Vijest dana

Produljen ugovor treneru: Matjaž Kek ostaje u Rijeci do 2021. godine

Orlando Rivetti

Snimio Ivan VOLARIĆ

Snimio Ivan VOLARIĆ

Matjaž Kek je zaslužio sigurnost i kreditnu karticu bez limita jer je svojim rukama stvorio jednu, pa drugu, a sada treću »Rijeku«, momčadi koje su ostavile traga u Europskoj ligi



DUBAI Damir Mišković je odletio u Afriku, ali je ranije najavio produljenje ugovora sa svojim trenerom, Matjažom Kekom. Čim su jučer, poslije jurarnjeg treninga (posljednjeg u Dubaiju), u hotelu Bustan Rotana, zajedno sjeli Dean Šćulac, Srećko Juričić, Ivan Mance i Matjaž Kek, bilo je jasno da nije  zbog – čaja. Matjažu Keku produljen je ugovor još pet godina, do 2021. godine! Detalji? Poslovna tajna,  naravno, ali ako je na početku, prije menadžerskog ugovora, imao, kako tvrde dobro informirani, 250.000 eura, sami zaključite.


Bitan je i onaj stimulativni dio, nagrade po učinku. Europske utakmice, Kup Hrvatske, Superkup… Sada prvenstvo! Tako da je priča o novcu na Rujevici lutanje u mraku. Mišković je dovoljno iskusan biznismen, odvest će vas u pogešnu ulicu… Nebitno! Kek je odbio neke ponude, navodno i reprezentacije Makedonije, više od pola milijuna eura, pa neka se razigra mašta.


Jedno je sigurno, »Rijeka« ima trenera do 2021. godine, Kek je zaslužio sigurnost i kreditnu karticu bez limita jer je svojim rukama stvorio jednu, pa drugu, a sada treću »Rijeku«, momčadi koje su ostavile traga u Europskoj ligi. Kek jučer nije stavio potpis na novi ugovor, nije barem nakon dogovora obavljenog pored – klavira. Obavio je to negdje u miru božjem svog apartmana, jer kako je rekao »Zar da potpišem na klaviru?«. Kek je, naime, više za rokersku (nogometnu) glazbu.




Slovenac će, ako izdrži na klupi do kraja godine (zar netko sumnja?), postati najdugovječniji trener na klupi HNK Rijeka. Prestići će Josipa Skoblara koji je u prvom mandatu vodio »Rijeku« od ožujka 1983. do prosinca 1986. godine… Slovenski će stručnjak kod Damira Miškovića, s obzirom na to kakav ima status, postati hrvatski Alex Ferguson ili,  ako hoćete, Arsene Wenger.


Samo potvrda »Rijekine« politike, stručne i one druge usko povezane, jer sve je njegovo veličanstvo – rezultat. Kek je od dolaska u ožujku 2013. godine dvaput igrao grupnu fazu Europske lige, osvojio Kup i Superkup. »Aberdeen« je svima još u grlu, ali, kako bi rekao Mišković, u nogometu ništa nije zajamčeno… Mišković – Kek, klasični je brak iz interesa.


A kakav drugi može biti? Mišković se usrećio našavši trenera (zapravo doveo ga je Juričić), a Kek je dobio mogućnost dokazivanja svojih kvaliteta u fenomenalnim uvjetima. »Rijeka« mu je već sada veće djelo od »Maribora« i reprezentacije Slovenije koje je vodio prije dolaska na Kvarner. Ma tko što mislio. Kada osvoji naslov prvaka Hrvatske, dobit će i riječko državljansvo! Čestitamo, Matjaž! Ne potpisuje se svaki dan ugovor s – Miškovićem!