Jadranski derbi

Nastavak riječke dominacije Jadranom: Vešović i Gavranović pogodili za preokret

Ivan Volarić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



SPLIT – Pogocima Marka Vešovića i Marija Gavranovića nogometaši Rijeke preokrenuli su rezultat u nastavku utakmice i stigli do još jedne pobjede rutinske pobjede u jadranskom derbiju vrijede matematičke potvrde drugoga mjesta i održavanja onih matematičkih šansi da se može dostići četiri boda prednosti modrih na čelu ljestvice.


Riječani su do odmora bili neprepoznatljivi, nisu pronašli odgovor na agresivan pristup Splićana, no u nastavku su stvari sjele na svoje mjesto. Matjaž Kek pogodio je s uvođenjem  Vešovića i Mateia, koji su uz probuđenog Gavranovića povukli matne poteze vrijedne još jedne potvrde riječke dominacije u jadranskim derbijima posljednjih godina. Hajduk na pobjedu nad Rijekom čeka od ožujka 2012. godine, odnosno listopada 2011. uzmu li se u obzir utakmice na Poljudu. Ovo je bila 15. uzastopna utakmica u kojoj Hajduk nije uspio svladati Rijeku.



Stadion na Poljudu. Gledatelja: 6369. Sudac: Fran Jović (Zagreb) 6. Strijelci: 1:0 Sušić (25′), 1:1 Vešović (56′), 1:2 Gavranović (79′). Žuti kartoni: Balaj, Maleš (Rijeka).HAJDUK: Grbić 6, Bašić 6, (61 Šimić) -, Velazquez 6, Bilyy 5,5, (84′ Maloku) -, Milić 5,5, Jefferson 6, Kalik 6, Vojković 6, (80 Ohandza) -, Sušić 7, Tudor 6, Mastelić 6RIJEKA: Vargić 6, Ristovski 6, Samardžić 6, Lešković 6, Žuta 5,5, Maleš 6, Bradarić 6,5, Tomasov 5,5, (69 Matei) 7, Gavranović 7, (83 Močinić) -, Bezjak 6, Balaj 5,5, (53 Vešović) 7,5




Činilo se nakon pola sata utakmice da će Splićani razbiti taj crni niz, no ovaj derbi potvrdio je da se u svaku poru Poljuda uvukao kompleks od Rijeke koja i kada nije u svojem najboljem izdanju izlazi pobjedonosno s Poljuda.  Odnosi se to na prvih 45 minuta. Nastavak je ipak donio prepoznatljiviju igru bijelih kojoj su poseban ton davali Gavranović, Matei i Vešović. Igračka kvaliteta na kraju je presudila pobjednika derbija.


U 25. minuti Mastelić je primio loptu na vrhu kaznenog prostora, a zadnja riječka linija pogledom ispratila okomito dodavanje za utrčalog Tina Sušića koji je poslao loptu kraj istrčalog Vargića. Žuta je pokušao nešto spasiti, ali prekasno je reagirao, ostavivši svojega vratara na milost i nemilost kapetanu Hajduka koji je rutinski iskoristio priliku prvoga poluvremena. Nakon nešto manje od pola sata igre Splićani su zasluženo poveli, bili su u slabom i nesadržajnom prvom poluvremenu bolji suparnik upravo za taj jedan pogodak.


Pokazali su Hajdukovci u prvom redu više želje, bili su agresivniji, te nadtrčali Riječane koji su valjda mislili da će se neke stvari dogoditi same od sebe. Neće ići, nogomet je pošten, lopta je do odmora vratila Hajdukovcima na njihovu trudu i želji. Trener Burić je baš kao i za posljednjeg jadranskog derbija visoko dignuo zadnju liniju i naložio svojim ofenzivcima presing na nosača lopte. Bijele to nije trebalo iznenaditi, ali premalo su se otkrivali i trčali bez lopte da ne bi upadali u probleme u organizaciji igre i pokušajima prelaska središnje linije igrališta. Osim toga četvorica ofenzivnih igrača bili su prilično neraspoloženi, nisu uspjevali zadržati loptu i na vrijeme je distribuirati u prostor kojega je bilo obilje baš kao i svaki put kada skromna momčad Hajduka napadne svoje goste. Uostalom, Riječani su do odmora stvorili samo jednu priliku. U 8. minuti Samardžić je dugom loptom pronašao na ulasku u kazneni prostor Tomasova koji je u primanju prevario Milića i Velazqueza, te izašao ispred vratara Grbića. Na Tomasevljovu nesreću lopta je nezgodno odskočila pa u njegovu udarcu glavom nije bilo snage.


Matjaž Kek sigurno je imao što reći svojim igračima na odmoru jer u nastavku je ipak na travnjak istrčala puno odlučnija i hrabrija momčad Rijeke koja je već u 48. minuti mogla poravnati rezultat. Ristovski je gurnuo Tomasova iskosa s desne strane samoga ispred Grbića, napadač Rijeke pucao je iz prve, a vratar Hajduka istrčao, skratio kut i spasio svoju mrežu. Reagirao je potom Kek i uvođenjem svojega tradicionalnog jokera uvođenjem Vešovića, koji je u 56. minuti uzvratio pogotkom. Bradarić je nakon udarca iz kuta dobio priliku ponovo ubaciti loptu. Pronašao je na drugoj stativi Leškovića čiji udarac glavom je odbio Grbić u gužvu gdje je najspretniji bio crnogorski branič za 1:1.



Nogometaši Rijeke ostvarili su 38. pobjedu u 142. službenoj utakmici protiv Hajduka, odnosno 33. pobjedu u 128. utakmici za prvenstvene bodove. Uzmu li se obzir samo ogledi od osamostaljenja Hrvatske onda su Riječani upisali svoju 25 pobjedu nad rivalom iz Splita.



U 61. minuti ponovo su Splićani tražili najstrožu kaznu signalizirajući da je nakon udarca iz kuta Velazquezova pokušaja glavom loptu u skoku rukom zaustavio Vešović. Sudac Jović, koji je ne tako davno na Poljudu takva dva slučaja u jadranskom derbiju okarakterizirao kao dvije najstrože kazne za Splićane, ovoga puta je samo odmahnuo rukom pokazavši na novi udarac iz kuta. Sredinom nastavka domaći su se pokušali vratiti onom svojem bespoštednom nogometu iz prvoga poluvremena, no Burićev visoki presing ovoga puta nije donio rezultata jer se u nastavku razigranom Gavranoviću pridružio Rumunj Matei (ušao je umjesto ozlijeđenog Tomasova) pa je Rijeka počela igrati sadržajan nogomet kakav i priliči kvalitetnoj momčadi gostiju. U 79. minuti malonogometnu akciju na rubu domaćeg kaznenog prostora okončao je Matei prizemnim dodavanjem na drugu stativu gdje Mariju Gavranoviću nije bilo teško podmetnuti nogu za pobjedu Rijeke. Tri minute kasnije pobjedu gostiju mogao je potvrditi Vešović koji je iskosa izašao sam ispred vratara na dodavanje Mateija, ali je loptu poslao zamalo kraj suprotne vratnice.


TIJEK SUSRETA;


90′ – Igra se još tri minute nadoknade vremena.


83′ – S druge strane sada Tudor ima priliku zabiti s par metara, ali ne uspijeva pogoditi loptu. Izlazi Gavranović, ulazi Močinić, a kod Hajduka umjesto Bilyja ide Maloku.


82′ – Raspao se “Hajduk”, Vešović iz kontre puca malo pored gola.


80′ – Ohandza umjesto Vojkovića.


79′ – GOOOL! 1:2 – Pritisak preko Mateija rezultirao je preokretom. Matei u prodoru s lijeve strane nalazi samog Gavranovića koji s par metara bez problema svladava Grbića.


78′ – Pokušaj Sušića s dvadesetak metara ide malo pored lijeve Vargićeve vratnice.


71′ – Šimić je nakon ubačaja Milića iz kornera glavom pucao daleko pored gola.


69′ – Matei je u igri umjesto Tomasova.


68′ – Pokušaj Sušića ide pored vrata.


64′ – Nastavlja se period dominacije “Rijeke”, domaćina je, čini se, šokirao primljeni pogodak.


60′ – Ulazi Šimić, izlazi Bašić.


58′ – GOOOL! 1:1 – Pogodio je Kek s uvođenjem Vešovića, koji se najbolje snalazi u gužvi u šesnaesteru “Hajduka” i zabija za poravnanje rezultata.


55′ – Velazquez pokušava glavom na ubačaj Milića, ali prelako za Vargića.


54′ – Kek vadi Balaja i u igru uvodi Vešovića, koji odmah tuče s tridesetak metara, mladi vratar Hajduka opet siguran.


51′ – Sada je Lešković tukao glavom s pet metara, Grbić opet brani. “Rijeka” je daleko opasnija u drugom dijelu.


48′ – Najbolja prilika za “Rijeku”. Tomasov se našao sam pred Grbićem, koji uspijeva s nekoliko metara sačuvati svoja vrata.


46′ – Počeo je drugi dio susreta. Rijeka kreće s centra.


44′ – Vargić je otklonio opasnost ispred Sušića kojeg je dobro proigrao Tudor.


39′ – Snažno je potegnuo s 25 metara Maleš, prava udarčina je to bila, ali zamalo pored vratnice.


33′ – Velazquez je nakon ubačaja iz kornera tukao glavom iznad grede.


25′ – GOOOL! 1:0 – Sušić je pobjegao Žuti i lako zabio u suprotni ugao Vargićevog gola.


24′ – Ristovski je ostao zaboravljen u 16-tercu “Hajduka”, ali u šut mu ulazi Milić.


21′ – Iz iste udaljenosti pucao je sada i Tino Sven Sušić, ali visoko preko gola. Odmah na idućoj strani dalekometni udarac pokušava i Bezjak, mladi Grbić je na mjestu.


20 – Akciju “Hajduka” završio je udarcem s dvadesetak metara Vojković, no slabo je pucao, pa Vargić bez problema hvata loptu.


12′ – Poskočile su tribine Poljuda. Tudor je pao u kaznenom prostoru, pored se nalazio Samardžić, ali Jović ne misli da je riječ o kontaktu za kazneni udarac.


7′ – Grbić je izbio loptu ispred Tomasova, koji se nakon proigravanja Samardžića našao sam na pet metara od gola “Hajduka”.


6′ – Milić se umjesto udarca odlučio za dosta nespretan pokušaj dodavanja, riječka obrana brzo čisti opasnost.


5′ – Žuta je na tridesetak metara od vrata srušio Mastelića.


2′ – Vargić je pravovremenim istrčavanjem pokupio loptu na 16 metara ispred Mastelića i Tudora.


1′ – Počela je utakmica. “Rijeka” nastupa u bordo varijanti dresova, “Hajduk” u bijelima.


0′ – Do susreta je još 15 minuta.


0′ – Jedino iznenađenje u odnosu na najave jest na vratima Hajduka gdje će zbog ozljede Kalinića stajati mladi Grbić. Na klupi “Rijeke” priliku čekaju Prskalo, Matei, Mitrović, Močinić, Mejač, Vešović i Brezovec, a kod “Hajduka” Stipica, Šimić, Ohandza, Mujan, Maloku, T. Bašić, Roguljić..