Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 1
Sutra: 24° 26° 12
25. svibnja 2018.
Ponosni na novi dom

Rujevički kompleks, najljepši kamp na svijetu: Rijeka je sada stala u rang velikih klubova!

Snimio Silvano JEŽINA
Snimio Silvano JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 1. kolovoz 2015. u 18:06 2015-08-01T18:06:33+02:00

Sigurno da će biti malo neobično nakon toliko godina ići na domaće utakmice »Rijeke«, a da nije u pitanju stara Kantrida. Međutim, kako sve u životu ide nabolje i naprijed, tako i uvjeti moraju biti optimalni, a klub je Kantridu u sadašnjem izdanju ipak nadišao – ocjena je Nenada Gračana

Nenad Gračan nije mogao dočekati nedjeljni susret s »Lokomotivom«. Bio je među onim brojnim navijačima i uglednicima koji nisu propustili otvoreni trening u četvrtak na novom stadionu u srcu kompleksa što »Rijeci« kao klubu donosi  jednu potpuno drugu dimenziju. 

– Kakvi su dojmovi? Rujevički kompleks se svakoga dojmi, a posebno nas koji smo bili dio »Rijeke«. Zdanje je fenomenalno! – govori izbornik mlade reprezentacije Hrvatske, koji kao bivši legendarni igrač i trener »Rijeke« vrlo dobro zna što dobivanje primjerenih uvjeta znači za klub. U njegovo vrijeme treniralo se iza gola, na šljaki, kasnije na umjetnoj travi, a tijekom posljednjeg trenerskog mandata odlazilo automobilima u Šmriku. Dok je bilo novaca za gorivo...

– Bilo je svega, radilo se na takozvanoj umjetnoj travi, glavni travnjak je bio nedostupan pa smo išli u Šmriku. Međutim, to je jedan dio povijesti kojega se uvijek sjećamo s radošću, ali ovo je sada nešto što je »Rijeku« definitivno svrstalo u rang velikih klubova. 

Neno je ostavio »kosti« na Kantridi, sigurno da postoje uspomene i emocije koje neće biti lako zatomiti, barem dok se ne izgradi novo zdanje pod stijenama.

Fenomenalni uvjeti

– Sigurno da će biti malo neobično nakon toliko godina ići na domaće utakmice »Rijeke«, a da nije u pitanju stara Kantrida. Međutim, kako sve u životu ide nabolje i naprijed, tako i uvjeti moraju biti bolji, a klub je Kantridu u sadašnjem izdanju ipak nadišao. Svjesni smo svi da se mora ići naprijed, a sigurno da Kantridu svi zajedno nosimo u srcu, posebno mi koji smo tamo počeli svoje karijere – rekao je Gračan.

Marijan Brnčić, umirovljeni instruktor HNS-a, bivši igrač, trener, sportski direktor i voditelj omladinskog pogona »Rijeke«, vijest o otvaranju stadiona dočekao je u svojoj Crikvenici. 

– Nisam bio na Rujevici u posljednje vrijeme, zadnji put sam  obišao gradilište prije dva mjeseca i ostao zapanjen – govori Brnčić. – Mislim da je to najljepši trening kamp na svijetu s obzirom na poziciju, pogled na Kvarner i otoke. Noću bi cijeli kompleks trebao biti osvijetljen kao svojevrsna turistička atrakcija. 

I Brna je, baš kao i Gračan, bio prisiljen na silnu improvizaciju kada je vodio momčad »Rijeke«. Treniralo se u uvjetima koji su bili daleko od primjerenih za jedan profesionalni klub.

– Uvjeti su sada fenomenalni, jer ono što smo mi radili u naše vrijeme ispadalo je najčešće kao velika improvizacija. Treninzi su ovisili o vremenskim prilikama, čim bi pala kiša završili bismo iza gola. Ne treba uopće govoriti koja je to sada strašna razlika. I svaka čast Damiru Miškoviću i gospodinu Volpiju. Što god da kažem, ne mogu izraziti divljenje prema kompleksu koji je nastao na Rujevici. Nažalost, neću biti na utakmici protiv »Lokomotive«, nalazim se u Crikvenici, ali nadam se da ću uskoro doći na utakmicu i pogledati sve zajedno – rekao je Brnčić.

Ive Turčić prvi je predsjednik nakon Ljube Španjola koji je u svakom medijskom istupu naglašavao važnost izgradnje kampa i pokušavao u okviru svojih mogućnosti animirati politiku i gospodarstvo da prepoznaju problem nogometa u Rijeci i okolici.

– Kamp je nešto najljepše što se moglo klubu i gradu dogoditi zahvaljujući gospodinu Miškoviću, Volpiju i gradonačelniku Obersnelu. Ja sam u doba mojega predsjednikovanja o tome sanjao, ali imao sam samo jedan problem: nisam imao novaca! Svaka čast svima, komplimenti, veselit ćemo se utakmicama na novom stadionu.

Ulaznice za nedjelju su u džepu!

Šmrika, Matulji, Rupa, Krk... Samo su neke od lokacija trening kampa koje su se tada spominjale.

– Rujevica je sigurno najbolja lokacija. Mi smo tada tražili druge lokacije jer nismo imali novaca da bismo otkupili privatno zemljište. Da je bilo novaca, sigurno bismo se odlučili za Rujevicu. Hvala Bogu da se to napravilo i realiziralo i da su se stekli daleko bolji uvjeti nego što su bili. To će sigurno pratiti i rezultati. Oni su već postignuti, ali bit će još bolji. Ovo sada je samo jedan mali kiks na početku sezone. Idemo dalje!

Ive je po struci građevinar, vrlo dobro zna koliko je zahtjevan i golem posao obavila tvrtka GP Krk.

Robijev osmijeh

– Svaka čast Puriću i GP Krku na brzini i kvaliteti. Preuzeli su rokove, ispunili ih i preostaje nam samo da svi zajedno uživamo u svemu tome – poručio je bivši predsjednik »Rijeke«.

Dožupan Marko Boras-Mandić bio je dopredsjednik u vladi pokojnog predsjednika Roberta Komena koja je uspjela dotegliti klub do privatizacije.

– Što bi Robi sada rekao? Navukao bi svoj poznati osmijeh zadovoljstva – govori Boras-Mandić. – Komen je u određenoj fazi bio pozitivno tvrdoglav kada je inzistirao da postoji samo jedan plan preoblikovanja kluba, a to je da se s novim budućim poslovnim suradnikom ili vlasnikom igra otvorenih karata. Cijela priča mogla se dogoditi prije deset godina, ali nije bilo spremnosti da se projekt prepusti budućem vlasniku zadržavajući ono što grad ima i što mora imati i ubuduće – najmanje 25 posto dionica.
Budući da je vlasnik točno znao što dobiva, koncept je od početka bio postavljen na jasnim temeljima. 

Prije nego što je dožupan postao i dopredsjednikom kluba pomagao je Turčićevom vodstvu kluba u aktualiziranju problema izgradnje kampa.

– Otvorili smo tada tu priču i po meni to je bilo dosta bitno, dakle da politika otvori priču i da se svi senzibiliziraju za taj problem. Sigurno da nešto dobiva na težini kada se županija založi za to. Išli smo tada s tom idejom po svim općinama uključujući i grad, ali nije se prepoznala bitnost svega toga. Osim toga, klub nije bio financijski moćan da priču materijalizira. Postojala je određena spremnost Matulja i Kraljevice i tamo se otišlo najdalje, ali tek dolaskom novih vlasnika u klub moglo se konkretnije djelovati. Zadovoljstvo je golemo da se to ipak realiziralo i iskreno rečeno, u trenutku kada smo prije tri i pol godine završili proces privatizacije nisam mogao ni sanjati da će se taj projekt realizirati. 

Centar izvrsnosti

O samom kampu i stadionu veliki nogometni, ali i jedan od najvećih »Rijekin« fanova među političarima, mogao je govoriti samo biranim rječima.

– Nema one ocjene na ljestvici gradacije koja bi mogla izraziti koliko je to fenomenalno. Ono što posebno veseli jest da je kamp namijenjen svim uzrastima, od najmanjih nogometaša pa do prve momčadi. Tako nešto jamstvo je da će Rijeka dugi niz godina biti centar izvrsnosti što se tiče nogometa na karti Europe. Obišao sam puno kampova i ovo je ne samo funkcionalno, nego i na dobroj poziciji u gradu. Kamp je smješten na gradskim linijama. Isto tako, razvojna faza kampa predviđa gradnju smještajnih kapaciteta, što pozicionira kamp i klub kao magnet izvrnosti u široj regiji, pa i izvan granica Hrvatske – smatra Boras-Mandić i dodaje da će klub i grad Rijeka u Županiji imati iskrenog partnera kod pribavljanja neophodnih dozvola za gradnju Kantride. Županija je, naime, zadužena za davanje koncesije na pomorsko dobro.

– Naša vrata su širom otvorena, tu smo ako možemo pomoći. Kantrida ovakva kakva jest sada ostaje uspomena, a nova stranica koju svim srcem priželjkujemo je da se dolje dogodi nova kvarnerska ljepotica  – poručio je dožupan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka