Bivši igrač bijelih i belgijskog Waregema

Legendarni Marijan Brnčić: Uzvrat protiv Genta bit će neizvjestan, Rijeka mora igrati svoju igru

Igor Duvnjak

ŠETNJA KORZOM - Marijan Brnčić / Foto Ivica TOMIĆ

ŠETNJA KORZOM - Marijan Brnčić / Foto Ivica TOMIĆ

Da će uzvratna utakmica biti sto posto neizvjesna, u to sam siguran- Izgledi su 50:50 posto  - kaže 79-godišnji Brnčić, nekadašnji crikvenički aristokrat u kopačkama



RIJEKA Crikvenički aristokrat u kopačkama, tako su ondašnji ljubitelji nogometa mogli u četiri riječi opisati Marijana Brnčića, reprezentativca i asa Rijeke, Trešnjevke, Dinama iz romantičnih »šezdesetih«, kada su modri osvojili Kup velesajamskih gradova, te belgijskog Waregema u kojem je igrao zajedno s klupskim prijateljem Slavenom Zambatom, do danas najboljim europskim strijelcem u povijesti Dinama.


S velikim zanimanjem je pratio dvoboj svoje Rijeke s Gentom u prvom izlučnom susretu za skupinu Europske lige, itekako je mjerodavan govoriti o tamošnjem nogometu pošto se »najeo belgijskog nogometnog kruha«.


– Prema onim prvim dojmovima koje sam stekao, mogu ustvrditi da su Rijeka i Gent dvije podjednake momčadi- kaže Marijan Brnčić, upisan u povijest Rijeke uz ostalo jer je kao trener bijelih s Kantride 1979. bio osvajač Kupa ondašnje Jugoslavije.




– S obzirom na prikazano, mišljenja sam da uzvratna utakmica neće biti nimalo jednostavna. To stoga jer je i Gent dobra ekipa. Vrlo su nezgodni, ali nema druge, Rijeka jednostavno mora igrati svoju igru, a svom srećom – ona ima igru. Pritom naravno mora pripaziti da ne bi slučajno činila greške u obrani.


Bez kalkulacija


Gent je nakon svega preokretom uspio pobijediti 2:1 nakon što je Rijeka navijačima otvorila apetit ostvarivši vodstvo. S obzirom na očekivanja svojih tifosa pitanje nakon svega je koliko su ona ostvariva ili ne.


– Normalno da bi bilo dobro da smo dobili utakmicu, kamo sreće da je tako bilo. Međutim, niti ovaj rezultat nije loš. Uostalom, ne može se doma kalkulirati, razmišljati da će se ići na neriješeno. Prema tome, mi doma uvijek moramo igrati s namjerom da dobijemo utakmicu, tako je i uoči ovog revanša. Da bismo dobili tu utakmicu, u napadu mi moramo igrati svoju igru. S druge strane, postoji jedna logika da se u fazi obrane mora adaptirati na suparnika. To je cijela filozofija. sada točno znamo kakva su oni ekipa,od kuda prijete velike opasnosti i tako se treba postaviti. A da će utakmica biti sto posto neizvjesna, u to sam siguran.


Dugi niz godina traju dvoboji ovdašnjih klubova s onim belgijskima, belgijski nogomet je još od dana Marijana Brnčića uz uspone i padove doživio čitav niz transformacija.


– Belgijska liga je puno jača nego naša, tu nema nikakve dileme. Nekada je bila jača jugoslavenska liga u kojoj je bilo fantastičnih klubova. Belgijanci su, međutim, fantastično napredovali, uz to puno stranaca igra kod njih. Kada sam ih sada gledao kako izlaze na teren, vidio sam u jednoj sekvenci kako je u njihovoj ekipi šest-sedam tamnoputih igrača, kasnije sam vidio i vrlo kvalitetnih. Gent je znači stvarno dobra ekipa, ugodno su me iznenadili. Ne zaboravimo da su oni trenutno najbolja ekipa u Belgiji. Tamo se pak igra jako dobar nogomet. Pogledajte im i reprezentaciju, koji su to »frajeri«.


Kao što se svi pritoci slijevaju u jednu rijeku, tako se i sve rasprave oko ovog ogleda slijevaju u ključno pitanje, ono tko je bliži konačnom radovanju.


– Utakmica je apsolutno otvorena, no rezultat za Rijeku je povoljan. Uostalom, dali su gol na strani i treba im minimalna pobjeda, dovoljno nam je 1:0 da bismo išli naprijed.Druga je stvar što su ovakvi rezultati kao hod po tankom ledu, koliko god je dovoljno 1:0 s druge strane kod kuće se ne smije primiti pogodak.


U danima bivše Jugoslavije kao da je trasirana nevidljiva »belgijska veza«. Niz poznatnih asova, među njima i dosta reprezentativaca, otišao je u tamošnje klubove iako oni nisu bili među bogatijima u Europi. Uz Marijana Brnčića i Slavena Zambatu, spomenimo Silvestra Takača iz Vojvodine, Milana Galića iz Partizana, dinamovce Rudija Belina i Krasnodara Roru, golgetera Željezničara Josipa Bukala, iz Rijeke Velimira Naumovića, Roka Žepinu, Milana Mintu Ružića, Damira Desnicu, Srećka Juričića, Dušana Lukića…– Možda je sve to radi menadžera s kojima smo radili. Belgija nikada nije bila moćna za neka velika plaćanja, a mi smo svi ipak išli tamo iako se nisu mogli ostvariti veliki transferi. Kada čujem današnje iznose, to je u moje vrijeme bilo nemoguće. Za nas su radili naši menadžeri, pogotovo Ljubo Barin, koji je radio za Belgiju i Francusku i slao nas je tamo. U jedno vrijeme je u Belgiji igralo nas dvadeset iz bivše Jugoslavije, a bila je to tada odlična zemlja u kojoj se nije puno zarađivalo. Sada je to druga priča, sada su oni moćniji. Imaju i dobru reprezentaciju i igraju dobar nogomet.


Pomoć s tribina


– Znamo sve te činjenica, te stoga jednostavno Rijeka mora igrati svoju igru, uostalom, igra kod kuće. S druge strane, normalno je da moramo dati gol jer bez toga ne možemo proći. Suparnici su pak kvalitetni, imaju dobar napad, uz to i čvrstu obranu. Nije slučajno da je Rijeka ekipa koja im je nakon dugo vremena uspjela postići pogodak. To nije mala stvar jer je uz to izborila i neke šanse za eventualno i još bolji rezultat. Ponavljam, oni su vrlo opasni u napadu, postižu puno golova.


U jedno ne treba sumnjati, na Rujevici će biti izniman ambijent, dostojan takvog europskog događaja. Pune tribine odanih i glasnih navijača su jedan od aduta Rijeke.


– To je točno, ali da bi te publika bodrila, ti moraš igrati, ne može biti obrnuto. Ne možeš dignuti publiku ako ne kreneš odmah odlučno, pokažeš da si bolja ekipa i daš do znanja da moraš dobiti tu utakmicu. U igri je sada jako veliki ulog i s materijalne strane. To puno znači i za klub, a prolaskom je veća i cijena svakog igrača. Prije nadmetanja smatram da je to vrlo neizvjesna utakmica, ne može se za nikoga tu reći da je favorit. Izgledi su 50:50 posto, a pritom ne zaboravimo da su oni ipak dali gol više, dobili su utakmicu. Sada će nastojati dati gol, neće se samo braniti, to bi bilo apsurdno.


Navijači bijelih se svakako nadaju da će ove sezone na Rujevici gledati utakmice Europske lige.


– Uz dužno poštovanje domaćem prvenstvu, ipak se najviše radujemo europskim utakmicama. Tu je ipak jedan poseban naboj, kada se igra s ovakvim ekipama a da ne kažemo da bi prolaskom odigrali tu još najmanje tri ovakve utakmice, to puno znači. Očekujem da ćemo dobiti utakmicu, a apsurdno je govoriti i o velikom oprezu, to svi ionako znamo. Ne smijemo ni slučajno primiti gol, zato se u obrani mora igrati perfektno, a pritom i sve bazirati na napad, ne zaboravljajući defanzivne obaveze – zaključio je Marijan Brnčić.