Zanimanje NBA skaut

Danko Cvjetićanin već 14 godina traži talente za najjaču svjetsku ligu

Zoran Čutura

Nekadašnji reprezentativac je kao međunarodni skaut Netsa imao ključnu ulogu u  »dealu« za Bojana Bogdanovića, no on sam bježi od te teme jer – mora



ZAGREB – Naš nekadašnji košarkaški reprezentativac Danko Cvjetićanin već četrnaestu godinu radi posao NBA skauta, dugo je vremena proveo sa Sixersima, a posljednje dvije godine radi u Netsima, kamo ga je »povukao«  GM Billy King.


Danko je proteklu sezonu proveo u Španjolskoj, baza mu je bio Madrid, a ovog se ljeta vratio u Hrvatsku.


– Odluka da godinu dana radim iz Španjolske je bila kombinacija poslovnih i privatnih razloga. ACB liga je jaka, dva su igrača iz nje birana u prvoj rundi drafta – Mirotić i Biyombo – a čak je i druga španjolska liga, LEB, zanimljiva za praćenje jer tamo igraju mladi koji imaju potencijal, a još nemaju kvalitetu za ACB ligu. Stalno se igraju međunarodni kupovi, dolaze momčadi iz drugih država, a prometnim vezama je Madrid odlično umrežen sa svim gradovima u Španjolskoj.




Na privatnom planu sam malo pazio na košarkašku karijeru sina Filipa, koji je završnu godinu juniorskog staža odigrao u Estudiantesu. No, i Zagreb je zanimljiva lokacija za skautiranje, igra se Euroliga, Ljubljana je blizu, Beograd je blizu – kaže Cvjetićanin, o kojem Billy King ima samo riječi hvale.


Ograničenja


NBA skauti imaju stroga ograničenja prilikom javnih razgovora, a aktualnim »lockoutom« ta su ograničenja postala vrlo drastična, tako da Danko ne smije govoriti o imenima koja prati. Ipak, o svom poslu može govoriti općenito.


– Ovo je zanimljiv posao koji zahtijeva puno putovanja i daje dosta slobode u razmišljanju. Suština tog posla očituje se uoči drafta, kad skaut svoje znanje i opservacije prezentira ostalima iz organizacije. U samim počecima svog skautiranja imao sam sreću što sam u Sixersima surađivao s kvalitetnom skupinom ljudi, skauta i menadžera, i brzo sam uspio spojiti NBA standarde sa svojim europskim iskustvima. Napredovao sam i radom i statusom, te svoju trenutnu poziciju smatram odličnom. Moj sadašnji šef Billy King je iznimno spretan i brz u donošenju odluka. Ovaj posljednji draft je bio izvrstan za Netse.


Danko taj draft ne smije detaljno komentirati, ali mi smijemo. Bojan Bogdanović je biran kao 31., a u samoj večeri drafta Netsi su ga preuzeli od Miamija via Minnesota za novac i budući izbor druge runde drafta. Jasno je da je upravo Cvjetićanin kao međunarodni skaut Netsa imao ključnu ulogu u tom »dealu«, no on sam bježi od te teme jer – mora.


Bogdanović je imao dva kontrolna treninga (Amerikanci kažu »workouta«) u Netsima prije drafta, i svi iz organizacije su bili oduševljeni njegovim mogućnostima, te jedva čekaju da im se priključi nakon sezone u Fenerbahceu.


Smjer Florida


Filip Cvjetićanin će iduće sezone igrati sveučilišnu košarku u SAD-u, među ponudama mnogih sveučilišta otac i sin izabrali su Florida Gulf Coast University.


– Poučeni iskustvima drugih naših igrača koji su birali škole s jakim košarkaškim programima i nisu igrali, izabrali smo školu koja ima srednje jak program i na kojoj će Filip imati prilike za igru. Filip sa 206 centimetara visine igra vanjsku poziciju, odličan je šuter, treba još napredovati.


Smatramo da je trener na tom sveučilištu, Andy Enfield, prava osoba za to. On je radio kao pomoćni trener u Bucksima i Celticsima, potom jer bio pomoćnik na uglednom Florida Stateu, a specijalist je upravo za šutere.


Uvijek je zanimljiva tema taj odlazak naših mladih sportaša na studij u SAD.


– Ne mogu govoriti u ime ostalih, ali u ovom je slučaju Filip donio konačnu odluku jer mu je bilo izazovno i zanimljivo kombiniranje akademskog i sportskog života. Kod nas to praktički nije moguće realizirati, a studijem u SAD-u ne bacaju se sve karte na sport, nego diploma ostaje zauvijek kao životni kapital.


U Hrvatskoj se promijenila slika rada s mladima, u većini slučajeva je poprilično deprimirajuća zbog neuspjeha, recesije, lutanja, pa mladi igrači i njihovi roditelji ne znaju što bi bilo najbolje učiniti. Negdje se izgubila crta koja dijeli vrhunski sport od »normalnog« sporta…


Vrhunski sport podrazumijeva potpuno drukčiji način ponašanja trenera i igrača, zahtijeva drukčiji pogled na život uopće, a kod nas se takav pristup vrhunskom sportu, nažalost, izgubio – završava Cvjetićanin.