Dan odluke

U PODNE IZLAZI PRED NOVINARE Damir Mišković nema izbora ako želi dobro sebi i klubu!

Ivan Volarić

Snimio Žarko Bašić / PIXSELL

Snimio Žarko Bašić / PIXSELL

Kako Mišković, za razliku od Mamića, ne živi od nogometa, a Armada ipak nema brojnost BBB-a, teško je da si svi zajedno mogu dozvoliti dugotrajni iscrpljujući sukob koji bi u riječkom slučaju vodio do – samouništenja



RIJEKA Danas točno u podne, četiri sata prije Izvršnog odbora Nogometnog saveza Primorsko-goranske županije, Damir Mišković izaći će pred novinare u press centru stadiona na Rujevici. Kao što je i najavljeno, predsjednik »Rijeke« obratit će se javnosti i prenijeti svoja razmišljanja  o predsjedničkim izborima u HNS-u, ali i onom puno važnijem za budućnost riječkog prvoligaša – posljednjim zbivanjima tijekom jadranskog derbija.


Od Miškovića se očekuje očitovanje o oduzetoj poruci koju su pripadnici Armade namjeravali podignuti nakon što su u znak protesta zasuli bakljama travnjak i izazvali na taj način prekid prvi put otkada se »Rijeka« preselila na Rujevicu.


Teško je naslutiti da li će sve ostati samo na još jednom  pokušaju da se dijalogom premoste sve veće razlike u stavovima ili će Mišković doista ostvariti svoje namjere i povući se sa svih nogometnih funkcija, ali je potpuno jasno da će ovaj medijski istup imati dalekosežne posljedice po klub i klupsko ozračje neovisno o tome što Mišković odluči i kakva će u konačnici biti njegova reakcija.


Dosljednost




Pripadnici Armade svih ovih godina vrlo dobro su pazili na koji način šalju poruke Miškoviću,  vodeći više računa o klupskim nego navijačkim interesima. Svojevremeno su jednom znakovitom porukom (Postajemo li filijala mrskoga rivala?), upozorili predsjednika da se ne slažu s politikom suradnje sa Zdravkom Mamićem, ali nikada nisu otišli toliko daleko da su mu javnim ultimatumom (došao si pred zadnju stanicu…) praktički uskratili prostor za bilo kakav manevar.


Ne samo njemu,  već i sebi samima! Ako će Armadino vodstvo ostati dosljedno svojim stavovima,  onda će već ovoga četvrtka protiv »Milana« nastaviti prosvjedovati u slučaju da primjerice  Matjaž Kek pošalje na travnjak Marija Gavranovića i Domagoja Pavičića, što će trener »Rijeke« vjerojatno i učiniti.



Iz navijačkih krugova stigla je prije nekoliko dana informacija da će pripadnici Armade po uzoru na druge navijačke skupine danas organizirati prosvjed na Rujevici u vrijeme održavanja Izvršnog odbora ŽNS-a i na taj način još jednom izraziti svoje mišljenje o stanju u HNS-u. Jučerašnji kontakti to nisu potvrdili, ali ni demantirali…



Napadač »Rijeke« se praktički već smatra novim igračem »Dinama«, a Pavičić je igrač »Dinama« na posudbi u »Rijeci«. Neće valjda Armada čekati novi impuls s juga i novi jadranski derbi da iskaže svoje navijačke stavove i glasno stane u obranu svojih ideala!


Sukob s navijačima


Budući da se Damir Mišković sigurno neće naprasno javno odreći poslovne suradnje sa Zdravkom Mamićem na koju je osuđen želi li »Rijeku« zadržati u vrhu hrvatskog nogometa i na taj način klubu omogućiti kakvu-takvu financijsku stabilnost u vremenima samoodrživosti, zaoštravanje odnosa s navijačima je neminovnost. 


Kako Mišković, za razliku od Mamića, ne živi od nogometa, a Armada ipak nema brojnost BBB-a, teško je da si svi zajedno mogu dozvoliti dugotrajni iscrpljujući sukob koji bi u riječkom slučaju vodio do – samouništenja.


Nepotrebno je naglašavati da je Armada jedini riječki navijački kohezijski  element. Uz svo poštovanje prema svima onima koji se ne smatraju Armadom, bez njezina doprinosa ozračje na utakmicama »Rijeke« ne razlikuje se bitnije od atmosfere na većini otužnih hrvatskih stadiona.


Dakle, potpuno je jasno da put bez Armade nije moguć, kao što nije moguće organizirati život kluba uz saznanje da svaki idući korak može izazvati negativne reakcije s tribina. Sve to znači da Damir Mišković zapravo nema izbora želi li dobro sebi, svojoj obitelji, a u konačnici i klubu.