Rijeka vs. Gorica

LUKA CAPAN: Morat ćemo se jako, jako potruditi da bi dobili Goricu

Denis Frančišković

Luka Capan/Foto Arhiva NL

Luka Capan/Foto Arhiva NL

Imaju nekoliko vrhunskih pojedinaca, posložena su momčad. Osigurali su već ostanak što im je bio primaran cilj i veliki plus i sada mogu igrati rasterećeno – kaže Capan

RIJEKA Nakon prokockane pobjede u Koprivnici (1:1), odnosno boda što im je donio poravnanje na ljestvici s drugoplasiranim Osijekom, nogometaši Rijeke danas odrađuju prvo kolo nastavka prvenstva. Mjesto radnje Rujevica, vrijeme 17.30, a protivnik nimalo bezazlen – Gorica. Momčad koja se već puno puta pokazala najugodnijim iznenađenjem prvenstva u prvoj prvoligaškoj sezoni. Predvođena poljskim internacionalcem Lukaszom Zwolinskim sve je osim lakog protivnika. Uostalom, gosti su »bijelima« nanijeli jedan od bolnijih poraza ove sezone (2:1) kada je odmah po završetku te utakmice morao odstupiti i Matjaž Kek, najuspješniji trener u Rijekinoj povijesti. U prvom kolu »bijeli« su slavili 2:0 golovima Pavelića i Pavičića u završnici. Nije to bila tako laka pobjeda koliko možda sugerira rezultat…A uoči današnjeg novog trećeg sudara trener Igor Bišćan ima itekako smanjen manevarski prostor. Igrački kadar sužen je za četvoricu standardnih, Gorgona i Raspopovića iz stroja su izbacile ozljede, a Čolaka i Punčeca kartoni. No, dobra je vijest povratak prvog »topnika« Hebera…

U cijeloj situaciji strši i pitanje desnog beka s obzirom da Pavelić nije još u potpunosti zaliječio ozljedu, a i pitanje je kolika opterećenja može podnijeti njegov gležanj. U formiranju stražnje linije stoga bi mogla uskočiti dva igrača iz drugog plana, Velkoski na poziciji središnjeg braniča i Escoval na desnom boku. Pitanje je i sustava, hoće li Bišćan dati prednost Capanu kao stražnjem igraču u veznom trokutu ili će, što je puno vjerovatnije, zaigrati u provjerenoj varijanati 4-2-3-1 s Heberom kao najisturenijim igračem. Dosta je varijanti, a jedna od mogućih je i ona da Kvržić preuzme poziciju Raspopovića, Escoval onu Punčeca. U toj situaciji puno je kombinacija u ofenzivi…


– Ovo je izuzetno zahtjevna utakmica, s druge strane je momčad kojoj nitko nije davao puno uoči početka sezone – tvrdi Luka Capan, vezni igrač »bijelih«. – Odradili su vrhunski posao. Istina, ostali su bez Atiemwena, ali ostali igrači su jako kvalitetni. I prva utakmica koju smo dobili na Rujevici uopće nije bila laka iako ispada da je to bila rutinska pobjeda. U Velikoj Gorici su nas nadigrali. Morat ćemo se jako, jako potruditi za bodove u ovoj utakmici. Odradili smo vrhunske pripreme, ali nekako smo u Koprivnici malo pali u posljednjih pola sata, kao da smo se zadovoljili s tim golom. Sigurno i iz toga treba izvući neke pouke.


Gorica je po Capanu svojevrsni hit sezone, najugodnije iznenađenje. Gosti su namučili gotovo sve najbolje hrvatske momčadi. A i pobjeđivali ih. Primjerice Hajduka na Poljudu (0:2), Osijeka u Gradskom vrtu (0:1), Rijeku doma (2:1), od Dinama dvaput izgubili samo 1:0.Povezati bodove

– Imaju nekoliko vrhunskih pojedinaca, posložena su momčad. Osigurali su već ostanak što im je bio primaran cilj i veliki plus i sada mogu igrati rasterećeno – dodaje Capan čiji suigrači nisu bili na očekivanoj razini protiv Slaven Belupa. No, sada imaju prigodu trobodom praktički jednim dijelom izbaciti goste »iz igre«, pobjeći im na velikih deset bodova prednosti.





Luka Capan pohvalno se izražava i o skorašnjoj prinovi »bijelih«, napadaču Robertu Muriću.


– Murić je mlađi godinu dana od mene, a u Dinamu smo odigrali puno utakmica zajedno. O njemu mogu reći sve najbolje, kao osobi i kao igraču. Ima fenomenalne predispozicije da jednog dana bude veliki igrač. Bilo je puno jako dobrih igrača u tim mlađim uzrastima, ali iskreno mogu reći da je Murić bio najbolji koji je tada s nama igrao. Ima odličnu lijevu nogu i može odigrati na oba krila. Normalno, trebat će mu neko vrijeme da se uklopi, ali vjerujem da će to biti dobra priča. Sada nas je u Rijeci četiri, pet koji smo tu na godinu dana razlike, igrali smo zajedno i znamo se pola života – kaže Capan.



– U Koprivnici nismo uzeli puni plijen, ali i taj bod će puno značiti ako ga povežemo s ova tri i pobjegnemo Gorici. Povećali bismo prednost i dobili određeni mir, više se mogli posvetiti Osijeku, Dinamu i Lokomotivi – smatra Capan kojem je glavno radno mjesto pozicija zadnjeg veznog igrača. U generalki protiv Krškog igrao je sam ispred obrambene četvorke, u koprodukciji s isturenim Pavičićem i Lončarom.


– Na usluzi sam treneru i momčadi, što god trener odluči, ja ću nastojati što bolje odigrati. Meni je najvažnije da igram, a koju poziciju manje je važno… Spreman sam, čekam svoju prigodu. Evo, sad su ozljede i kartoni dosta toga poremetili, nema nas dosta. Trebat će nešto smisliti i postaviti najbolje moguće u datom trenutku. Ima nas nekoliko koji na klupi čekamo svoju šansu i vjerujem da možemo opravdati povjerenje – kaže Luka čije su očekivanja u nastavku prvenstva očekivano optimistična.



Utakmica 19. kola:


Lokomotiva – Inter 2:0


Dinamo – Rudeš 7:2


Istra 1961 – Sleven B. 1:1


Osijek – Hajduk 15.00h


Rijeka – Gorica 17.30h


Dinamo 19 15 3 1 39:11 48


Osijek 18 10 4 4 38:18 34


Lokomotiva 19 10 4 5 34:18 34


Rijeka 18 9 7 2 32:17 34


Gorica 18 8 3 7 23:22 27


Hajduk 18 5 8 5 27:25 23


S. Belupo 19 2 12 5 21:27 18


Inter 19 5 2 12 20:42 17


Istra 1961 19 4 4 11 21:36 16


Rudeš 19 0 3 16 12:50 3


SLJEDEĆE KOLO (2. veljače): Istra 1961 – Slaven Belupo, Dinamo – Rudeš, Osijek – Hajduk, Lokomotiva – Inter, Rijeka – Gorica.



– Ja bih najviše volio da nastavimo ovako. Postavili smo visoko ljetvici i bit će to teško održati. Ali u stanju smo to napraviti – zaključuje Capan.