NBA liga

Sjajni Durant dostigao Jordana

Hina

Prvi strijelac lige, krilo Oklahoma City Thundera Kevin Durant 40. je put zaredom postigao najmanje 25 koševa, čime je izjednačio domet velikog Michaela Jordana iz sezone 1986/87



MIAMI – Aktualni NBA prvaci, košarkaši Miami Heata propustili su priliku učvrstiti se na vrhu Istočne konferencije uoči doigravanja jer su neočekivano izgubili na svom terenu od Minnesota Timberwolvesa sa 121-122 nakon dva produžetka.


Miami je dva puta imao priliku doći do pobjede, ali je Mario Chalmers u završnici četvrte četvrtine, a potom i produžetka pogodio samo po jedno od dva slobodna bacanja i tako uspijevao samo izjednačiti rezultat umjesto da dovede svoju momčad u prednost. Gosti su u oba navrata imali par sekundi za šut za pobjedu, ali Kevin Love nije bio precizan.


U drugom produžetku Corey Brewer je kod rezultata 121-121 dobio dva slobodna bacanja za Minnesotu 1.8 sekundi prije kraja. Pogodio je jedno za, pokazat će se pobjedu, jer u preostalom vremenu Ray Allen nije uspio pogoditi šut za pobjedu sa sedam metara.




Love je dvoboj okončao sa 28 koševa i 11 skokova, a Chase Budinger je za pobjednike dodao 24 ubačaja. LeBron James ubacio je 34 za Miami, dok su Chris Bosh i Chalmers dodali po 24.


Miami je sada na omjeru pobjeda i poraza 53-22, te je ostao na vrhu Istoka jer su i Indiana Pacersi izgubili, pa su sada na omjeru 54-23.


Indiana je šesti uzastopni poraz na gostovanjima upisala u Torontu gdje su ih domaći Raptorsi svladali sa 102-94. Terrence Ross (24) i Jonas Valančiunas (22) predvodili su prvu momčad skupine Atlantic, a Paul George (26) Pacerse.


Prvi strijelac lige, krilo Oklahoma City Thundera Kevin Durant 40. je put zaredom postigao najmanje 25 koševa, čime je izjednačio domet velikog Michaela Jordana iz sezone 1986/87., ali njegova je momčad izgubila sa 107-111 na gostovanju kod Houston Rocketsa. Durant je utakmicu okončao sa 28 poena i 12 skokova, no prvo ime susreta je bio njegov bivši suigrač, a sada zvijezda Rocketsa James Harden sa 39 ubačaja. Priliku za 41. utakmicu preko 25 koševa Durant će imati u nedjelju protiv Phoenix Sunsa, no do apsolutnog rekorda NBA lige po broju uzastopnih utakmica sa 25 ili više poena teško će doći. Njega s nizom od čak 80 utakmica drži Wilt Chamberlain, a ispred Duranta se još nalazi i Oscar Robertson sa 46 utakmica sa 25 ili više ubačaja zaredom.


Sve tri momčadi koje se bore za posljednja dva mjesta koja vode u doigravanje na Zapadu, Dallas Mavericksi, Memphis Grizzliesi i Phoenix Sunsi, ostvarili su pobjede u petak, pa je Dallas i dalje sedmi s omjerom 46-31, dok Memphis i Phoenix dijele osmo mjesto sa 45-31.


Dallas je uvjerljivo kao gost svladao Los Angeles Lakerse sa 107-95, a najbolji je u sastavu iz Teksasa bio Dirk Nowitzki sa 27 koševa. Lakerse je predvodio Jodie Meeks sa 25 ubačaja. Memphis je na svom terenu sa 100-92 nadigrao Denver Nuggetse uz 24 pogotka Marca Gasola, dok je Randy Foye sa 21 poenom predvodio goste. Phoenix je do 109-93 pobjede na gostovanju kod Portland Trail Blazersa stigao sjajnom četvtrom četvrtinom koju je riješio u svoju korist sa 30-13. Gerald Green je ušao s klupe i ubacio 32 koša za Phoenix, Eric Bledsoe je dodao 30, dok su Raul Lopez (18, 13 skokova) i LaMarcus Aldridge (18) bili najučinkovitiji kod Blazersa.


Charlotte Bobcatsi stigli su nadomak tek drugog ulaska u doigravanje u 10-godišnjoj klupskoj povijesti zahvaljujući 91-80 domaćoj pobjedi protiv Orlando Magica, za ponavljanje dometa otprije četiri godine potrebna im je još samo jedna pobjeda u posljednjih šest utakmica ili jedan poraz New York Knicksa. Do nove, 38. pobjede u sezoni Bobcatse je predvodio Al Jefferson sa 29 koševa i 16 skokova, Kemba Walker je dodao »triple-double« sa 13 poena, te po 10 skokova i asistencija, dok je Victor Oladipo sa 21 ubačajem bio najbolji kod Magica.


Veliki korak ka osmom mjestu na Istoku ostvarili su Atlanta Hawksi koji su u izravnom dvoboju momčadi koje se bore za doigravanje nadigrali Cleveland Cavalierse sa 117-98. Mike Scott (26) bio je najbolji kod Hawksa, koji su sada na omjeru 33-42, a Dion Waiters (23) kod Cavsa, koji su pali na 31-46.


Veliki korak unatrag u borbi za doigravanje napravili su New York Knicksi koji su u svom Madison Square Gardenu izgubili od Washington Wizardsa sa 89-90 i tako pali na omjer 33-44. Nakon što je Bradley Beal 22.9 sekundi prije kraja doveo Wizardse u vodstvo 90-89, loptu je u ruke uzeo Carmelo Anthony, ali on je svoju lošu večer zaključio još jednim lošim potezom jer mu je prilikom prodora ispala lopta iz ruku, pa je J.R. Smith morao očajnički šutirati tricu s osam metara sa sirenom i, naravno, nije bio precizan.


Beal (28) je bio najbolji kod Wizardsa, a Smith (32) kod Knicksa. Anthony je odigrao najlošiju utakmicu sezone, postigao je tek 10 poena (šut 5-14) i imao devet izgubljenih lopti.