Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 3
Sutra: 12° 12° 3
29. siječnja 2020.
Nakon teške bolesti preminuo hrvatski skladatelj

Umro Mario Bogliuni – skladatelj kojemu je pjesma bila dom

Umro Mario Bogliuni – skladatelj kojemu je pjesma bila dom
Umro Mario Bogliuni – skladatelj kojemu je pjesma bila dom
Autor:
Objavljeno: 22. ožujak 2011. u 18:38 2011-03-22T18:38:47+01:00

I danas čujemo njegovu glazbu u kultnoj TV seriji »Gruntovčani«, a nadamo se uskoro i u drugoj »Kuda idu divlje svinje« ili »Mejaši«

Dugogodišnji član Hrvatskog društva skladatelja (HDS) Mario Bogliuni umro je u utorak u Zagrebu nakon duge i teške bolesti, izvijestili su iz HDS-a.

Koliko ste puta u proteklih pola stoljeća, a baš  je toliko stara i sama televizija, na raznim špicama još raznovrsnijih  emisija, serija, filmova, koncerata... pročitali ime Marija Bogliunija?

I  nije to sve: iako ga od početka devedesetih nema na malim ekranima,  morao je u mirovinu, i danas čujemo njegovu glazbu u kultnoj TV seriji »Gruntovčani«, a nadamo se uskoro i u drugoj »Kuda idu divlje svinje« ili »Mejaši«, kao i u nizu crno-bijelih uspomena u boji gdje je  opet neizostavno ime ovog skladatelja, urednika, glazbenika koji je  ponikao u Svetvinčentu, uz sam kaštel Grimanijevih, 1935. u kući Mikuljanovih. 

Rođen je u Svetvinčentu 1935. Glazbu je učio u Zagrebu na teorijskom odjelu glazbene škole »Vatroslav Lisinski«, a potom na muzičkim  akademijama u Ljubljani i Zagrebu. Kao glazbeni urednik Radio Zagreba radio je od 1957., no istodobno je bio djelatan glazbenik.

Vodio je  vokalni kvartet Prima, a onda i instrumentalni ansambl za pratnju pjevača. Nastupao je i kao pijanist, no posebno je bio cijenjen kao pratilac  pjevača i klavijaturist u zabavnim ansamblima, a dugo godina djelovao  je i kao zborovođa.

Potkraj pedesetih nastaju njegove lake orkestralne  skladbe »Crveno i žuto« te »Samba« za dvije flaute i orkestar, no nakon  toga sklada zabavne melodije. Dobitnik je 33 nagrada na festivalima u  zemlji i inozemstvu. Napisao je i opsežnu scensku glazbu za kazališne i  televizijske produkcije.  

Najdulje je radio na Hrvatskoj radioteleviziji (tadašnji TV Zagreb), na  kojoj je nekoliko desetljeća bio glazbeni urednik.

Budući da je bio školovan glazbenik, koji je jako dobro poznavao suvremenu zabavnoglazbenu scenu, postao je nezaobilazan urednik zabavnoglazbenog programa HTV-a u njegovim najboljim danima. Mario Bogliuni bio je skladatelj kojemu je pjesma bila dom, a note jedina prava ljubav kojima je  premošćavao sve granice i razlike, jezike i dijalekte.

Posljednji ispraćaj  Marija Bogliunija je u petak, 25. ožujka u 10 sati, u zagrebačkom Krematoriju. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
I u Rijeci se bira novi Pan – jeste li i vi na glasanju u petak?