Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
22. studenoga 2019.
Epski uradak možda i u Lijepoj našoj

HBO će "Pjesmu leda i vatre" snimati i u Hrvatskoj?

Ned Stark (Sean Bean)  Foto: HBO
Ned Stark (Sean Bean) Foto: HBO
Autor:
Objavljeno: 8. travanj 2011. u 11:36 2011-04-08T11:36:00+02:00

Gemma Jackson ovih je dana provela vrijeme u Hrvatskoj, provjeravajući lokacije na kojima bi se mogao snimati drugi dio serijala

Serija "Igra prijestolja" bazirana po kultnim knjigama iz serijala "Pjesma leda i vatre", koju potpisuje George R. R. Martin, vjerojatno će se snimati i u Hrvatskoj. Skupo produkcijsko djelo iza kojeg stoji moćni HBO dio bi druge sezone lako mogao snimati u Hrvatskoj, jer producenti smatraju kako dio krajolika Lijepe naše nalikuje na Westeros, kontinent na kojem se događa većina radnje u Martinovim knjigama.

Prve sezona serijala kreće na HBO-u za deset dana, premijerna izvedba je u ponedjeljak 18. travnja, a u njoj će moći uživati i pretplatnici HBO Adria u Hrvatskoj. Iako serija još uvijek nije javno prikazana,. osim kratkog 15-minutnog uvodnog dijela, kritika već sada vidi njezin komercijalni uspjeh. Ako se zna da je to u ovom trenutku najveći HBO-ovo projekt (skuplji i od kultnog "Rima") te da čitava reklamna mašinerija te tvrtke stoji iza serije, jasno je kako su svi uvjeti za uspjeh tu. Martinova djela iza sebe imaju i veliki kult štovatelja, a posljednjih godina fantasy književnost je u usponu (uvelike zahvaljujući i ekranizaciji "Gospodara prstenova").

Kako se neslužbeno saznaje, Gemma Jackson, produkcijska dizajnerica koja potpisuje i prvu sezonu serijala, ovih je dana bila u Hrvatskoj, skenirajući lokacije pogodne za snimanje druge sezone. U konkurenciji je osim Hrvatske i nekoliko drugih država na Mediteranu, ali se čini kako bi Lijepa naša ipak mogla biti prvi izbor. Jasno, ukoliko i netko iz državnih i lokalnih uprava pokaže i neku dodatnu zainteresiranost za projekt, od kojeg se može imati samo beneficija. Naime, kako se radi o poprilično epskom djelu, sama količina statista značit će ekstra zaradu za Hrvatsku. Ne treba zaboraviti niti da skupe produkcije znače i lijpu zaradu od turizma mjestima na kojima se nalaze, a reklamno gledajući, ovakav projekt mogao bi biti prava zlatna koka za Hrvatsku. Treba se prisjetiti da Novi Zeland i danas bere vrhnje od činjenice da je tamo sniman dobar dio trilogije "Gospodar prstenova", samo da podjetimo na fotografije Mordora objavljene na našem portalu  http://www.novilist.hr/hr/Multimedija/Foto/Mordor-bez-specijalnih-efekata-FOTO-Branka-Cicak

Kako se u drugom djelu serijala događa i najveća pomorska bitka u čitavoj knjizi, za očekivati je da ekipu iz HBO-a ponajprije zanimaju lokacije na moru, koje bi mogle udomiti bitku na bujici Crnovode. I sam krajolik u literalnom predlošku odgovara mediteranskom eksterijeru, tako da nije veliko izenanđenje odabir Sredozemlja za taj dio serije. Ako bude malo pameti u Hrvatskoj, moglo bi se nešto i privrijediti od ovog kolosalnog televizijskog projekta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.