Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 1
Sutra: 22° 28° 1
19. rujna 2018.
Glazbena skupina

Već 33 godine europski projekt kulture: Razgovarali smo s riječkim Putokazima

Već 33 godine europski projekt kulture: Razgovarali smo s riječkim Putokazima
Već 33 godine europski projekt kulture: Razgovarali smo s riječkim Putokazima
Autor:
Objavljeno: 20. veljača 2017. u 23:39 2017-02-20T23:39:41+01:00

DVD »PUTOKAZI.33« dokumentira zajedništvo i nepresušnu energiju Putokaza u kolopletu uspješnica od utemeljenja 22. veljače 1984. godine

Vremenski stroj Putokaza ne pokazuje znakove starenja iako 22. veljače slavi 33. godinu postojanja. Svoj će rođendan Putokazi obilježiti novim DVD-izdanjem jednostavnog naslova »PUTOKAZI.33«. DVD se sastoji od snimke slavljeničkog koncerta povodom 30 godina rada (Porculan/Vremenska kapsula br. 30), održanog u Rijeci 2014. godine, te dokumentarca Marte Ožanić »(u)lice putokaza«, snimljenog povodom zajedničkog okupljanja pjevačkih generacija.

Snimka koncerta publici nudi koncertnu promociju zadnjeg albuma »Porculan«, ali i glazbenu retrospektivu stvaralaštva Putokaza. DVD »PUTOKAZI.33« tako dokumentira zajedništvo i nepresušnu energiju Putokaza u kolopletu uspješnica od utemeljenja 22. veljače 1984. godine.

Posebnost glazbene retrospektive na novom DVD izdanju jest i izvedba svih pjevačkih generacija kojom su nastali sasvim novi zvuci poznatih »Naranče«, »Tararajčice« i drugih pjesama. Putokazi su tijekom 33 godine stvaranja bili i jesu promicatelji alternativnog glazbenog izričaja u suvremenoj pop glazbi, stoga ovaj DVD predstavlja znimno vrijedan dokument riječke i hrvatske glazbene scene.

Zbog čega će štovatelje svoje glazbe ove srijede ponovo okupiti u Planetariju Astronomskog centra, što pripremaju za tu prigodu te što smatraju najvećim uspjesima Putokaza, otkrile su nam: osnivačica ove cijenjene vokalne družine Miranda Đaković te mlada pjevačica Antonia Svetina.

Video uradak Naranče

DVD izdanje u prodaji bit će u ograničenoj tiraži, za istinske poklonike i štovatelje glazbe i djelovanja Putokaza, a najavljuje ga koncertni videouradak »Naranče«, jednog od najvećih hitova Putokaza. DVD će se u prodaji službeno naći baš ove srijede, na sam 33. rođendan Putokaza, a promociju će doživjeti istog dana, u Planetariju Astronomskog centra u Rijeci, među zvijezdama. Ulaz na promociju moguć je uz pozivnice.

Eterična atmosfera

Ove srijede Putokazi će proslaviti 33. godinu postojanja, što ćete obilježiti objavljivanjem DVD-a »Putokazi.33« i njegovom promocijom u Planetariju Astronomskog centra u Rijeci. Što pripremate za tu prigodu?

Miranda: Pripremamo zajedno se sjećati u dragosti.. Obnoviti energijske krugove za konac bez konca.
Ovo vam neće biti prva promocija u Astronomskom centru. Zbog čega je Putokazima drag taj prostor?
Antonia: Već niz godina rado zalazimo u prostor Astronomskog centra. To je plod instinktivnog prepoznavanja dvaju, rekli bismo, sličnih entiteta. Prostor nudi eteričnu atmosferu s kojom glazbeno lako izražavamo svoju bit, udahnujući pritom i život prostoru.

Miranda: Najljepše je igrati se uz zvijezde, a u Planetariju je najbliži put do njih.

Trideset i tri godine neprekidnog rada nisu mala stvar, no Putokazi su pokazali da je to itekako izvedivo. Koliko je rada,odricanja, žrtvovanja i ideje potrebno da bi se to uspjelo?

Miranda: To sve bilo je i jest igra u igri. Ono što najviše cijeniš tek kad izgubiš. 

Antonia: Vjerujemo u svoju glazbu, posvećenost glazbi za mnoge su odricanja, za Putokaze to je jedini put. 

Mnoštvo priznanja

U tridesetrogodišnjem djelovanju Putokazi su postali prava mala glazbena škola, vokalno i i scenski odgojivši više od 400 pjevača, kroz 10 pjevačkih generacija. Osvojili su tri Porina, nagradu Status za izniman doprinos hrvatskoj glazbi, dvije Nagrade Grada Rijeke i brojna druga priznanja. Kao ambasadori originalne i izvorne glazbe predstavljali su hrvatsku kulturu na Međunarodnoj turističkoj burzi, u Berlinu 2003. godine te 2005. godine u Japanu, na svjetskoj izložbi Expo u sklopu projekta »Bridge Eternal« čiji je cilj bio glazbom premostiti zemljopisne, kulturne, političke granice, što Putokazi godinama i čine.

Na što ste najponosniji kad su uspjesi Putokaza u pitanju?

Miranda: To što smo tiho izdržali do kraja.

Tko čini aktualnu postavu Putokaza?

Miranda: Isti oni ljudi koji su činili i prvu.

Što nam novo ona priprema?

Antonia: Prošle smo godine zaplovili na putovanje zvano Raskružje, mjuzikl mijena. Na pozornici našli smo se zajedno, pjevači u 33 godine kruženja kroz Putokaze. Mjuzikl smo dosad predstavili riječkoj publici, onoj u Krku i Puli.
Energija Raskružja

Nadamo se da će energija Raskružja nastaviti kružiti ostalim hrvatskim gradovima te da ćemo se pokloniti još mnogim publikama koje žele putovati s nama.

Miranda: Naposlijetku, kroz Raskružje shvatili smo da nikad nismo počeli kao što nikad nećemo ni završiti. Nećemo završiti stvarati misli, voljeti ljude, govoriti istinu i pjevati. A posljednji ćemo projekt otpjevati u sebi, na nosačima naše svijesti. I oni koji nas vole neka pomisle koja ih je naša skladba naviše dotakla i neka nam to jednom prenesu, isto bez glasa. Taj soundtrack bit će najbolja podloga za nikad dovršenu priču.

Putokazi su jedan od simbola Rijeke. Rijeka će 2020. biti Europska prijestolnica kulture. Hoćete li se i vi uključiti u taj projekt?

Miranda: Putokazi su već 33 godine europski projekt kulture. Naravno, Rijeka je to uvijek znala.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka