Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Zvučna pumpa

U sklopu programskog pravca Slatko i slano EPK-a predstavljen projekt ''Sailor'': Materijalizirani zvuk grada

Foto M. Gracin
Foto M. Gracin
Autor:
Objavljeno: 20. prosinac 2018. u 22:17 2018-12-20T22:17:14+01:00

RIJEKA Svaki grad ima svoj identitet. Svaki grad ima svoj zvuk, frekvenciju u kojoj svakodnevno pulsira, pokazuje karakteristične, sebi svojstvene znakove života. A kako zvuči Rijeka? Uhvaćen na jednoj od njenih prepoznatljivih točaka – Trsatskoj gradini – taj identifikacijski zvuk Rijeke spojit će se s jedinstvenom zvučnom konstrukcijom koja usisava i raspršuje morsku vodu. A sve da bi se ponovno vratio u novom identitetu – skulpturi od soli. Materijaliziran i jedinstven, baš poput mornara, kazali su na  predstavljanju projekta »Sailor« Damir Martinović Mrle, frontman legendarnog Leta 3, tehnički voditelj projekta, mađioničar Andrej Škedel te Vanja Travaš s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Korištenjem zvuka grada kao pokretačkog mehanizma, putem zvučne pumpe kreirat će se jedinstvena atrakcija – skulptura od morske soli. Skulptura se planira instalirati na riječki lukobran Molo Longo do 2020. godine kada Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture. Mrle i Ivanka Mazurkijević zajedno sa Škedelom i Travašem već neko vrijeme rade na prototipu jedinstvenog »zvučnog karburatora«, koji upija sve zvukove od kojih je satkan gradski život i povezuje ih s vodom. Projekt je idejno predstavljen ljetos, uokviren dvodnevnim glazbenim festivalom, a ono što slijedi je početak njegove konkretizacije. Tako su danas Mrle, Škedel i Travaš u prostoru DeltaLaba predstavili rad zvučnog karburatora, odnosno prve faze zvučne pumpe. Sve se to naravno dogodilo na »suho«, jer kako naglašava Mrle, bili bi mokri do kože da se pumpa uronila u vodu.

F2012MG9

– Cilj je utjeloviti zvuk. Kad zvuk postane fizičko biće, on postaje i glavni autor skladbe »Sailor«, umjetna inteligencija koja ne oponaša čovjeka ili neku životinju, već je biće iz neke nove prirode – ističe Mrle. Publiku okupljenu u sklopu šireg predstavljanja programskog pravca Slatko i Slano EPK, za kraj su počastili i izvedbom skladbe »Sailor«, koju je otpjevala Ivanka Mazurkijević, a čija je glazbena podloga zapravo miks svih zvukova grada Rijeke.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.