Dao dva gola Grobničanu

Kapetan juniora Rijeke Matej Šantek skrenuo pažnju na sebe: ‘Uzori su mi Iniesta i Toure’

Ivan Volarić

Imam puno prednosti, ali i dosta mana. Znam da se sada moram odricati nekih stvari da bi mi se to u budućnosti vratilo na najbolji način – iskren je Matej



RIJEKA Matej Šantek ušao je početkom drugoga poluvremena na teren i vrlo brzo izveo slobodan udarac s dvadesetak metara. Dobro odmjereni udarac nakon kojega je lopta preletjela živi zid i pala u donji desni kut vratara »Grobničana«.


Nedugo nakon toga kapetan juniora »Rijeke« krenuo je u slalom sa sredine terena, a onda kada je stigao nadomak kaznenog udarca uslijedio je precizni udarca po kojem se lopta trenutak kasnije ponovo zakoprcala u donjem kutu nemoćnog vratara. Ovoga puta lijevom. Zapaženo poluvrijeme Šantek je zaključio – asistencijom. Nekoliko kratkih duplih paseva  na vrhu kaznenog prostora izbacili su Rilova ispred suparničkog vratara, a nogometaši »Rijeke« postigli svoj šesti pogodak u visokoj pobjedi nad četvrtoligašem »Grobničanom« koja će se u prvom redu pamtiti po potezima darovitog šesnaestogodišnjaka i kapetana juniorske momčadi »Rijeke«.


Velika očekivanja


– Zadovoljan sam svojim nastupom, zabio sam dva gola, ali odlično smo igrali kao ekipa – započeo je Matej Šantek. – Nama juniorima je to bila zadnja proba pred otvaranje prvenstva protiv »Osijeka«. Ove sezone imamo stvarno dobru momčad, kvalitetnu, pucamo na sam vrh Prve HNL u našem uzrastu.




Šantek je dio jedne izrazito darovite generacije koja je prošle sezone u kadetskom uzrastu osvojila Kvarnersku rivijeru, te jaki turnir, Future Kup u Budimpešti.


– I ove sezone očekivanja su velika, kako u prvenstvu, tako i Kupu. Nadamo se i prvom mjestu. Ovo je odlična generacija s puno stipendista, mislim da smo na svim pozicijama dobro popunjeni.


Naravno da je želja svih tih mladića da se približe prvoj momčadi »Rijeke«.


– Radimo maksimalno na treninzima i koncentracija je na juniorsko prvenstvo, a vidjet ćemo kasnije što će biti s prvom momčadi. Još smo mladi…Itekako ohrabruje što se Šantek tjelesno dobro nosio sa seniorima pa makar i prvotimcima četvrtoligaša. Ne treba smetnuti s uma da Matej još uvijek ima 16 godina.

– Sigurno da imam puno prednosti, ali i dosta mana. Svjestan sam svojih nedostataka na kojima moram raditi. Znam da se sada moram odricati nekih stvari da bi mi se to u budućnosti vratilo na najbolji način.


Kažu upućeni da se Mateju najteže odreći slasnog zalogaja…



Dario Smoje najmlađi je igrač »Rijeke« koji je zaigrao za prvu momčad otkada je HNL-a. Dobio je priliku 11. studenog 1995. godine u Vinkovcima kada je imao 17 godina, jedan mjesec i 22 dana. Siniša Linić bio je četiri mjeseca i pet dana stariji kada je upisao prve prvoligaške minute, a Boško Balaban 31 dan stariji od Linića… Matej Šantek navršit će u zadnjim danima 2016. 17 godina, što znači da ima  teoretske šanse postati najmlađi igrač s prvoligaškim nastupom u novijoj povijesti. To je, naravno, teorija, praksa sugerira nešto drugo. Mladi igrači posljednjih godina teško dolaze do minutaže u prvoj momčadi »Rijeke«. Nešto je, naravno, do kvalitete, visoki su standardi u prvoj momčadi, previsoki za većinu mladih igrača. Nešto je naravno i do ljudi koji provode klupsku sportsku politiku, a koji nisu uspjeli nametnuti treneru prve momčadi promociju mladih igrača iz vlastite škole kao sastavni dio njegova posla. Doduše, možda će sada zapuhati neki novi vjetrovi, pred vratima prve ekipe je jedna izuzetno darovita generacija mladih nogometaša, koja zaslužuje veliku pažnju svih u klubu.



– Istina! Počeo sam zbog toga reducirati neke loše stvari u prehrani… Što moram popraviti u svojoj igri? Neke segmente u fazi obrane i još neke druge stvari, ali ostavimo to za našega trenera Pilipovića, uz kojega mogu dodatno napredovati.


Edo Flego


Jedna od njegovih vrlina je precizan udarac, »Grobničanu« je postigao dva gola izvan šesnaesterca.


– Bio sam koncentriran na udarcu. Ponekad se pak dogodi da lopta neće u gol.


Prošle sezone znao je igrati na mjestu središnje polušpice, sada igra nešto povučenije.


– Što mi više odgovara? Ono što samo igrao na Grobniku, na poziciji srednjeg veznog igrača. Mogu otići naprijed, ali moram misliti i na obranu.


Matejevi igrački uzori su…


– Iniesta ili Toure. To su mi dvojica najdražih igrača.


Matej je učenik srednje Trgovačke škole.


– Prebacio sam se iz Gimnazije. Nisam baš stizao pored treninga obavljati sve školske obveze pa sam odlučio promijeniti školu.


Šantek dolazi s Gornje Vežice, iz ulice Ratka Petrovića. Taj dio grada oduvijek je bio poznatiji po vatrenim navijačima »Rijeke«, nego vrsnim nogometašima koji su dosegnuli ozbiljniji rang natjecanja.


– Ima nas u ulici dosta vatrenih navijača!


Vjerojatno Matej ne zna da je nekadašnji napadač Edo Flego, novi šef škole i trener kadeta, još uvijek najpoznatiji nogometaš s Gornje Vežice.


– Nisam to iskreno znao… Premlad sam da bih se sjetio njegovih partija.


Šantek je standardni U-16 i U-17 reprezentativac Hrvatske.


– Nadam se da ću i ubuduće biti pozivan na reprezentativne akcije – poručio je daroviti igrač čije ime treba zapamtiti…