Liga prvaka

POVIJESNA UTAKMICA Na Rujevicu stigao i BBC, Kek otkrio kakva Rijeka će istrčati protiv Olympiakosa

Marko Cvijanović

Matjaž Kek, Foto: S. JEŽINA

Matjaž Kek, Foto: S. JEŽINA

Pred nama je još jedan izazov, naša je želja da mi budemo momčad koja će se plasirati u Ligu prvaka. Put do toga je poznat, napravit ćemo sve da odigramo kvalitetnije nego u Pireju, rekao je trener "bijelih"



RIJEKA Uz dužno poštovanje prema hrvatskoj novinarskoj sviti, činjenica da je u Rijeku stigao izvjestitelj BBC-a ukazuje da se na Rujevici u utorak navečer uistinu događa nešto vrijedno spomena.


Stevea Crossmana fascinira činjenica da jedan »mali« klub može postati silno velik.


U očima svijeta, naravno. U očima navijača »Rijeka« je bila najveća i kada se borila za ostanak.




Zato je Crossmanovo pitanje o silnoj količini novca koji »Rijeka« može osvojiti plasmanom u elitno europsko klupsko nogometno natjecanje bilo – pucanj u prazno. Nema tih novaca koji mogu zamijeniti osjećaj sreće i zadovoljstva razdragana mnoštva na rujevičkim tribinama ako »bijeli« ostvare još jedan povijesni uspjeh.


– Novac, koliko god velik bio, ne može biti prioritet sportskom uspjehu. »Rijeka« je posljednjih godina pokazala put, razvijala se u svom stilu. Normalno da je financijski izazov Lige prvaka ogroman, ali kod nas prevladavaju sportski motivi. A što bi bilo ili što će biti to će pokazati sama utakmica – kaže Matjaž Kek, jedan od rijetkih koji u hrvatskoj nogometnoj javnosti uglavnom uživa status – pozitivca. Kolega Crossman je, naime, uglavnom naviknut na »crnilo«.


– Mislim da se u hrvatskom nogometu gerenarlno previše govori o negativnim stvarima. Naravno da postoje neke devijacije za koje bismo svi mi željeli da ih je manje, ali posljednjih se godina dogodilo jako puno pozitvnih stvari. Na kraju krajeva, i »Rijeka« je dio te pozitivne priče.


Znate, četiri hrvatske momčadi imaju mogućnost ući u fazu po skupinama europskih liga. To već dovoljno govori o kvaliteti hrvatskoga nogometa, da ne govorim o uspjesima hrvatske reprezentacije. Dakle, puno je pozitivnih stvari, ali ne smijemo okretati glavu od stvari koje se mogu poboljšati.


Utakmica s »Olympiakosom« još je jedna prilika za lijepu priču o hrvatskom nogometu.


– Uz dužno poštovanje prema »Olympiakosu« nešto će se pitati i »Rijeku«. Naravno da smo svjesni snage i kvalitete protivnika koji gostuje na Rujevici, ali mi smo, s druge strane, jedan naš cilj u Pireju već napravili. Svjesni smo činjenice da moramo s kvalitetnijim pasom izlaziti u tranziciju i smanjiti broj pogrešaka na minimum, jer »Olympiakos« je momčad tolike kvalitete da ne prašta ni najmanju pogrešku.


Pred nama je još jedan izazov, naša je želja da mi budemo momčad koja će se plasirati u Ligu prvaka. Put do toga je poznat, napravit ćemo sve da odigramo kvalitetnije nego u Pireju.


Pritom se logičnim čini pitanje o nešto drukčijoj pripremi utakmice Matjaža Keka pred novi okršaj s »Olympiakosom«. Pogotovo zato što »Rijeka« mora postići barem pogodak za »prolaz«.


– Mi smo se i uoči utakmice u Pireju pripremali na način da zabijemo gol i to se, na kraju krajeva, i ostvarilo. Eh sad, svjesni smo pogrešaka koje smo radili, »Olympiakos« je napravio puno prilika kad su nam uzeli loptu ili kada smo pogriješili. Moramo Grcima suziti prostor, ali… Nema tu previše filozofiranja. Puna Rujevica, utakmica play-offa Lige prvaka… Želja postoji u svima nama, na našoj strani će biti cijeli stadion i tu pozitivnu energiju pokušat ćemo pretočiti u kvalitetu naše igre s dozom discipline i odgovornosti kad je u pitanju taktika.


S obzirom na Kvržićev oporavak od ozljede i činjenicu da Kek zbog crvenoga kartona iz Pireja ne može računati na Žutu, a da Martić također nije sto posto spreman, na bekovskim pozicijama nameće se angažman Kvržića (desno) i Vešovića (lijevo).


– Nekoliko je mogućnosti. Puno rotiranja ni ne može biti. Vrlo je mala mogućnost da Črnic i Martić uopće uđu u kadar igrača za utakmicu s »Olympiakosom«. Je li Kvržić jedna od opcija? To su isključivo stvari za svlačionicu. Zoran nije igrao neko vrijeme, treba vidjeti u kakvom je stanju, ali i za njega, i za Gorgona postoji realna mogućnost da uđu u kadar. Sastav? To će biti vrlo, vrlo interesantno.