Poslije najvećih uspjeha

Kazne umjesto plaća: Četiri igračice ŽKK Kvarner moraju platiti 162.900 kuna

Zlatko Horvat

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA Poslije ponajvećih klupskih uspjeha, prvoga plasmana u finale Kupa Ružice Meglaj-Rimac i plasmana na završni turnir MŽRKL-a u prvoj sezoni, košarkašicama  »Kvarnera« su umjesto čestitke i nagrade, ali i pet zaostalih mjesečnih plaća (posljednja isplata bila je za pola listopada prošle godine) članovi Uprave na kućnu adresu poslali  – kazne. Prva je obavijest o kazni, kako valjda i priliči,  dobila prva reprezentativka u povijesti kluba, Lea Miletić. Šokantno je djelovala kazna od 25.500 kuna, bilo je i suza, ali Pazinjanka je dobro i prošla, kapetanica Barbara Perić kažnjena je sa 83.200 kuna! Obavijest o kazni primile su još Dina Šesnić (28 tisuća kuna) i Ivana Blažević (26.200). Ukupno, to je 162.900 kuna kazne. Za sada. Druge tek tek trebaju  dobiti »čestitke« tročlanog Stegovnog povjerenstva, na koji su se potpisali predsjednica kluba Viktoria  Agejenko i članovi Zvonko Čapko i Željko Šljuka. Među igračicama – nevjerica. 


– Zanimljivo je da su odluke donesene 11. ožujka, kada smo mi bile u Podgorici, na Final Fouru MŽRKL-a…  Tražit ćemo zaštitu, jer ovo već postaje duševno maltretiranje. Imamo pravo podnijeti prigovor Skupštini u roku od osam dana. Prema Stegovniku iz 2014. godine, za svaku točku dobila sam najveću moguću  novčanu kaznu. Zajedno, to je 83.200 kuna. Da bih to platila, trebala bih igrati još tri sezone. A kažnjena sam i za nedolaske na treninge, za što je rečeno da se Uprava neće vraćati, prema  dogovoru u Gradu Rijeci  – kaže Barbara Perić, kapetanica ekipe. 


Nije tajna da Uprava s jedne te trener i igračice  praktički ne komuniciraju. Posrednik je tek sportski direktor Smiljan Blažević.  




– Ovo je šok za sve i trebat će nekoliko dana da  igračice dođu k sebi. Te kazne odudaraju od svega dogovorenog na  sastancima  u Gradu Rijeci i Riječkom sportskom savezu o nastavku sezone. Ne želim polemizirati, ali ako je netko prekršio dogovor, onda je to Uprava. Trebali su igračicama  isplatiti honorar u roku od tjedan dana – kaže Damir Rajković.  


Odbojka, nogomet, malo košarke. Tako je sinoć izgledao početak treninga igračica »Kvarnera«, koje pet mjeseci nisu primile plaću. Sada su, s kaznama,  i  dužne. Najveći cinizam je što im je rečeno da kazne mogu klubu uplatiti na – rate! 


– Ovo više nema veze sa sportom, cure će uzeti pravnu zaštitu. U Podgorici su nas pohvalili za igru, za plasman na Final Four s najmanje uloženih sredstava, a onda ti kući naprave… Valjda se moramo ispričati što smo napravili najveće rezultate u povijesti kluba. U nenormalnim uvjetima – nastavio je Rajković.  


Kadija te tuži, kadija ti sudi. Vrijeme je da HKS, Riječki sportski savez i  Grad Rijeka, koji je pokrio troškove putovanja na Final Four u Podgoricu, presjeku ovaj gordijski čvor. Igračice se kažnjavaju zbog verbalnog delikta, izjava za naš list, zajedničke fotografije s Korza… Po tarifi Stegovnika kluba. U kojem ne piše kolika je kazna za članove Uprave zbog neisplata honorara amaterskih ugovora igračicama pola godine.