Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. ožujka 2020.
Financijski najuspješniji

Kako je Steven Spielberg postao jedan od najvećih filmaša u povijesti

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 14. travanj 2018. u 15:43 2018-04-14T15:43:05+02:00

Redatelj, scenarist i producent jedan od najvažnijih, najboljih, najpopularnijih i najutjecajnijih filmaša u Hollywoodu, Spielberg je filmaš koji se okušao u svim žanrovima i koji je zaslužan za desetke filmskih hitova, ali i umjetničkih filmova

U hrvatskim kino dvoranama upravo igra najnoviji film znamenitog američkog filmskog redatelja Stevena Spielberga »Igrač broj jedan«. U toj zanimljivoj akcijskoj naučnofantastičnoj avanturi glavne uloge glume širom gledateljstvu nepoznati Tye Sheridan, Olivia Cooke i Hannah John-Kamen. Film »Igrač broj jedan« dug čak 140 minuta prati tinejdžera Wadea koji svoje dane provodi igrajući »Oasis« jer želi iz svog sumornog svijeta pobjeći u globalnu mrežu virtualne utopije gdje korisnici vode idilične alternativne živote.

Iako već ima sedamdeset i dvije godine Steven Spielberg i dalje snima ritmom od skoro jednog filma godišnje, slično kao Clint Eastwood i Woody Allen. Tako smo samo od 2010. godine gledali njegove uspješnice »Avanture Tintina«, »Put rata«, »Lincoln«, »Most špijuna« i »Blagi fantastični gorostas«. U svakom od njih kao i u svim svojim filmovima Spielberg pokazuje zadivljujuće režiranje, kadriranje, montažu slike i zvuka, rad s glumcima i stvaranje uvjerljive atmosfere filma.

Spielbergovi filmovi, bilo blockbusteri bilo oni umjetnički, često su vrlo aktualni. Od opasnosti od genetskih manipulacija u »Jurskom parku«, preko (nažalost i danas rastućeg) nacizma u »Schindllerovoj listi«, besmisla birokracije u filmu »Terminal«, međunarodnog terorizma u filmu »München«, problema neovisnog novinarstva u filmu »Novine«, pa sve do vrlo aktualne virtualne stvarnosti u filmu »Igrač broj jedan«.

Steven Spielberg je američki filmski redatelj, trostruki dobitnik Oscara i financijski najuspješniji filmaš u povijesti. Tijekom karijere Spielberg se u svojim filmovima dotaknuo mnogih tema i žanrova. Sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih, tri njegova filma: »Ralje«, »E.T.« i »Jurski park« bili su financijski najuspješniji filmovi svog vremena. Njegovi SF i pustolovni filmovi su najveći blockbusteri modernog Hollywooda. To što je dobitnik triju Oscara dokaz je da ga voli struka, a što su njegovi filmovi blockbusteri je dokaz da ga voli i filmska publika.

Steven Spielberg rođen je 18. prosinca 1946. godine u Cincinnatiju. Nakon završene srednje škole u Phoenixu dva puta se bezuspješno pokušavao upisati na fakultet. Kasnije se ipak upisuje na California State University u Long Beachu, ali onda na zaprepaštenje roditelja iznenadno 1968. godine napušta studij kako bi se koncentrirao na tek započetu karijeru.

Diplomu ipak dobiva tek 2002. godine, ali ne zbog završetka studija nego izvanrednu diplomu zbog svojih izvanrednih postignuća u svijetu filma. U drugoj polovici šezdesetih snima nekoliko televizijskih filmova s kojima je najavio svoj veliki talent. Jedan od njih je znameniti »Dvoboj« u kojem ogromna cisterna kroz cijeli film terorizira vozača osobnog automobila.

Ranih 70-ih mladi režiser no polako prelazi na film. Vrlo brzo doživljava planetarni uspjeh trilerom »Ralje«. Film o morskom psu ubojici osvojio je tri Oscara (za montažu, glazbu i zvuk) i zaradio je preko 100 milijuna dolara u kinima što je bio novi američki rekord box-office zarade.

»Ralje« su definitivno proslavile Spielberga, a osim toga postao je jedan od najmlađih američkih multimilijunaša, što mu je dalo ogroman stupanj autonomije u biranju sljedećih projekata.

Godine 1977. Spielberg snima SF film »Bliski susreti treće vrste«, filmski klasik koji mu je donio prvu nominaciju za Oscara. Nakon toga u suradnji s Georgeom Lucasom snima film »Indiana Jones: Otimači izgubljenog kovčega« (1981.). Bio je to prvi u nizu filmova o pustolovnom arheologu Indiana Jonesu kojeg nezaboravno glumi Harrison Ford. Sljedeće godine nezaustavljivi Spielberg producira i režira mračni »Poltergeist« i kultni »E.T.«. »E.T.« je postao financijski najuspješniji film svih vremena, sve dok ga nije nadmašio njegov film »Jurski park«.

Zajedno s Georgeom Lucasom Steven Spielberg smatra se jednim od prvih i najvećih zagovornika specijalnih efekata u filmu. U to vrijeme Spielberg nije uopće razmišljao o Oscarima. Samo se dobro zabavljao, oduševljavao publiku koja je hrlila na svaki njegov novi film i pritom masno zarađivao. No, kritičari ga nisu baš nisu previše cijenili i to ga je jako boljelo.

Zbog toga se uozbiljuje i snima angažirane umjetničke filmove kao što su »Boja purpura«, dramu o potlačenim afro-američkim ženama tijekom velike američke američke gospodarske krize, »Carstvo sunca«, »Schindlerova lista« za koji napokon dobiva Oscara za režiju, zatim »Amistad«, film temeljen na istinitoj priči o pobuni afričkih robova i »Spašavanje vojnika Ryana«, dramu o ratnim strahotama Drugoga svjetskoga rata s kojim osvaja drugog Oscara za režiju.
Ranih 90-ih snima fascinantni »Jurski park« s revolucionarnim specijalnim efektima za koje se pobrinuo studio »Industrial Light And Magic« Georgea Lucasa.

Zatim režira filmove »Umjetna inteligencija«, »Specijalni izvještaj«, »Terminal«, »Rat svjetova« i »München«. Spielberg je poznat i po tome što se s malo poznatim glumcima uspijevao napraviti hitove koji su zarađivali vrtoglave svote novca na svjetskim kino blagajnama. Spielberg je financijski težak nekoliko milijardi dolara. U svojoj karijeri dobio je bezbroj filmskih i ostalih priznanja.
Spielberg se ženio dva puta. S prvom suprugom glumicom Amy Irving s kojom je bio u braku od 1985. do 1989. ima sina Maxa, dok sa sadašnjom suprugom Kate Capshaw s kojom je u braku od 1991. godine ima petero što rođene što usvojene djece: Tea, Sashu, Sawyera, Mikaela i Destryja.

Desetljećima je Steven Spielberg, redatelj, scenarist i producent jedan od najvažnijih, najboljih, najpopularnijih i najutjecajnijih filmaša u Hollywoodu, filmaš koji se okušao u svim žanrovima i koji je zaslužan za desetke filmskih hitova, ali i umjetničkih filmova. Steven Spielberg ima utjecaj na filmske gledatelje kao svojedobno »Beatlesi« na ljubitelje rock glazbe. Jedan od najutjecajnijih živih filmskih stvaratelja je kulturološki fenomen koji je odredio odlaske u kino nekoliko generacija. Njegovo ime je sinonim za filmsku industriju.

Snimanje novog filma o Indiani Jonesu Steven Spielberg će započeti sljedeće godine. Očekuje se da bi se peti dio Indiane Jonesa mogao u kina pojaviti tijekom 2020. godine. Spielberg kaže kako će to biti posljednji film s Harrisonom Fordom u toj ulozi, no da će se franšiza nastaviti i nakon toga. Nakon toga Indiana Jonesa mogla bi glumiti žena, najavio je. Osim novog Indiana Jonesa Spielberg priprema i remake čuvenog mjuzikla »Priča sa zapadne strane«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.