Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 26° 29° 2
17. lipnja 2018.
Novi formati

Javni poziv HRT-a za nove emisije: Od igrane serije iz Domovinskog rata do telenovele

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 18. kolovoz 2016. u 12:39 2016-08-18T12:39:45+02:00

Za Prvi program traži se i emisija o automobilima, ali i zabavni format o prenamjeni uporabnih predmeta, dok bi Četvorka među ostalim emisiju o novim tehnologijama te onu o Hrvatima u BiH 

 Hrvatska radiotelevizija raspisala je javni poziv za neovisne proizvođače za nabavu dvadeset jedne emisije. Traži se štošta, od emisije o automobilima i sigurnosti u prometu, do telenovele! Ili, kako to priopćuju s HRT-a, u tijeku je prikupljanje ponuda i za jednostavnije dnevne emisije i za one složenije, kao što su dramske serije. Ponude se primaju do 1. listopada.

Za Prvi program traži se i spomenuta emisija o automobilima, ali i zabavni faktografski format o prenamjeni uporabnih predmeta, pokućstva i odjeće, odnosno »natjecateljsko edukativni format u kojemu se hrvatski mladi dizajneri i blogeri natječu u prenamjeni uporabnih predmeta, pokućstva te odjeće«.

Dizajnere ocjenjuje stručni žiri te se na kraju pobjedniku dodjeljuje glavna nagrada. Prvi program je taj za koji se traži ponajviše formata, među kojima i nedjeljni lifestyle magazin, igrana serija iz Domovinskog rata, te talk show. Drugi program, ovaj put, ne treba ništa, dok Trojka »vapi« za dokumentarnim filmovima i serijalima kulturološkog i povijesnog sadržaja pri čemu je, kako se poručuje, bitno predstaviti vrijednost referentnu za hrvatski kulturno-društveni prostor. Četvorka bi među ostalim emisiju o novim tehnologijama te onu o Hrvatima u BiH.

Od jeseni »Hrvatska za 5« Branimira Bilića

Vabi HRT neovisne proizvođače, ali i uskrsuje svoj kadar. Od jeseni na HRT1 u večernjemu terminu i nova informativno-dokumentarna emisija »Hrvatska za 5«, autora Branimira Bilića.

– Emisija će se baviti javnim sadržajima, promicat će pozitivne poruke koje su potrebne hrvatskomu društvu i promovirati ljude koji su nositelji pozitivnih promjena. Pokazat će kako se dobrim djelima, dijalogom, oprostom i pomirenjem može poštovati dostojanstvo svakoga čovjeka – najavljuje Bilić.

S HRT-a kažu kako je riječ je o redovitoj nabavi audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača te ističu suradnju sa Hrvatskim društvom nezavisnih producenata.

– U suradnji s Društvom dogovorili smo licenciranje producenata. To je jako važno jer ćemo time izbjeći praksu da proizvođačima bez iskustva ili sa skromnijim iskustvom budu odobreni projekti koji zahtijevaju veliko znanje i veliko iskustvo, pa su stoga i skuplji. To nije dobro ni za HRT ni za te producente«, ističe vršiteljica dužnosti ravnatelja Poslovne jedinice Produkcija HRT-a Sanja Ivančin.

Licenciranje još nije zaživjelo, Ivančin se nada da će za sljedeći poziv biti dovršeno.

– Novost je i poziv za razvoj scenarija za dramsku seriju, koji ćemo objaviti za koji dan, prvi put otkako HRT surađuje s neovisnim proizvođačima. Time ćemo proizvođačima omogućiti da dođu do kvalitetnijih, razrađenijih scenarija, a HRT-u da ima veću mogućnost odabira i kvalitetnije scenarije. Još je u tijeku rješavanje nekih pravnih pitanja oko toga, ali uskoro će i to biti gotovo – ističe Sanja Ivančin.

Na kraju ponovimo »najvažnije« – HRT nakon niza godina traži domaću telenovelu. U pozivu stoji kako se traži da telenovela bude širokoga spektra tema koje opuštaju, zabavljaju, intrigiraju te ne odstupaju od sadržaja primjerenoga javnomu mediju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka