Izravna prevencija navijačkoga nasilja

Promatrači HHO-a o utakmici Dinamo-Rijeka: Armada se “istakla” krajnje neukusnim skandiranjima i povicima

Portal Novilist.hr

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Promatrači HHO-a pratili su utakmice 5. kola Prve HNL



GNK DINAMO – HNK RIJEKA 0 : 0


Utakmica 5. kola Prve HNL odigrana u subotu, 8. kolovoza 2015. U 21.00 sati na stadionu Maksimir.


Nešto više od 5.000 gledatelja promatralo je derbi u Maksimiru, a među njima su se navijanjem isticali predstavnici Armade (navijačka skupina HNK Rijeke), njih nešto više od 150. Na sjevernoj tribini okupilo se tek dvadesetak članova BBB Fan cluba, dok pripadnika tvrde antimamićevske struje BBB-a nije bilo.




Već na samom početku utakmice čuli su se povici „Cigane, Cigane“ upućeni Dinamovom Machadu, a preostali dio utakmice pripao je Armadi, koja se u nekoliko navrata „istakla“ krajnje neukusnim skandiranjima i povicima. Tako u 4. minuti počinju s „Purgerske pičke“ i „Jebo vas Mamić“, a u 8. minuti pjevaju „Mrzim Dinamo, mrzimo purgera, mrzimo Hajduka, mrzimo tovara, riječka Armada…“, što ponavljaju u više navrata, a posebno u 73. minuti.


U 9. minuti Armada skandira „Ubij, ubij purgera“, uz dodatak „Jebat ćemo Zagreb cijeli, i Dinamo, i Cibonu….“. Skandiranja „Jebo te Mamić“(sucu utakmice) i „Jebo vas Mamić“ odjekuju Maksimirom u 9., 15., 39.,71., i 81. minuti. Zdravku Mamiću u više navrata (23.,43.,84.,89. minuta), krajnje vulgarno, Armada skandira „Mamiću, Mamiću, govno smrdljivo, pičko četnička, majmune, pederčino, mi te mrzimo“. Kad ih je službeni spiker upozorio na neprimjereno ponašnje (84. minuta), uslijedilo je još žešće skandiranje. Sucima se u 43. i 71. minuti skandira „Cigani, Cigani“, a „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ uzvikuju u 14., 73. i 81. minuti. „Purgerske pičke“ čule su se još i u 25. i 78. minuti.


NK SLAVEN BELUPO – NK OSIJEK 3 : 0


Utakmica 5. kola Prve HNL odigrana u nedjelju, 9. kolovoza 2015. u 21.00 sati na Gradskom stadionu u Koprivnici.


Utakmica u Koprivnici, koju je promatralo oko 1.000 gledatelja, a među njima pedesetak pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka), protekla je u mirnoj i sportskoj atmosferi. Kohorta je cijelu utakmicu glasno bodrila NK Osijek, a od incidenata valja spomenuti 76. minutu, kada je zapaljena jedna dimna kutija, te skandiranje „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ u 86. minuti.


NK LOKOMOTIVA – HNK HAJDUK 1 : 2


Utakmica 5. kola Prve HNL odigrana u Zagrebu, u ponedjeljak, 10. kolovoza 2015. u 20.00 sati, na stadionu u Kranjčevićevoj.


Oko 3.000 gledatelja okupilo se u Kranjčevićevoj, a među njima i blizu 400 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka). Osiguranje utakmice, i oko stadiona, i na samom stadionu bilo je primjereno.


Utakmica je protekla u sportskom i navijačkom ozračju. Zvuči kao raritet, ali Torcida nije zapalila niti jednu baklju, a nisu upotrijebili ni neku drugu pirotehničku napravu. Spomenimo da su u 11. minuti skandirali „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, te u 46. minuti „Purgerske pičke“, a sve ostalo vrijeme snažno su bodrili ekipu HNK Hajduka.