Dodijeljene sportske nagrade

Kostelić sedmi i Perković treći put sportaši Zagreba

Hina

Nagrade za najbolju momčad i ekipu godine dobili su rukometaši CO Zagreba, odnosno košarkašice Novog Zagreba.



Ivica Kostelić je po sedmi put u posljednjih 11 godina najbolji sportaš grada u kojem je rođen. Time se izjednačio sa sestrom Janicom, koja je također sedam puta birana za sportašicu hrvatskog glavnog grada (1999-2006. bez 2004.). Do nove nagrade stigao je zahvaljujući srebrnoj medalji osvojenoj u kombinaciji na Svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju u Schladmingu, te petom mjestu u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa za prošlu sezonu do kojeg je stigao s dvije pobjede.


Sandra Perković je već sa 23 godine u Moskvi na glasovitom stadionu Lužnjiki “zaokružila” karijeru dodavši naslovima olimpijske pobjednice i europske prvakinje naslov svjetske prvakinje u bacanju diska i tako postala jedina diskašica u povijesti ove discipline koja je osvojila tri najveća naslova. U Moskvi je pobijedila hicem od 67,99 metara što je najbolji rezultat na SP-ima od 1999. U Dijamantnoj ligi je slavila sa sedam pobjeda u isto toliko nastupa i maksimalnih 32 boda, te je drugu godinu zaredom osvojila dijamant u nadmetanju najvećih svjetskih atletskih zvijezda. Nije pobjedila samo na “Hanžeku” gdje je bila druga. Perković je već treći put najbolja sportašica Zagreba. Slavila je 2010., te lani.


Rukometaši CO Zagreba su po 12. put najbolja momčad grada Zagreba. U 2013. su ostvarili trofejni “hat-trick”: osvojili su Hrvatski kup, prvenstvo i SEHA ligu. Iz CO Zagreba su i šestorica osvajača svjetske seniorske bronce u Španjolskoj, te šestorica svjetskih kadetskih viceprvaka iz Mađarske.




Košarkašice Novog Zagreba su s jedinstvenim predsjednikom i trenerom Vladimirom Ivankovićem, proljetos prekinule četverogodišnju domaću dominaciju suparnica iz Gospića, a jesenas potvrdile snagu i u Euroligi. Zagrebašice su najprije osvojile Hrvatski kup Ružice Meglaj Rimac, a potom u dramatičnim finalu doigravanja prvenstva stigle do naslova protiv Gospićanki preokrenuvši 1-2 u 3-2 u pobjedama.


Najuspješniji sportaši Zagreba s invaliditetom su atletičari Zoran Talić i Branimir Budetić, osvajači četiriju medalja na Svjetskom i Europskom prvenstvu, te petorica igrača i trener Rukometnog kluba “Silent”, uvjerljivi pobjednici na Olimpijskim igrama gluhih.


Najuspješnije sportašice s invaliditetom su Sandra Paović, europska i životna prvakinja u stolnom tenisu, Rea Hraski, osvajačica velikog Kristalnog globusa za gluhe skijašice i čak 10 medalja na Svjetskom prvenstvu za gluhe, atletičarka Marija Iveković–Meštović, osvajačica brončane medalje u bacanju diska na Svjetskom prvenstvu, te streljačica Lana Skeledžija, osvajačica srebrnog odličja na Olimpijskim igrama gluhih.


Najuspješniji treneri Edis Elkasević (atletika), Nikola Bralić (veslanje) i Ante Kostelić (skijanje) dobitnici su posebnih priznanja.


Dobitnici godišnje nagrade Zagrebačkog sportskog saveza su veslači Martin Sinković, Valent Sinković i Damir Martin koji su uz Oshječanina Damira Šaina po drugi put postali svjetski prvaci u četvercu na pariće, streljači Anton i Josip Glasnović, koji su na Europskom prvenstvu u gađanju letećih meta u Njemačkoj i na Svjetskom prvenstvu u Peruu, osvojili čak pet medalja, te kuglačice Zagreb-Zabokyja, četvrte sa Svjetskog kupa.


Dobitnici trofeja Zagrebačkog sportskog saveza su Vojislav Bjegović (rukomet), Kuglački športski klub Grmoščica, Mladen Mihovilović (veslanje), Dragan Milanović (profesor i doktor znanosti zaposlen na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu), te Tihomir Sertić (streljaštvo).