Odlazak u Dinamo

ODLAZAK NA ZIMU Donosimo detalje onog što se zadnjih dana zbivalo iza slučaja Gavranović

Ivan Volarić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Cijela ova priča nije slučajno eruptirala posljednjeg dana prijelaznog roka. Naime, Gavranović je početkom rujna trebao odraditi još jednu rundu pregovora oko produženja ugovora s »Rijekom«, a nakon što je nedavno odbio ponudu iz inozemstva koju su odgovorni na Rujevici prihvatili



U poslijepodnevnim satima četvrtka strelovitom brzinom proširila se vijest među navijačima »Rijeke«: Mario Gavranović odlazi u »Dinamo«!


Ponajbolji igrač »Rijeke« i napadač »bijelih« posljednjeg dana kolovoza bio je na korak od odlaska u Maksimir, no onda je cijeli posao privremeno – obustavljen. Barem je takvo stanje bilo nešto prije ponoći i trenutka kada je petak kucao na vrata i kada je, u ponoć, službeno završio ljetni prijelazni rok u HNL-u. Sve zajedno je zastalo nakon što je Domagoj Pavičić, veznjak »Dinama«, odbio mogućnost odlaska na Rujevicu kao dio paketa za Gavranovića.


»Rijeka« mu je nudila manje nego što zarađuje u Maksimiru (100 tisuća eura po sezoni), što je cijeli posao skrenulo u slijepu ulicu. Ne zadugo… Gavranović, »Rijeka« i »Dinamo« na kraju su navodno dogovorili da će se taj transfer odigrati u siječnju.


Produženje ugovora




Cijela ova priča nije slučajno eruptirala posljednjeg dana prijelaznog roka. Naime, Gavranović je početkom rujna trebao odraditi još jednu rundu pregovora oko produženja ugovora s »Rijekom«, a nakon što je nedavno odbio ponudu iz inozemstva koju su odgovorni na Rujevici prihvatili.


Mario nije bio zadovoljan uvjetima, »Dinamo« je očito nudio više. »Rijeka« je i na to pristala. Načelno je dogovoreno da će Gavranović postati igrač »Dinama«, ali ostati na Rujevici do siječnja.


»Rijeka« je trebala nešto zaraditi i zadržati bitnog igrača za europske oglede, ali onda je u zadnjim danima kolovoza Gavranović naprasno počeo inzistirati na odlasku ovoga ljeta i cijela priča je procurila u javnost te bez obzira na epilog u konačnici dovela Gavranovića i »Rijeku« u vrlo nezgodnu poziciju. Osnovno pitanje je kako će navijači reagirati i kako će Marijo »ginuti« za »bijeli« dres u utrci za naslov s »Dinamom« uz saznanje da će na proljeće nositi »modri« dres?


Sve ono što se događalo posljednjeg dana kolovoza u slučaju Gavranović je zapravo samo logičan slijed događaja nakon što je nedavno Stefan Ristovski, prema tvrdnjama predsjednika kluba Damira Miškovića, odbio potpisati novi ugovor, a onda na svojevrstan način ucjenio klub želeći otići u »Sporting« iz Lisabona.


Ucjene 


Na Rujevici su neizravno priznali da su popustili pod ucjenama igrača i time otvorili široki manevarski prostor za sve one igrače »Rijeke« koji ulaze u posljednju godinu ugovora. Dogodilo se nakon toga očekivano – domino efekt! Gavranović je samo postupio kao i Ristovski. Posegnuo je za prokušanom metodom izlaska iz ugovora s »Rijekom« kada već klub nije ranije reagirao i pokrenuo uobičajene mehanizme zaštite svojih interesa.


Kako? Dovoljno se prisjetiti prošloga ljeta kada su na Rujevici na početku priprema udaljili iz kruga prve momčad Marka Leškovića i Mateja Mitrovića, a nakon što su odbili produžiti ugovore. Počeli su u klubu slagati momčad bez dvojice standardnih, reprezentativnih stopera i u konačnici izašli kao veliki pobjednici u »ratu živaca«. Mitrović je produžio ugovor, odigrao sjajnu jesen, a onda se u zimskom prijelaznom roku prodao u »Bešiktaš« za četiri milijuna eura. Lešković je pak u zadnjim danima prijelaznog roka otišao u »Dinamo«, a »Rijeka« zauzvrat dobila vrijedan paket: novac i ispostavilo se najboljeg igrača lige – Franka Andrijaševića. Na Rujevici su ovoga ljeta ekonomske motive pretpostavili onim sportskim, procjenili su da je bitnije da Gavranović i Ristovski igraju izlučne europske utakmice nego da sjede na tribinama i čekaju adekvatnu ponudu. Vrijeme će pokazati koliko se taj rizik isplatio…