Finale doigravanja

‘Idemo u Zagreb’: Riječanke izborile petu utakmicu!

Zlatko Horvat

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Na krilima sjajne Snežane Ćolić, koja je ubacila 27 poena, uključujući tricu i tri bacanja u posljednjih 26 sekundi, Riječanke izborile subotnju (19 sati) petu utakmicu, nadoknadivši minus 13 iz  17. minute



RIJEKA »Idemo u Zagreb, idemo u Zagreb«, orilo se tribinama dvorane »Dinko Lukarić«, dok su se košarkašice »Kvarnera« našle u klupku velike radosti. Riječanke su spasile drugu meč loptu, dobile drugu uzastopnu utakmicu  finalne serije što se igra na tri pobjede i u subotu će u dvorani na Pešćenici, vjerojatno od 19 sati, s »Medveščakom« igrati susret koji pobjednicama nosi – naslov prvaka Hrvatske!


– Sada je najvažnije dobro se odmoriti, a zatim otići u Zagreb i odigrati utakmicu kao da nam je prva i posljednja! – kaže Damir Rajković, trener »Kvarnera«. – Zaslužili smo petu utakmicu, baš kao što ju je zaslužila ženska košarka.


Junakinja pobjede domaćih bila je Snežana Čolić, koja je  26 sekundi prije kraja pogodila tricu s istekom napada (49:46), a potom s dva  pogođena slobodna bacanja (51:48) odgovorila na tricu Silve Šede s devet metara. Dvanaest sekundi prije kraja pogodila je još jedno slobodno bacanje, potvrdivši  veliki uspjeh domaće ekipe,  koja je zaista ostavila srce na parketu. I kada nije išlo, pronašle su način kako pomoći. Monika Tomljenović je ubacila samo dva poena (0-8 iz igre), s crte slobodnih bacanja  67 sekundi prije kraja, nakon što je nadmudrila Ninu Premasunac, za vodstvo koje više nije ispušteno. U idućoj je akciji odigrala sjajnu obranu na Ružici Džankić i osvojila loptu, koju će  Snežana spremiti u obruč. Za tri poena…



Četvrti susret finala doigravanja košarkašica: Kvarner – Medveščak 52:48 (10:19, 16:13, 14:7, 12:9). Dvorana »Dinko Lukarić«. Gledatelja 350. Suci: Hordov (Zadar), Kardum (Šibenik) i Čanković (Zadar). Opunomoćenik: Miletić (Rijeka).KVARNER:  B. Perić 5 (1-2), Tomić 1 (1-2), Miletić, Živadinović 10 (4-6), Kovačević, Vrsaljko 5 (3-4), Hajdin, Serdar 2, Tomljenović 2 (2-2), Čolić 27 (6-8), Šimunović, Milković.MEDVEŠČAK:  Begić 8 (2-4), P. Perić 2 (2-2), Džankić 10 (5-7), Tikvić 10 (2-3), Borović 2 (2-2),  Šeda 11, Todorić 2 (2-2), Petrak, Majstorović, Radoš, Premasunac 3 n(1-2), Livajušić.Osobne pogreške: Kvarner 23, Medveščak 23. Pet osobnih pogrešaka: Begić (30′), Premasunac (38′). Slobodna bacanja:  Kvarner 16-22, Medveščak 16-22. Trice: Kvarner 4-15 (Čolić 3, B. Perić 1), Medveščak 4-19 (Šeda 3, Džankić 1). Skokovi:  Kvarner 28 (7), Medveščak 38 (16).


Zagrepčanke su na zagrijavanju bile maksimalno ozbiljne, poraz u trećoj utakmici na »Peščenici« bio im je dovoljna opomena. Do sada su u Rijeku dolazile gotovo na izlet, triput su pobijedile domaći sastav, uključujući polufinalni uspjeh u Kupu Ružice Meglaj-Rimac… Takav je bio i početak gošći, krenule su sigurnije, čvršće, već u osmoj minuti imale su plus deset (6:16) uz dvije trice Silve Šeda. U sedmoj minuti druge dionice Zagrepčanke  su imale plus 13 (17:30). No, tada su Riječanke konačno proigrale. Bolje rečeno, proigrala je Čolić, koja je do velikoga odmora ubacila 14 poena i najzaslužnija je što je poslije druge dionice bilo samo šest poena zaostatka.


U trećoj dionici domaće su se počele dizati, gošće padati. Njihova samouvjerenost nestala je s četvrtom osobnom pogreškom Ane Marije Begić, koja je u 21. napravila četvrtu, a u 30. minuti – petu osobnu pogrešku. Na isteku dionice Čolić je donijela Riječankama prvo vodstvo na utakmici – 40:39. Sa sirenom!


U drami posljednje dionice najteže je bilo – pogoditi. Za punih sedam minuta ubačeno je samo šest poena (2:4). Gošće su 68 sekundi prije kraja još vodile (44:45), ali napustile parket pognutih glava.


– Kada je Ana Marija Begić morala na klupu zbog pet osobnih pogrešaka, našli smo se u problemima, lopta je sporo išla, jer iza Nine Premasunac je ipak duga stanka zbog ozljede – priznao je trener gošći i hrvatski izbornik Braslav Turić.


Drugoga dana svibnja 2015. košarkašice »Kvarnera« igraju za naslov prvaka Hrvatske. Za »Ripleyja«? Ne, Riječanke vjeruju…