Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 4
Sutra: 19° 19° 4
22. ožujka 2019.
Glazbeni uradak protiv pobačaja

"Želim živjeti": Pro-life pjesma izazvala lavinu komentara

Nina Badrić
Nina Badrić
Autor: ,
Objavljeno: 4. veljača 2016. u 9:30 2016-02-04T09:30:39+01:00

»To je poruka ženama koje su u dilemi, a nije osuda onih koje su možda prošle kroz takvo nešto«, kaže Ivana Husar Mlinac. »Krajnje je neukusno ovako vulgarizirati temu, a uz to i vrlo nasilno prema ženama koje donose odluku o tome hoće li zadržati trudnoću ili ne«, kaže Bojana Genov iz Ženske mreže

RIJEKA Pjesma »Želim živjeti« koju zajedničkim snagama izvode: grupa Emanuel, velikogorički bend dobro poznat  onima koji prate scenu kršćanske glazbe u Hrvatskoj, te reper Shorty, pjevačice Nina Badrić, Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac, sestre Palić i Alan Hržica, ovih je dana izazvala brojne reakcije u javnosti.

Ne osuđujemo

Kako piše u njezinom opisu na Youtubeu, u pitanju je »pro-life pjesma koja prije svega skreće pozornost na ljepotu i vrijednost novog, ali i svakog drugog života – jer život je dar od Boga«. Pjesma je posvećena svim majkama i svakom začetom djetetu, a darovana na raspolaganje inicijativi 40 dana za život.

Glazbu potpisuje Marija Sedej, koja je s Daliborom Bartulovićem napisala i stihove pjesme. Za aranžman su bili zaduženi Domagoj Pavin i Branimir Jovanovac. Vokali koji su sudjelovali u izvedbi su: Domagoj Pavin, Franciska Perković, Nina Badrić, Marija Husar, Ivana Husar, Alan Hržica, Djordjija Palić, Kornelija Papafava, Elizabeta Jozić, Mihaela Palić i Dalibor Bartulović Shorty.
Kako nam je otkrila zagrebačka pjevačica Ivana Husar Mlinac, u snimanje pjesme njezina sestra Marija i ona uključile su se prije svega iz prijateljskih razloga, na poziv Domagoja Pavina iz grupe Emanuel.

– Nakon što nam je poslao pjesmu, rado smo se odazvale njegovom pozivu. U pjesmi smo prepoznale jednu vrlo ohrabrujuću poruku te smo odmah izrazile želju sudjelovati u njoj. Mislim da je pjesma prije svega vrlo lijepa, vrlo pozitivna. Ona slavi život i daje konkretnu poruku koja prije svega ne osuđuje, već daje ohrabrenje onima koji su u dilemama. To je poruka ženama koje su u dilemi, a nije osuda onih koje su možda prošle kroz takvo nešto i koje su možda donijele odluku suprotnu onoj koju pjesma nosi. Mi to ne osuđujemo, dapače, mislimo da se ženama u toj situaciji treba pomoći, da ih se ne treba osuđivati, nego ohrabrivati, objasnila je Ivana Husar Mlinac.

Pjesma koja je na Youtubeu u manje od tjedan dana od objavljivanja prikupila više od 36 tisuća pregleda, popraćena je mnogim pozitivnim i negativnim komentarima.

– Kad smo je snimali, nama nije bio cilj dobiti komentare. Cilj nam je bio ono što sam već rekla, a to je ohrabrivanje i pozitivan stav. Naravno da uvijek postoje i kritike, i osude, i drugačija mišljenja. Mislim da upravo u takvim situacijama pokazujemo kakvo nam je srce. Ako nam je srce zdravo, tada smo spremni prihvatiti tuđe mišljenje koje se ne slaže s našim. Međutim, bilo je puno lijepih reakcija, bar je do mene stiglo puno više lijepih reakcija tako da mislim da je naš cilj ispunjen, zaključila je zagrebačka pjevačica.

Politička pozadina

Glazbeni uradak protiv pobačaja za Bojanu Genov iz Ženske mreže vrlo je neprimjeren i krajnje neukusan, a po svoj prilici ima i svoju političku pozadinu.

ŽELIM ŽIVJETI

Zašto me nitko ne želi? Zar me nikada nisu ni htjeli, a toliko nas malo dijeli da te cijeli život veselim. Pruži mi priliku, molim te! Spasi me, ne daj da boli me. Usliši sad moje molitve, ne znaš koliko volim te. Ja sam ljubav nevina, lijepa. Dio tebe sam koji ti treba. Ja sam tvoja nerođena beba što ti je poslana ravno s Neba!
Srce kuca, zar ne čuješ?
Čovjek sam, pa zar ne vidiš?
Premlad da mi nebo bude dom
Tvoja krv i tvoja slika
Tvoja utjeha i briga
Daj mi samo jednu priliku
Želim se roditi, želim govoriti
Želim se smijati i svijet osvojiti
Ja želim živjeti, kao i ljudi svi
Tebe zagrliti i voljeti
Srce mi kuca - živ sam! Božje čudo sam - drugo nisam pa mi recite zašto kriv sam jer želim samo k'o i vi disat'. Jer želim sreću donijeti vama, ne želim da me odnese tama! Želim vas grliti, biti s vama, želim govoriti »tata«, »mama«. Ja želim da život počne i biti dijete koje svi hoće. Sanjam trenutak, doć' će, onaj kada ću biti rođen!
Čudo Božje, čudo života
Sama nježnost, prava ljepota
Što li će od mene postati?
Želim se roditi...
Bojiš se, a nitko ne zna
Na nebu ima dosta zvijezda
Pusti da ti život svijetlim ja
Pusti da ti život svijetlim ja
Želim se roditi...

– Krajnje je neukusno ovako vulgarizirati jednu temu, a uz to i vrlo nasilno prema ženama koje donose odluku o tome hoće li zadržati trudnoću ili ne. Sumnjam da je to produkt vlastite inspiracije ovih glazbenica, vjerojatnije je da je pjesma naručena i plaćena – smatra Genov.

Iako ne želi ni na koga upirati prstom, pretpostavlja, kaže, da je to dio desne kampanje koja nastoji stvoriti u javnosti privid da većina stanovništva Hrvatske zagovara njihove ideje. »Na izborima nisu dobili ni jedan saborski mandat, zato koriste ovako perfidne metode«, ocjenjuje Genov.

Estradnjacima koji su se odlučili zapjevati protiv pobačaja poručuje pak da bi se, kao osobe koje ulaze u krug privilegiranih građana, mogli pobrinuti za već rođenu djecu, koja su u velikom broju zanemarena i žive na rubu siromaštva.

– Očekujem da se pobrinu za takvu djecu, pa zarađeni novac, recimo, daju djeci iz Nazorove. Neka pokažu ljubav i za živuću djecu – zaključuje Genov.

Ninina poruka

Na Facebooku Nine Badrić jučer je pak objavljena poruka: »Ne zaboravi čovječe da si ovdje na zemlji samo gost. Ne uzdiži se iznad nikog i nikad. Ne pametuj nego slušaj i uči, jer će ti trebati. Ne ostavljaj svoje zdravlje radeći da bi se obogatio jer sve materijalno ostaje gdje je, a tebe čini manjim i nesretnijim. Ugledaj se na ljude koji se ponose svojom obitelji i teškim poslom, a ne one što su preko noći postalo poznati. Budi ponosan na sve dobro što si uradio. Ne zaboravi roditelje, braću, sestre. Budi ponizan u molitvi i ne moli samo onda kad ti je teško. Poštuj svakog, ne osuđuj nikog jer nemaš pravo. Ne rugaj se i ne proklinji. Sanjaj ali ne diraj snove drugih. Voli i budi voljen«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka