Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 1
Sutra: 17° 21° 2
22. travnja 2018.
Izložba za izložbom

Stephan Lupino: Erotika je temelj mog djelovanja

Stephan Lupino: Erotika je temelj mog djelovanja
Stephan Lupino: Erotika je temelj mog djelovanja
Autor:
Objavljeno: 17. ožujak 2016. u 15:53 2016-03-17T15:53:27+01:00

Energija erotike me uvijek pokreće. Svakog dana otkrivam njene nove dimenzije i stalno mi naviru nove ideje. Tjera me da radim na nekoliko razina. Istovremeno radim na nekoliko projekata

RIJEKA Erotika je temelj mog djelovanja, njena energija me uvijek pokreće. Svakog dana otkrivam njene nove dimenzije i stalno mi naviru nove ideje. Tjera me da radim na nekoliko razina. Istovremeno radim na nekoliko projekata. Trenutačno sam zaokupljen skulpturama i crtežima pod nazivom »Another world«, kaže Stephan Lupino, umjetnik koji je sve započeo erotskom fotografijom davnih '80-ih u New Yorku, a ovih dana izlaže svoje radove u  Zagrebu, u Tiflološkom muzeju, a za jesen ima dogovorenu retrospektivu u Klovićevim dvorima.

Njegova potreba izražavanja i senzibilitet proširio se i na druge kreacije i oblike stvaranja. Lupino kao autor kroz svoje radove iskazuje zabrinutost i socijalnu osjetljivost prema slabijima, zanemarenima,  proučava odnose u društvu te poziva na pomirbu.

– Jako mi je žao što se ovdje u Hrvatskoj još uvijek vode borbe ekstremizama. Takve podijele u društvu nikada nisu poželjne i bilo bi dobro da se  ekstremna ljevica i desnica konačno pomire i rukuju za dobrobit svih. Iskreno, kad sam se odlučio vratiti iz SAD-a nisam očekivao ovakvu podijeljenost. To me još uvijek razočarava.

Lupinizmom protiv nepravde

Lupino se protiv nepravde bori na svoj način – lupinizmom, koji se očituje  na različite načine u njegovom radu. Prisjetimo se ciklusa  izložbi Lupinovih fotografija bolesne djece s kojim je započeo 2003. godine u Muzeju za umjetnost i obrt izložbom  pod nazivom »Moji anđeli«, a onda nastavio 2007. godine izložbom »Čarobna djeca« fotografirajući djecu s Downovim sindromom.

No, Lupino suprotstavlja i druge društvene tabue od erotiziranih tijela, ispraznosti glamura i noćnog života, ali i istospolne ljubavi kao sastavnim dijelom ljudskog društava.

– Često me zovu van da izlažem svoje radove. Problem je što su moje skulpture  velike i nisu spremne za prekooceanska putovanja. Upravo radim na tome da posložim to organizacijski i osnujem neki menadžment kako bih mogao izlagati u New Yorku i Hong Kongu, gdje me stalno zovu. Prošle godine izlagao sam svoje fotografije u njujorškom White Box Galery, a pred tri  godine u galeriji Ralph Pucci. Tražili su me i druge stvari, skulpture, art sjedalice, ali  sve su to veliki komadi nespretni za transport.

Lupino trenutačno radi svoje skulpture u akrilu koje izgledaju kao da su od metala.

– Ne znam odakle mi dolazi sva ta energija, valjda od Boga. Skulpture su me odvele u drugu dimenziju već svega proživljenog. Otkrivam nova prostranstva, ponirem, imam dublje podražaje i neprestano mi nadolaze nove ideje. Ne znam to bolje nego u šali objasniti da ulazim u Danteove krugove. Svoje skulpture i nazivam takvim imenima i Agonija anđela, Luciferov svijet, Mojsije na Sinaju, a tu su i djela kataklizmičkog opusa, Last tango in Fukoshima, Remeber Hirošima ...

Fizička kondicija

Velike skulpture, teški križevi, sjedalice od metala i drva, ogledala, sve su to zahtjevni materijali i obrade kojima Lupino olako barata.

– Da, za sve to  treba imati i fizičku kondiciju kojoj se ne smije okretati leđa. Stoga svakodnevno vježbam. Svakog jutra izdvojim barem pola  sata za fizičku aktivnost. Mislim da je to važno priuštiti svakom tijelu, kao i ispravnu prehranu, otkriva Stephan tajnu svojeg »zamrznutog« fizičkog izgleda.

O tome i o svemu drugome uskoro će biti snimljen i dokumentarac koji će popratiti sve njegove faze, ali i otkriti ponešto iz njegovog privatnog života.

– Sve je u pripremi, u pregovorima sam s jednom producentskom kućom, ali zasad još ne mogu iznositi detalje. Pregovaram i s Rijekom gdje bih također volio imati izložbu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S Lidlom do odmora iz snova
Moj apartman s 5 zvjezdica

S Lidlom do odmora iz snova