Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 2
Sutra: 19° 19° 2
25. travnja 2019.
Američka glumica

Posebna izaslanica UN-a: Angelina Jolie u Iraku

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 17. lipanj 2018. u 17:30 2018-06-17T17:30:16+02:00

 Američka glumica Angelina Jolie, koja je u posjetu Iraku na inicijativu Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice, ocijenila je u nedjelju da je danas prioritet uspjeti spriječiti sukobe kako bi se smanjile ljudske patnje.
»Nadam se da ćemo ove godine, prigodom Svjetskog dana izbjeglica (20. lipnja) smoći snage .. da krenemo prema novom razdoblju prevencije sukoba i smanjivanja nestabilnosti, umjesto da samo pokušavamo riješiti njihove posljedice«, rekla je na konferenciji za novinare u Domizu u iračkom Kurdistanu.

U izbjegličkom kampu otvorenom 2011. gdje se nalazi 40.000 sirijskih izbjeglica ona je zazvonila na alarm. »Kada UNHCR u Siriji dobija samo 50 posto od sredstava koje traži, a ove godine samo 17 posto, to ima užasne humanitarne posljedice«, naglasila je.
Ovo je treći put da je neki od posebnih izaslanika UN-a posjetio taj kamp na sjeveru Iraka, nakon posjeta 2012. i 2016.

»Budući da više ne postoji ni striktni određeni minimum pomoći, obitelji izbjeglica ne mogu primiti odgovarajuću liječničku pomoć, žene i djevojčice u opasnosti su od seksualnog nasilja, mnogo djece ne može ići u školu a mi propuštamo priliku da ulažemo kako bi izbjeglice mogle dobiti kvalifikacije i tako pomoći obiteljima«, naglasila je.
»Takvo je stanje danas u Iraku, u Siriji i svugdje u svijetu gdje se nalaze izbjeglice ili prognanici«, naglasila je.
Ovo je Angelini Jolie peti posjet Iraku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka