Dan nakon utakmice na San Siru

KEK NAKON SLIJEGANJA DOJMOVA ‘Nisam ni u koga od igrača upirao prstom. Samo im želim pomoći’

Orlando Rivetti

ŽALI ZBOG IGRAČA I NAVIJAČA – Matjaž Kek / Snimio Ivica TOMIĆ

ŽALI ZBOG IGRAČA I NAVIJAČA – Matjaž Kek / Snimio Ivica TOMIĆ

Nakon izjednačenja morali smo biti hrabri i odlučni. Otjerati suparnika od našeg gola, a ne uvlačiti se vrataru u krilo... Mladi su naši igrači, imaju silni potencijal, ali moramo ga razvijati stalno, a ne živjeti na staroj slavi proljetnih slavlja. Ni u koga nisam upirao prstom, moja kritika nije uperena protiv igrača, njihov sam trener i samo im želim pomoći – kaže Matjaž Kek



RIJEKA U glavama hrvatskih novinara na San Siru slagala se fantastična priča. Iz računala su počele  »kliziti« slatke rečenice o senzacionalnom uspjehu hrvatskog prvaka, remiju s Milanom na stadionu Giuseppe Meazza.


Desetak sekundi kasnije sve se srušilo… Riječanima kao da je netko zabio mač u srce. Zapravo sami sebi, jer primili su gol zbog kojega je Matjaž Kek kiptio u sebi. Da je nekoga u tom trenutku ugrizao, vjerojatno bi taj bio otrovan.


Rijeka je na San Siru odigrala europsku utakmicu, imala i rezultat… Ruka sudbine i vlastite dekoncentracije ugasila je vatru euforije. Matjaž Kek dan poslije. Trening i ručak… Mogao je biti ukusni »milanski odrezak«, ali…




– Loše sam spavao, malo sam umoran i pojeo sam nešto samo da nahranim organizam. Nema užitka u hrani nakon ovakvih šokatnih utakmica.


Postoji li nešto gore za trenera od tapšanja po ramenu nakon poraza?


– Nekoliko sam puta naglasio, odbacujem svaku pohvalu u porazu. Filozofija je to Rijeke, jer da nije tako posljednjih pet godina ne bismo sada bili tamo gdje jesmo. U Milanu predstavljali hrvatski nogomet.


Ideja


U Gazzeti dello Sport ocjenjuju i trenere, dobili ste ocjenu 6,5 a vaš mlađi kolega Montella pola manje, 6. Zadovoljni ste s onim što ste pripremili za utakmicu?


– Teško je sebe ocjenjivati, a znate da nemam problema sa samokritikom, odnosno preuzimanjem odgovornosti u nekim situacijama. Ne bih, dakle, o ocjenama. Osim toga, vidio sam kod vas novinara da ponekad imate čudan pogled na nogomet, možda je to slučaj s gospodinom iz Gazzette.


Ipak, čovjek, novinar, ustvrdio je da ste  pogodili sve izmjene, što uostalom potpisujem, zamalo priredili senzaciju, te da je kvalitetom limitirana ekipa djelovala vrlo organizirano?


– Ponavljam se, ali… Imaš neku ideju u u glavi, pokušaš je nacrtati na terenu. Jednom upali i trener je genijalac, drugi puta ne i – neznalica je. Puno je stvari koje se ne vide prostim okom. Ponekad donesu rezultat, drugi put ne. Ne živim ja od toga, jesam li pogodio… U Milanu je bila više metafora trenerskog razmišljanja kada si unutra. Vi mediji ponekad gledate drukčije, stvar percepcije nogometa. Nikad nisi potpuno u pravu i nikad nije tako da je samo tvoja odluka ona prava. Acosty je u nastavku donio brzinu?

– Vraća se nakon ozljeda. Brz je, ima kvalitetu. Valja, međutim, biti pažljiv s njim, došao je nespreman i ne bi bilo dobro da upadne u nekakve ozljede. Preforsiranje može biti opasno.


Taktika


Iznenadili ste početnim sastavom, s Pavičićem iza Puljića u rasporedu 4-2-3-1. Bilo je to dobro?


– Na taktička razmišljanja utjecala je ozljeda Prskala koji je na posljednjem treningu osjetio aduktor i preponu, a Gavranović se žalio na mišić… U glavi sam imao nekoliko varijanti i odlučio sam se za tu kombinacju. Nekima će biti čudno da sam dva nova igrača, Pavičića i Puljića, bacio u vatru upravo na San Siru, protiv Milana. Uvjeren da je to rješenje, da će biti dobro. Mislim da nisam pogriješio.


Je li vas Milan s nečim iznenadio u odnosu na ono što ste pripremali za utakmicu?


– Nije. Ekipa u formiranju sa sjajnim pojedincima. Vidjeli smo Andre Silvu u nekoliko duela jedan na jedan, odličan. Kada se slože, bit će to opet veliki Milan.


Jesu li vas iznenadili vaši igrači, naprimjer stoperi, kumovali su kod dva pogotka…?


– Ne prihvaćam individulanu krivnju. Ima neke stvari za koje želim da rade drukčije, ukazujem im na manjkavosti da bi razvijali svoju kvalitetu, a time i kvalitetu – ekipe! Kao što sam rekao dan prije utakmice, Rijekina snaga mora biti u kolektivu i tako će biti dok sam ja trener! Svi u službi kolektiva. Koji će, kao i do sada, izbaciti pojedince.


Razočaranje


Nakon izjednačenja 2:2 tjerali ste igrače prema naprijed, u pritisak, pao je gol i sjeli ste prvi puta na utakmici kao pokošeni. Razočaran?– Apsolutno razočaran. Kao trener najbolje znam što smo svi zajedno uložili u tu utakmicu. Na prelagan način smo to prosuli nakon izjednačenja. Žao mi je i tih divnih navijača koji nikada neće shvatiti u čemu je problem. Poslije utakmice govorili ste o dekoncentraciji i mudima…?– Upravo tako. Nakon izjednačenja morali smo biti hrabri i odlučni. Otjerati suparnika od našeg gola, a ne uvlačiti se vrataru u krilo… Mladi su naši igrači, imaju silni potencijal, ali moramo ga razvijati stalno, a ne živjeti na staroj slavi proljetnih slavlja. Ni u koga nisam upirao prstom, moja kritika nije uperena protiv igrača, njihov sam trener i samo im želim pomoći. Često ponavljate da Europa ne prašta taktičko-tehničke greške. Na San Siru smo dobili novu potvrdu?– Nakon što smo vidjeli u Pireju, pa protiv AEK-a. Mislim, međutim, da malo preskupo plaćamo tu školarinu.  Nije dobro što imam dojam da je kod nekih igrača individualni interes ispred kolektiva. Isticanje na štetu kolektiva mogao bi biti veliki problem!

Kritika


Četiri tisuće ljudi pohodilo je Milano, cijela je Rijeka živjela za utakmicu, vjerovala u čudo kojega ste zamalo priredili…?– Prije svega žao mi je igrača. Znam koliko su truda uložili u ovu utakmicu. Razgovora i treninga. A kada su samo malo trebali stisnuti i napraviti senzaciju. Netko je na terenu trebao poviknuti, usmjeriti… Mislim da smo sposobni riješiti takve utakmice, iako za sada još učimo na greškama. Ne znam doživljava li netko moje riječi dramatično, ali sve sam rekao igračima u svlačionici. Želim da napredujemo, a ne da stojimo na mjestu. Navijači? Treba biti na terenu i to doživjeti. Naježim se i sada. Žao mi je što neki žele iskočiti u negativnom smislu i stvaraju ružnu sliku. Na službenoj konferenciji poslije utakmice nekoliko ste puta spomenuli svlačionicu. Ima kakvog materijala za javnost. Znam da nema, ali…?– Neću govoriti javno. Normalan je to razgovor trenera s igračima. Rekapitulacija svega, nakon tri dana intenzivnih priprema za utakmicu s Milanom. Ukazivanjem na slabosti i kritikom, ali i samokritikom, možeš postati samo bolji.