Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 4
Sutra: 13° 13° 4
24. veljače 2020.
Priznanje

Riječki glumac Alen Liverić osvojio nagradu za najboljeg glumca na festivalu u Wisconsinu

Foto: arhiva NL, screenshot YouTube
Foto: arhiva NL, screenshot YouTube
Autor:
Objavljeno: 22. travanj 2019. u 11:45 2019-04-22T11:45:00+02:00

Riječki glumac Alen Liverić osvojio je nagradu za najboljeg glumca na američkom filmskom festivalu kratkometražnog filma Milwaukee Twisted Dreams Film Festival u Wisconsinu u SAD-u. Liverić je priznanje dobio za ulogu u filmu Filipa Falkovića »Posljednji bunar«

U filmu koji govori o nestašici vode, a radnja je smještena u 2037. godinu i vrijeme potpunog raspada Europe.

Liverić je u ulozi vlasnika posljednjeg bunara s pitkom vodom živi u Hrvatskoj. Nakon što prodaja vode simpatičnoj obitelji pođe po zlu i završi u krvoproliću, on postaje zamjenski otac i suprug. Ali kada bunar presuši, primoran je odraditi još jednu, posljednju „trgovinu“.

1427466

Iako smo do sada navikli gledati Liverića u ulogama zavodnika, odvjetnika, policajaca i, da ne zaboravimo, sjajnoj ulozi ratnog invalida u »Ničijem sinu«, ovaj filmski i kazališni glumac za ovu se ulogu ponovno morao posve transformirati. U gotovo neprepoznatljivom obličju igra čudaka koji čuva posljednji bunar. U odličnom filmu Filipa Falkovića, Liverić je začudno izveo još jednu svoju glumačku virtuozu i predstavio se u posve novom glumačkom svjetlu.

U filmu uz Alena Liverića igraju i odlični Mia Biondić , Ozren Grabarić i Velimir Grgić koji potpisuje i scenarij, a fotografiju Tomislav Krnić.

Film je financirao HAVC sa 150.000 kuna što je jako mali budžet, pa je sniman u samo pet dana. Unatoč skromnim sredstvima ideja i trud su prepoznati na brojnim međunarodnim festivalaima na kojima je film do sada sudjelovao te osvojio i nekoliko vrijednih nagrada:

Diversions International Short Film Festival 2018. – Najbolja filmska fotografija, Tuzla Film Festival 2018. – Najbolji kratkometražni igrani film, Međunarodni festival zelene kulture Green Fest 2018. – nagrada za najbolji kratkometražni film, Međunarodni filmski festival Skepto 2019. – Posebno priznanje žirija.

Ovo posljednje prizanje stiglo je od nezavisnog filmskog društva Milwaukee koji je 1996. godine osnovao glazbenik i producent Dan Wilson. Festival je jedan od najprestižnijih filmskih festivala kratkometražnog filma, a film je osim nagrade za najboljeg glumca osvojio i nagadu za najbolji kratki film. Bilo je to dvostruko slavlje za vrijednu ekipu. Film je također nedavno prikazivan i na francuskoj televiziji France 3 tv kanalu.

Prisjetimo se Alen Liverić bio je član HNK Ivan pl. Zajc, a već četiri sezone član je HNK Zadar.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
 Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma
Miran i uredan dom bez gamadi više nije nemoguća misija!

Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma