Gojko Mrčela

Rijeka ima vrhunske vratare, vjerujem da ćemo biti u utrci za trofeje do kraja

Denis Frančišković

Gojko Mrčela/Foto hnkrijeka.hr

Gojko Mrčela/Foto hnkrijeka.hr

Sigurno da je vratar jedna od najvažnijih karika u nogometnoj momčadi. Ako dečki imaju dobrog vratara, sigurnog i ako mu vjeruju, lakše je igrati i obrani i cijeloj momčadi. Kad je vratar dobar i ekipa lakše diše, njegove obrane donose puno toga dobroga - kaže trener Rijekinih vratara



RIJEKA Leteći vratari! Tako su ovih dana klupske stranice HNK-a Rijeka naslovile mini isječak s treninga čuvara mreže u Albuferiji gdje se Rijeka priprema za oglede sa Švicarcima i Kinezima. I, naravno, za nastavak proljetnog dijela prvenstva u kojem momčad želi pokazati da je ispadanje iz Europe bio sam loš dan. Rijeka već krajem mjeseca želi ozbiljno krenuti na dva kolosijeka, a u napadu na trofeje vratari su uvijek karika bez koje se ne može. Često kad zakažu igrači, tu je vratar da izvuče momčad, popravi neke loše stvari.


U Albuferiji s riječkim »letećim vratarima« Simonom Slugom, Andrejom Prskalom i Ivorom Pandurom radi Gojko Mrčela. U veljači bit će točno godina dana kako je na tom mjestu naslijedio Mladena Žganjera koji je karijeru nastavio u Iranu. Mrčela, rođeni Šibenčanin, radio je klubu Zhenjiang Huasa, a odmah po ponudi s Rujevice nije dvojio. Odlučio se za brzi dolazak i kako kaže, nije požalio.


– Imao sam važeći ugovor u Kini, ali kad je došla ponuda Rijeke sjeli smo i brzo se dogovorili. Nakon godinu dana mogu reći da su dojmovi fenomenalni, klub je odličan, kao i grad. Ali i uvjeti za rad. Ukratko, mogu reći sve najbolje – zadovoljno konstatira Mrčela.




Takav je i kad je u pitanju aktualni trenutak, ali i budućnost Rijekinih vratara.


Potencijal


– U klubu imamo vrhunske vratare, dva iskusna čuvara mreže Simona Slugu i Andreja Prskala koji su sada u prvom planu. Ali ne trebamo strahovati niti za budućnost jer tu su mladi i talentirani Ivor Pandur koji je treći vratar, zatim Ivan Nevistić, također mladi reprezentativac Hrvatske koji je posuđen Varaždinu. Tu je i David Nwolokor koji brani u slovačkoj Prvoj ligi. Sa sigurnošću mogu reći da ne trebamo strahovati za budućnost Rijekinih vratara. Rekao bih imamo sadašnjost i budućnost na vratarskim pozicijama – kaže Mrčela koji iz vlastitog dugogodišnjeg iskustva itekako dobro zna sve dobro i loše čime se susreće jedan vratar. Uvijek je pod posebnim povećalom, dobre obrane se brzo zaboravljaju, svaki kiks dodatno secira…


– Svaki je vratar različit, priča za sebe. Pojedinačna analiza naših vratara bi jako dugo trajala. Svaki od njih ima svoju vrijednost i kvalitetu. Kroz rad i treninge nastojimo izvući sve najbolje od njih. Stvarno imaju velik potencijal i veliku kvalitetu za hrvatski nogomet. Kroz moju igračku karijeru, odnosno kroz vratarsku i sada trenersku, stvar se ne mijenja. Braniti može samo jedan, drugi moraju čekati svoju šansu. To je tako kod vratara, a mi možemo biti zadovoljni. Sluga je reprezentativac, stvarno brani izvanredno, o Prskalu ne treba trošiti riječi… Znamo što on znači za Rijeku. Andrej radi strpljivo i čeka svoju prigodu, a možda mu se prigoda otvori i kroz neku prodaju ili Slugin angažman. Za sada je situacija stvarno korektna, vratari dišu kao jedan i podrška su jedan drugome. Po tom pitanju o njima ne mogu stvarno reći niti jednu lošu riječ – kaže Mrčela koji smatra da ne treba brinuti niti za budućnost hrvatskih vratara. Odnosno, jednog dana nasljednike Subašića, Kalinića…


– Sigurno da je vratar jedna od najvažnijih karika u nogometnoj momčadi. Ako dečki imaju dobrog vratara, sigurnog i ako mu vjeruju, lakše je igrati i obrani i cijeloj momčadi. Kad je vratar dobar i ekipa lakše diše, njegove obrane donose puno toga dobroga. Situacija u Prvoj HNL? Imamo odlične vratare. Spomenuo bih Livakovića u Dinamu, Malenicu iz Osijeka… To su vratari koji mogu biti vrhunski – tvrdi Mrčela koji je u karijeri najviše nastupa skupio za svoj Šibenik, ali i branio za Istru 1961 i Cibaliju. Volio bih da se »narančasti« opet vrate među prvoligaše, da Šubićevac opet prodiše u pravom nogometnom smislu.


Buffon i Ter Stegen


– Poznate su okolnosti u kojima djeluje Šibenik, nekad je bio stabilan prvoligaš, potom upao u financijske probleme i sada ima ambicije povratka u elitno društvo. Nadam se da će to i uspjeti. Mislim da to zaslužuje kao klub i grad, to je nogometna sredina. Vjerujem da Šibenčani mogu donijeti kvalitetu više u našoj najboljoj ligi. Grad je to koji živi za nogomet i utakmice bi vjerojatno bile dobro posjećene. Što se tiče Istre i Cibalije to su bili počeci hrvatskog nogometa, liga se tek formirala i na tom startu je bilo dosta teško. Sad je liga puno ozbiljnija kao i klubovi.


Kad je u pitanju čuvar mreže po njegovom ukusu, Mrčela tu nema velikih dvojbi.


– Malo sam subjektivan, ali po stilu branjenja meni se najviše sviđa Gianluigi Buffon. Starija sam generacija pa mi je on nekako najdrži. Ali tu je i Ter Stegen od mlađih vratara. Ja bih želio da moji vratari budu takvi – kaže trener »bijelih« vjerujući da će vratari biti sigurana karika lanca Rijekine momčadi, koja, po Mrčeli, ima što pokazati ovog proljeća.


– Rijeka je ambiciozni klub i dobro ćemo se spremiti. Nadam se da ćemo daleko dogurati gdje i spadamo po rejtingu kluba, ali i po kvaliteti igrača i igre. Vjerujem da ćemo biti u borbi za Kup i prvenstvo do zadnjih kola – zaključuje Mrčela.