Nema straha

“Rijeka” proširuje stadion na Rujevici: Do kolovoza će biti izgrađena sjeverna tribina

Ivan Volarić

SLIJEDI EUROPSKO ŠMINKANJE – Na mjestu s kojega se lansira pobjednički vatromet niknut će tribina za nešto više od 2000 navijača / snimio  V. KARUZA

SLIJEDI EUROPSKO ŠMINKANJE – Na mjestu s kojega se lansira pobjednički vatromet niknut će tribina za nešto više od 2000 navijača / snimio V. KARUZA

Rujevica će biti spremna za igranje skupne faze EL-a ili CL-a!Do početka nove sezone trebala bi biti izgrađena sjeverna tribina te bi kapacitet rujevičkogkompleksa bio oko 8.500 mjesta čime bi se zadovoljio glavni kriterij za igranje skupne faze EL-a i CL-a



Iako nitko na Rujevici ne želi (niti smije!) ni pomisliti da je prvenstvo gotovo, jasno je da su u klubu, ali i oko kluba nakon posljednjih pobjeda »bijelih« i kikseva »modrih«, bili jednostavno prisiljeni pokrenuti neke radnje što su neizbježne da nikoga na Kvarneru naslov prvaka i sudjelovanje u kvalifikacijama Lige prvaka ne bi uhvatio nespremne.


Sportski direktor Srećko Juričić i njegova desna ruka Ivan Mance sigurno su već u suradnji s trenerom Matjažom Kekom i predsjednikom Damirom Miškovićem počeli skicirati momčad koja će krenuti u novu sezonu i borbu za skupine Lige prvaka, a klupska logistika razrađivati planove oko zadovoljavanja infrastrukturalnih uvjeta za igranje najelitnijeg klupskog nogometnog natjecanja na svijetu ili pak njegove nešto manje popularne verzije – skupne faze Europske lige.


»Rijeka« je prvi i posljednji put igrala kvalifikacije Lige prvaka u ljeto 1999. godine. Bila su to vremena kada su čak dvije hrvatske momčadi stjecale pravo na plasman u CL, a »Rijeka« je i te sezone imala problema sa zadovoljavanjem infrastrukturnih kriterija.




Zastarjeli stadion na Kantridi toga je ljeta dobio plastične stolice, kapacitet je prepolovljen (sa 22 tisuće na 10.500). UEFA je od tih vremena osjetno podignula kriterije pa bi Kantrida, sve taman i da je u funkciji, danas teško bez osjetnijih zahvata mogla ispuniti sve uvjete za igranje skupina Europske lige, a kamoli – Ligu prvaka. Zapravo, to bi bilo gotovo nemoguće bez velikih ulaganja, što iziskuje proširenje travnjaka, dodatno natkrivanje tribina, proširenje press prostora…



Dodatna tribina za još najmanje 2000 gledatelja


Više novinarskih mjesta


Više komentatorskih mjesta


Veći press centar


Više VIP prostora


Veći parking prostor za medije, odnosno parkiralište za produkciju



Dokumentacija


Budući da ni novi rujevički stadion HNK »Rijeke« ne zadovoljava sve uvjete stadiona četvrte UEFA-ine kategorije ne čudi da su u posljednjih desetak dana zaredali radni sastanci na realiciji HNK »Rijeka« – grad Rijeka. Istina, Rujevicu još nije obišla UEFA-ina delegacija, no svima je u klubu jasno da će za igranje skupnih faza LP i EL biti neophodno napraviti neke zahvate (osim u slučaju da UEFA ponovo ne izda Rijeci privremenu dozvolu), a u prvom redu proširiti kapacitet stadiona kroz izgradnju sjeverne tribine kapaciteta nešto više od dvije tisuće mjesta. Svi drugi nedostaci moći će se relativno bezbolno otkloniti.


– Intenzivno u suradnji s ljudima iz grada radimo na ostvarivanju plansko-prostornih preduvjeta za izgradnju sjeverne tribine. Vjerujem da ćemo tijekom idućega tjedna imati na raspolaganju idejno rješenje, te moći nešto konkretnije reći na tu temu – govori Dean Šćulac, dopredsjednik riječkoga prvoligaša.


Puno konkretnije je na tu temu govorio gradonačelnik Vojko Obersnel.


– Što se našega dijela tiče sve je kristalno jasno i može se sutra početi graditi tribina – govori prvi čovjek grada Rijeke. – Nama se u tijeku izrade GUP-a obratila tvrtka Stadion Kantrida sa željom da se postojeća trasa prometnica, što prolazi iznad sjevernog ruba stadiona, izmjesti još sjevernije kako bi se otvorila mogućnost izgradnje sjeverne tribine koja će trebati u slučaju igranja skupne faze LP ili EL.


Foto: S. JEŽINA


Foto: S. JEŽINA



Mi smo to riješili u kontekstu izmjena GUP-a, on je usvojen na Gradskom vijeću i on je važeći dokument. Projektanti, koje je angažirala tvrtka Stadiona Kantrida, su imali sastanak s našim stručnim službama i utvrđeno je da nema nikakvih prostornih prepreka da se ne projektira i ne izgradi sjeverna tribina u odnosu na njihove želje. Cesta je planski izmještena i mi imamo u proračunu za 2017. godinu osiguran dio novaca za izgradnju te prometne infrastrukture. Cijeli projekt je u poodmakloj fazi i ne vidim većega problema da to sve skupa ne bi bilo gotovo do srpnja ili kolovoza.


Premještanje semafora


Trenutni kapacitet Rujevice je 6100 mjesta, a UEFA, osim u iznimnim slučajevima, ne dozvoljava igranje skupina EL ili LP na stadionu kapaciteta manjega od 8000 mjesta. Sjeverna tribinama trebala bi podignuti kapacitet stadiona na otprilike 8500 mjesta, sama gradnja nije toliko zahtjevna jer će se tribina nasloniti na postojeći stijenski pokos, ali postoji niz (pred)radnji koje je neophodno odraditi prije i nakon same izgradnje.


Promjena GUP-a samo je prvi korak, nakon izgradnje treba ishodovati uporabnu dozvolu, a osim tribine neophodno je izgraditi prilaznu cestu, ulaze pa i izmjestiti veliki semafor na prostor između sjeverne i istočne tribine.


Na Rujevici se nadaju da će gradnja početi istekom sezone, a završiti do početka iduće sezone, odnosno da će biti u funkciji najkasnije za utakmice krajem srpnja ili početkom kolovoza. U prijevodu, ako se sve odigra onako kako na Rujevici planiraju igranje skupnih faza Lige prvaka ili Europske lige u Rijeci neće biti dovedeno u pitanje. Alternativa, igranje u Maksimiru ili na Poljudu, ionako nije nešto što bi bilo prihvatljivo velikoj većini navijača.