se ne zna braniti, a pogledajte ljestvicu. Napali smo Basaksehir, koji je trenutačno prvi u prvenstvu Turske, napali smo Dinama i Hajduka. Ludost je u HNL-u braniti se protiv bilo koga s ovakvom ekipom. Nismo bahati, srce ćemo staviti na travnjak Maksimira, pokušati pokazati zbog čega smo uvjerljivo prvi na ljestvici.


Dolazi i veliki broj navijača Rijeke?


– Naježim se kada ih čujem. Glavu na kopačku bih stavio zbog njih i Rijeku. Ne smijemo ih razočarati. Vodit će nas prema velikom cilju – uspjehu!


Dinamo se diže?


– Diže se… Da nisu dali onaj gol Osijeku, tko zna što bi bilo… Neka se oni dižu, mi smo se davno dignuli.


Otac Rade?


– Trenutačno ne trenira nikoga. Jedini mu je posao navijanje za Rijeku.