Nije svima isto

NAŠTIMAVANJE RASPOREDA “Modri” prije Rijeke bez kup obveze, imat će tjedan dana za pripremu

Ivan Volarić

Rujevica je kao nerijetko u ovakvim slučajevima prilično benevolentno prešla preko ove epizode. Službeni klupski stav glasi: Bez komentara!



RIJEKA Utakmicom protiv »Istre 1961« iduće subote nogometaši »Rijeke« zakoračit će u žestoki ritam obveza koji završava početkom studenoga. Riječani će do nove prvenstvene stanke uzrokovane reprezentativnim akcijama odigrati sedam susreta u 22 dana.


Nakon susjedskog derbija u Puli 14. listopada, »bijelima« 19. listopada slijedi euroligaško gostovanje u Beču, potom tri dana kasnije domaći susret s »Osijekom«, zatim 25. listopada kup susret u Velikoj Gorici, a onda, 28. listopada, i veliki prvenstveni derbi protiv »Dinama« u Maksimiru. Utakmicama protiv »Austrije« na Rujevici 2. studenog i gostovanjem kod »Lokomotive« tri dana kasnije završit će serijal utakmica koji će donijeti mnoge odgovore kada su u pitanju riječke ambicije ove (polu)sezone. Osim pokušaja proboja u idući krug Europske lige od Riječana se očekuje i prolaz u četvrtfinale Kupa Hrvatske, ali i da kroz čak tri važne prvenstvene utakmice pokušaju, ako ne istopiti, onda barem zadržati zaostatak od četiri boda u odnosu na »modre«.


Sve po propisima


Jasno je da je u tom smislu za »bijele« ključno gostovanje u Maksimiru 28. studenog kojega zahvaljujući HNTV-u (televizija koju je inicirao HNS) dva rivala neće dočekati u ravnopravnom položaju. Službena potvrda još uvijek nije stigla, ali »modri« će vrlo vjerojatno uoči »Rijeke« imati na raspolaganju kompletan tjedan za pripremu za derbi. Njihova kup utakmica protiv »Novigrada« bit će, kako sada stvari stoje, premještena na 31. listopad, dok će »bijeli« tri dana prije gostovanja u Maksimiru morati na, za ovu fazu natjecanja relativno zahtjevno gostovanje kod pretedenta na prvoligaški razred – »Gorice«. Josip Brezni, povjerenik za natjecanje Prve HNL, ali i član HNS-ove komisije za kup-natjecanje objašnjava da iza ove izvjesne promjene stoje interesi televizije.





Nino Bule bivši je igrač »Dinama« i »Rijeke« koji ove sezone vodi drugoligaša iz »Novigrada«. Nekadašnji napadač potvrdio je da je »Novigrad« pristao na to da se s »Dinamom« sastane šest dana kasnije od predviđenog termina iz vrlo pragmatičnih razloga.


– Iskreno nama je potpuno svejedno. Mi smo ipak u tim okvirima mali klub, nama je iz promotivnih razloga samo bitno da se utakmica prenosi na TV-u – rekao je Bule.



– HNTV je nositelj prava za prijenose utakmica Kupa Hrvatske i njihova je želja prenositi utakmice »Rijeke«, »Hajduka« i »Dinama«. Budući da je nemoguće prenositi sve tri utakmice istovremeno prijedlog je da se jedna utakmica odigra u nekom drugom terminu. Kako sada stvari stoje »Šibenik« i »Hajduk« igrat će u večernjem terminu 25. listopada, »Rijeka« i »Gorica« moraju igrati u dnevnom terminu jer stadion u Velikoj Gorici nema reflektore, a »Novigrad« i »Dinamo« mogli bi se, kako sada stvari stoje, sastati 31. listopada. Osim toga, u Novigradu je bilo određenih tehničkih problema oko prijenosa njihove drugoligaške utakmice pa im ovim pomicanjem pružamo dodatno vrijeme da otklone probleme – objašnjava Brezni i dodaje kako se po propozicijama utakmice osmine finala moraju odigrati do termina četvrtfinala 29. studenog i u tom dijelu ovaj prijedlog HNTV-a nije u koliziji s propozicijama, bez obzira na to što na svojevrstan način utječe na regularnost Prve HNL, jer jednu momčad stavlja u povoljniji položaj u odnosu na drugu.


Rijeka bez komentara


Osim toga, »Rijeka« bi kao jedini hrvatski predstavnik u Europi trebala ipak uživati barem jednaki, ako ne i nešto povlašteniji tretman. No, za to se na Rujevici moraju i sami izboriti. Nitko im primjerice nije zabranio da su pokušali zatražiti da se njihov kup ogled odigra u nekom drugom terminu. Kek (i HNTV!) bi, primjerice, vjerojatno pristao da se susret u Velikoj Gorici odigra početkom studenog u prvim danima nove stanke, neovisno što tada neće moći računati na neke od svojih reprezentativaca. Doduše, sada je bespredmetno o tome raspravljati jer Rujevica je kao nerijetko u ovakvim slučajevima prilično benevolentno prešla preko ove epizode. Službeni klupski stav glasi:


– Bez komentara!


Sve dok uskoro na tu temu ne progovori trener Matjaž Kek koji sigurno nije najsretniji što će za razliku od kolege Marija Cvitanovića utakmicu jeseni istrčati iz autobusa i uz rizik da uz Velikoj Gorici izgubi neku važnu kariku uoči derbija.