Pod riječkom urom

Kekovih pet godina u Miškovićevim dvorima

Orlando Rivetti

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Ožujak je mjesec obilježavanja godišnjica, što sigurno neće utjecati na rezultate... Nitko na Rujevici pored Miškovića i Keka neća zaspati na lovorikama. Kek je ove sezone izgubio previše utakmica (8) za svoj ukus. Mora trčati za Hajdukom, uhvatiti minus šest bodova



Ako je rješenje u treneru, onda je sve jednostavno… Poručio je Matjaž Kek negdje u prvom krugu prošle sezone, nakon remija u Vinkovcima, onima koji su tražili njegovu glavu.


Dežurnim kritičarima je začepio usta stvorivši nakon toga pakleni stroj, momčad koja je igrala najljepši nogomet otkako je prije 44 godne ušla u Prvu ligu (u ekipi je bio i Srećko Juričić) i ostvarila snove svih navijača Rijeke, osvojila dvostruku krunu.


Na domaće Kupove Riječani su navikli, ali naslov prvaka u HNL-u, prije Rijeke, samo je jednom osvojio  Zagreb, a sve ostalo su bratski podijelili Dinamo (jedanaest zaredom prije Rijeke), i Hajduk (posljednji put prije 13 godina). U pet godina Majaž Kek osvojio je četiri trofeja i tri puta igrao skupnu fazu Europske lige.




U ožujku (9.), bit će godišnjica, pet Kekovih godina, a desetak dana kasnije (20.) šest godina otkako se službeno na Kantridi ukazao Damir Mišković, postao predsjednik kluba na svoj rođendan, krajem prošle godine otkupio je klub od švicarske zaklade Gabrielea Volpija, Social Sporta, i postao vlasnik Rijeke.


Tajna uspjeha Rijeke je u različitim karakterima predsjednika Miškovića i trenera Keka. Jednom sam s njima jeo burek u tri ujutro po povratku iz Beča, uvjerio se da su  dva tijela i jedna duša. Kompatibilni jer žive svatko u svom svijetu uvažavanja. Matjaž Kek ima svoju filozofiju komuniciranja s »gornjim katovima«, Miškovićevim i Juričićevim kancelarijama, svoje press konferencije koje nikada ne treba shvatiti ozbiljno. Jer, sve je spektakl. Buldog žvače osu… Uvijek ista metafora.


Kek se digao na zadnje noge kada su počele kružiti vijesti o Miškovićevu odlasku, rekao je kako i on odlazi. Na kraju je Mišković kupio klub! Svojedobno, u kriznim vremenima, Mišković je uzeo u zaštitu svog trenera rekavši da može izgubiti deset utakmica zaredom, a da ga neće smijeniti.


Matjaž Kek je neprikosnoveni gazda svlačionice, odnosno svega što se tiče ekipe, ali i više od toga. Nezamislivo je da mu netko sugerira tko će igrati… Taj se nije rodio. Ne bi više rekao da je Slovenija blizu, jer stanovnik je Opatije, ali oženio bi filozofiju Bele Gutmana, legendarnog trenera Honveda, kada su mu rekli da Puškaš mora igrati. Otišao je na tribine, zapalio cigaru, čitao reviju o konjskim utrkama, a kući otišao tramvajem.


Druga vremena, drugi običaji. Ali trenerski ponos je uvijek iste vrijednosti. Nije od onih koji će pred Cezarom kleknuti i diviti se…


Aleksandar Gorgon, Austrijanac, internacionalac, najbolje je oslikao svog trenera.


– Kek je trener koji može i želi ostvariti da igrač napreduje na svakom treningu. Nemoguće je opustiti se, a to je ključ da budete uspješni. Ne dopušta vam da trenirate sa 80 ili 90 posto, uvijek morate ići do limita. Traži disciplinu u ekipi i da momčad raste zajedno.


Ožujak je mjesec obilježavanja godišnjica, što sigurno neće utjecati na rezultate… Nitko na Rujevici pored Miškovića i Keka neća zaspati na lovorikama. Kek je ove sezone izgubio previše utakmica (8) za svoj ukus. Mora trčati za Hajdukom, uhvatiti minus šest bodova.


A idealno bi bilo da u svibnju dvaput igra s Hajdukom. U 36. kolu, 19. svibnja, na Rujevici za drugo mjesto, i četiri dana kasnije u Vinkovcima u finalu Kupa. Značilo bi to da je u polufinalu prošao kroz Mksimir, gdje nikada u prvenstvu nije pobijedio, ali jest jednom u Kupu (finalu) pogotkom Tomečaka prije četiri godine (1:0).


Rekao je Kek da za komentar prijelaznog roka treba pitati Miškovića i Juričića. Mišković je nahvalio Juričića i Mancea, uvjeren da su izlazne i dolazne transfere napravili izvanedno! Ne bi bilo dobro da se predsjednik i trener slažu u svemu, ali peta je godišnjica suradnje, veoma uspješne, sa četiri trofeja, što je najbolja potvrda da su u sretnom »braku«.  Pametniji uvijek u nesuglasicama popušta… Što mislite tko je taj u ovom slučaju? Nije teško pogoditi. Što naravno ne narušava njegov autoritet, dapače…