Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 6
Sutra: 12° 12° 6
28. siječnja 2020.
Živjela izolirano

Pisma Grete Garbo otkrivaju koliko je filmska diva zapravo bila usamljena

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 5. prosinac 2017. u 10:28 2017-12-05T10:28:54+01:00

Kolekcija pisama američke glumice švedskoga porijekla Grete Garbo koja će uskoro biti ponuđena na dražbi, otkrivaju u kojoj je mjeri ova engimatična zvijezda Hollywooda bila usamljena, prenosi BBC.

Kolekcija od 36 pisama napisanih između 1930. i 1940. godine prikazuje jednu »usamljenu ženu koja je življena izolirano«.

Garbo je zazirala od medija. Od njih se vrlo rano distancirala unatoč velikoj slavi, a njezin je život sve do smrti 1990. ostao velik misterij.

Kolekciju pisama će 12. prosinca na dražbi ponuditi londonski Sotheby's.

U njima je pisala bliskim prijateljima iz Švedske, otkrivajući im svoj samotnjački način života i depresiju od koje je patila te o tomu da je s nestrpljenjem čekala da život na Beverly Hillsu zamijeni švedskom prirodom.

»Ovih posljednjih nekoliko dana tako je sivo... puno razmišljam o Tistadu. O ljetima kada ondje kiši i kad nas obuzima ta čudesna melankolija«, napisala je Božanstvena Garbo u jednom od pisama.

Otkrila je i da je u Hollywoodu gotovo uvijek sama i da često razgovara sama sa sobom.

»Vozim se prema plaži i šećem i to je uvijek čudesno... ali to je to«, napisala je u pismu poslanom 1939. švedskoj grofici Mari Wachtmeister.

Pisala je i o tomu kako je razočarana izmjenama napravljenim u filmu »Žena s dva lica« u kojemu se posljednji put pojavila na velikom ekranu 1941. godine.

Velika glumica snimila je 28 filmova. Dobila je naziv Božanstvena, no bila je veliki pustinjak. Odbijala je intervjue, autograme, pojavljivanje na premijerama, a dok je živjela na Beverly Hillsu nije odgovarala ni na pisma obožavatelja.

Kad je se s 30 godina povukla iz svijeta filma i glamura preselila je u New York i živjela sama u jednom stanu na Manhattanu.

Nikad se nije udavala, a nije imala ni djecu.

Početna cijena njezinih pisama, u kojima među ostalim opisuje i pojedinosti života u Hollywoodu, procijenjena je na 15.000 do 20.000 funta.
Pisma su sačuvali njezini prijatelji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze