Potpisao za Dnjipro

Tomečak: Rijeka mi je dala sve i zato ću se vratiti…

Ivan Volarić

Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Došlo je do šuma u komunikaciji. I ja bih na Kekovom mjestu bio ljut da se meni tako nešto dogodilo – kaže Tomečak



RIJEKA U poslijepodnevnim satima prošlog ponedjeljka Ivan Tomečak zaključio je svoj transfer u »Dnjipro«. Nakon što je u jutarnjim satima obavio liječnički pregled, potpisao je dvogodišnji ugovor sa svojim novim klubom,  a usporedo s time »Rijeka« i ukrajinski prvoligaš završavali su papirologiju oko transfera.


»Rijeka« je zaradila onoliko koliko je mogla s obzirom na klauzulu u Tomečakovu ugovoru – milijun eura. Kao i uvijek za svojega boravka u Rijeci Tomečak se  korektno odazvao pozivu iz Hrvatske i odradio oproštajni intervju.


»Rijeka« je izgubila dobrog igrača i vrlo korektnog dečka unatoč tome što je došlo do nekih nesporazuma na rastanku. Nedostajalo mu je još šest nastupa da »doživi stotu« u dresu »Rijeke«. Sakupio je u dvije i »kvarat« sezone 94 nastupa (8 golova i 11 asistencija), jedan više nego u matičnom klubu – »Dinamu«.




– Zadovoljan sam jer ovaj transfer predstavlja kvalitetan iskorak u mojoj karijeri – započeo je Tomečak. – Došao sam u klub koji je prošle sezone bio finalist Europske lige. Bio sam u nedjelju na stadionu, na utakmici protiv »Karpatija«, doživio sam atmosferu vrhunskog, pravog europskog stadiona. Nije bilo previše navijača, ali bilo je dobro navijanje. Vidio sam momčad koja dobro igra, napadački, stvaraju puno prilika. Igraju onako kako sam navikao, momčad je dobra, ali i klub je pravi. Ako se izborim za svoje mjesto u momčadi, vjerujem da ću ponovo biti blizu reprezentacije.


Hrvatski igrači su ostavili pozitivan trag u Dnjipropetrovsku?


 – Nisam zatekao niti jednog, svi su otišli prije mog dolaska, ali dečki su napravili dobar posao. Tu su jako zadovoljni  našim nogometašima, u igračkom, ali i ljudskom smislu.


Navodno je veliki obol vašem transferu dao Dario Srna?


– Ne znam, to ćete morati pitati njega.


Kek i Mišković


Osim dobrih partija, golova i asistencija, ostavili ste »Rijeci« i milijun eura na ime odštete?


– Iskreno, ne znam o kojem se iznosu radi, nisam u to upućen. Nadam se da je »Rijeka« dobila ono što je tražila i što je zaslužila. »Rijeka« mi je dala sve, jako puno i ja sam svima u klubu zahvalan na tome. Pogotovo treneru Keku i predsjedniku Mišković jer sam od prvoga dana i dolaska iz »Dinama« osjećao njihovu veliku podršku. Sjećam se prvih trenutaka po dolasku iz »Dinama« i prvog pozdrava sa šefom, ali i s Miškovićem gdje me je predsjednik povukao na stranu i zahvalio mi se što sam došao i poželio da pružim što mogu u dresu »Rijeke«. Mislim da sam na kraju ipak pružio dobre partije. Zahvalio bih se i Armadi koja je bila uz mene, ali i navijačima, cijelom gradu, osjećao sam se u Rijeci kao doma na svakom koraku. Hvala svakom čovjeku i navijaču u Rijeci i okolici na nevjerojatno lijepim godinama koje sam proveo na Kvarneru, u Rijeci i Opatiji.


Odahnut će i kvarnerske orade i brancini, ribička oprema će barem jedno vrijeme biti obješena o klin?


– Vratit ću se ja!


Kek vam je javno zamjerio što ste napustili Rijeku pod okriljem noći, bez pozdrava?


– Došlo je do šuma u komunikaciji. Nismo mogli otići u Ukrajinu dok se ne ispuni jedan uvjet. Ispunio se u noći s petka na subotu, tada sam saznao da ujutro moram na put zrakoplovom. Spletom okolnosti je tako ispalo, ali  nikome ništa ne zamjeram. Razumijem svakoga, i ja bih na Kekovom mjestu bio  ljut da se meni tako nešto dogodilo.


Nema pritiska


Kakva konkurencija vas očekuje u »Dnjipru«?


– Imaju dosta bekova, posebno desnih. Međutim, gledao sam utakmicu u nedjelju i mislim da se mogu nametnuti treneru ako budem dosegao onu razinu forme na kakvoj mogu biti kada sam u optimalnom stanju. Ciljevi? Pričao sam s ljudima u klubu i iskreno pitao što se očekuje od nas ove sezone. Rekli su da je bitno ovih šest utakmica u skupinama Europske lige, ako bude sedam i osam – super. Nema pritiska, ide se korak po korak. Prodali su dosta igrača i sada su u fazi formiranja nove momčadi. Ova sezona će u tom smislu poslužiti kao priprema za onu iduću kada će se pokušati napasti prvenstvo i Ligu prvaka.



Koliko se u gradu osjeća atmosfera ratnih sukoba s  Rusijom?– Dnjipropetrovsk nije predaleko od ratnih žarišta, ali ne osjeća se u gradu bilo kakav strah. Pitao sam Kalinića i dečke iz reprezentacije, koji su igrali ili igraju u Ukrajini, i svi su rekli da je sigurno i da je sve to zajedno malo prenapuhano. Nisam niti u jednom trenutku na licima običnih ljudi vidio strah ili nešto što bi protumačio kao prijetnju za moju sigurnost – kaže Tomečak.


Skupina Europske lige nije laka: »Rosenborg«, »Lazio« i »St. Ettiene«?


– Jako teška skupina. Prvenstvo? Malo su slabije startali, ali u posljednjim susretima su se pohvatali.


Nešto slično kao »Rijeka«?


– Baš tako! Pratio sam utakmicu i bilo mi je drago što su deklasirali »Osijek« i zadržali korak s »Dinamom«. Vjerujem da »Rijeka« može napraviti jako puno ove sezone bez obzira na to što se nije izborila skupina Europske lige. Mislim da se može uzeti trofej ove sezone. Nogomet se igra za trofeje i nadam se da je »Rijeka« u stanju ove sezone osvojiti novi trofej.


Sve dalje ste od velikog prijatelja i dugogodišnjeg suigrača Andreja Kramarića?


– Čuli smo se… Što kaže? Sretan  je zbog mene što sam napravio korak više u karijeri – kazao je Tomečak.