Trener Rijeke

‘Naći ćemo put da izađemo iz ove krize’: Matjaž Kek o nizu poraza, Gavranoviću i nastavku sezone

Ivan Volarić

Previše negativnih stvari u kratko vrijeme - Matjaž Kek / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Previše negativnih stvari u kratko vrijeme - Matjaž Kek / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Nije to prozivanje nekoga u klubu, ali kada je dobro, onda se lako slikati i biti pametan. Sada kada rezultat nije taj koji vodi sve to skupa, onda treba biti objektivan u ocjenjivanju. Ne treba protkazivati prstom, već treba preuzeti odgovornost – kaže Kek



RIJEKA – Matjaž Kek nije nakon poraza u Maksimiru djelovao ni ljuto, ni razočarano, a ni tužno. Trener »Rijeke« bio je najkraće rečeno – prazan. Kao da je unaprijed bio spreman na to da će prvi put u svom petogodišnjem mandatu doživjeti treći uzastopni prvenstveni poraz, nakon kojega će se teško obraniti naslov prvaka, što je jedan od proklamiranih klupskih ciljeva ove sezone. Posljednji put takav negativan niz na klupi »Rijeke« »potpisao« je Nenad Gračan, no bilo je to davno, prije sedam godina kada je »doktor« imao na raspolaganju puno jeftiniju momčad bez elementarnih radnih uvjeta za rad (kasnile su plaće po nekoliko mjeseci…).


– Dobro smo ušli u utakmicu, ali onda nam se u jednom trenutku poremetila koncentracija – govori Kek. – Govorim o golovima koje smo primili, događaju nam se lančane reakcije, greške koje nas dovedu u situaciju da sve ono dobro što smo napravili padne u vodu. Istina je da smo bili hendikepirani, da imamo puno problema, ali opet, s druge strane, ovako jeftino primati golove i raditi greške… Ako smo realni i objektivni, onda moramo čestitati »Dinamu« na pobjedi.


Dobro treniramo


Izgubili ste pet od 14 prvenstvenih utakmica što, pored svih objektivnih hendikepa kao što su ozljede bitnih igrača, nesklono suđenje ili nesreća, dovodi u pitanje i kvalitetu igračkog kadra, pogotovo kada je riječ o ogledima s momčadima iz vrha ljestvice?




– Kvaliteta je kakva je. Nemam problema na treningu, igrači stvarno dobro treniraju, ali sigurno da, na kraju krajeva, presuđuje kvaliteta. Ovo je nova ekipa, puno je novih igrača. Neki su nespremni, neki imaju drugačiji karakter i kada odjednom fali toliko igrača, onda je to sigurno problem.


»Dinamo« ne izgleda ništa bolje nego prošle sezone. Opći dojam je da bi prošlosezonska »Rijeka« bez većih poteškoća održavala korak s »modrima«?


– Lijepe uspomene s jedne strane, a s druge strane protivnik kojega ne mislim analizirati. S treće strane imamo previše problema s današnjom »Rijekom« i sve drugo mi je nevažno i nebitno.


Nakon posljednje prvenstvene stanke, pa i pobjede u Beču, očekivalo se da će vaša momčad početi pružati svoje najbolje partije ove sezone. Umjesto toga uslijedio je šokantni pad i tri uzastopna poraza?


– Na utakmicu u Puli se ne može gledati kao na utakmice protiv »Osijeka« i »Dinama« koje su puno toga pokazale. Stojim iza toga da trebamo biti objektivni kada prosuđujemo svoje kvalitete, ali prije svega moramo više i kvalitetnije raditi, te tražiti put iz krize u koju smo upali.


Najveća kriza


Ovo je sigurno najveća rezultatska kriza u kojoj se nalazi »Rijeka« u vašoj i eri predsjednika Damira Miškovića?


– U rezultatskom smislu ovo je sigurno najveća rezultatska kriza otkada sam u klubu. Međutim, zato sam tu i tu ću ostati da prije svega s igračima pokušam to što prije izvući. Dužan sam to prema klubu, navijačima i svima kojima je »Rijeka« draga. Tu nema alibija. U ovih pet godina sam naučio komunicirati na otvoreni način i to je jedino ispravno i jedini način da se izvučemo iz krize.


Možete li to izvući uz pomoć navijača, a bez žustrije i odlučnije reakcije kluba oko nekih remetilačkih faktora kao što su »slučaj Gavranović«, »slučaj Vešović«…?


– Prije svega rekao sam da jedno bez drugoga ne ide. I nikada nije išlo, pa ni kada smo imali atmosferu i komunikaciju. Ostat ću kod ovoga pitanja u okviru svojih trenerskih zaduženja. »Rijeka« je napravila fantastične rezultate zahvaljujući fantastičnoj atmosferi i zajedništvu. S jedne strane imamo sada uz »Dinamo« jaki »Hajduk« i jaki »Osijek« i ako neće sada vrijediti ona krilatica »sami protiv svih«, onda smo u problemima.


Gdje je nestala pozitivna atmosfera i zajedništvo koje vas je krasilo prošle sezone?


– To je pitanje za nekoga drugog. Nije to prozivanje nekoga u klubu, ali kada je dobro, onda se lako slikati i biti pametan. Sada kada rezultat nije taj koji vodi to sve skupa onda treba biti objektivan u ocjenjivanju. Ne treba protkazivati prstom, već treba preuzeti odgovornost za ono za što je netko odgovoran, a prije svega moramo čistom komunikacijom tražiti put iz svega ovoga. Prilika je u četvrtak.


Stojim iza igrača


Nije u pitanju samo atmosfera oko kluba već i u klubu. Slugina, odnosno Bradarićeva izjava oko »slučaja Gavranović« sugeriraju da atmosfera u momčadi nije ni približno dobra kao prošle sezone?


– Igrači prvo moraju biti pošteni i to riješiti između sebe. U tome ću ih voditi i pomoći im jer sam njihov trener. Meni oni nisu ništa više, a ni manje dragi ako jednu tekmu izgube. Svi su oni moji igrači i stojim iza njih. Ako je netko u lošijoj formi nije to ništa što se u nogometnu ne događa. Samo odnos mora biti pošten, a tu im ne mogu puno zamjeriti.


Imali ste puno kadrovskih problema uoči »Dinama«, ništa manje problema nemate ni uoči utakmice s »Austrijom«?


– Bitna utakmica gdje bismo pobjedom podignuli atmosferu i samopouzdanje. Mi smo cijelu prošlu sezonu kvalitetnim radom kompenzirali ozljede. Sada se dogodilo da se nakupilo ozljeda i kartona, mi smo sigurno u tom dijelu hendikepirani. Nije dobro stanje sa Slugom, Elez i Gavranović mogu samo na bicikl, dok je sa Žutom možda i najkritičnije. Njemu je zaplesalo koljeno, a to nikada nije dobro. Skupilo nam se puno toga negativnog u kratko vrijeme, a najgore bi sada bilo istaknuti nekog pojedinca. To sada nije primarno, već objektivno sagledati stanje stvari.


Je li ovo trenutak u kojem odgovorni klupski ljudi moraju trezveno analizirati stanje stvari, te napraviti nužne zaokrete budući da je vrlo teško očekivati da će se ostvariti jedan od ciljeva – obraniti naslov prvaka?


– Ovo su izuzetno bitni trenuci za klub, tu nisu važni pojedinci. Moramo se svi odgovorno ponašati i samo to će nam donijeti napredak – rekao je Kek.