Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 25° 1
Sutra: 21° 25° 1
18. rujna 2018.
Kulturna razmjena

Riječki Putokazi idu na kinesku turneju

Foto: Ivica Tomić
Foto: Ivica Tomić
Autor:
Objavljeno: 27. rujan 2017. u 11:01 2017-09-27T11:01:39+02:00

U Kini će Putokazi predstaviti hrvatsku glazbenu baštinu, uspješnice s jazz etno i world music albuma »Zemlja« i Nova Zemlja, na nastup će svakako iskoristiti i za predstavljanje Rijeke kao Europske prijestolnice kulture

RIJEKA Riječki Putokazi od 30. rujna do 8. listopada na kineskoj su turneji, na koju odlaze na poziv Ministarstva kulture NR Kine. U Kini će ih ugostiti Chinese Musician Association – Jazz Association, zahvaljujući kojem će tradicijsku etno glazbu i dašak hrvatske kulture doživjeti publika jedne od najstarijih svjetskih civilizacija. U Kini će Putokazi predstaviti hrvatsku glazbenu baštinu, uspješnice s jazz etno i world music albuma »Zemlja« i Nova Zemlja, na nastup će svakako iskoristiti i za predstavljanje Rijeke kao Europske prijestolnice kulture.

Kulturna razmjena

Prema riječima umjetničke voditeljice Mirande Đaković, Putokazi su u sklopu projekta kineske Narodne vlade pod okriljem Ministarstva kulture NR Kine, odabrani da kao predstavnici hrvatske kulture i umjetnosti nastupe u sklopu projekta China Central and Eastern Europe Countries – Cultural Season s ciljem kulturne razmjene između NR Kine i zemalja središnje i istočne Europe. U sklopu turneje Putokazi će gostovati na trodnevnom Chuama Music Festivalu u gradu Jinchengu u pokrajini Shaanxi gdje će održati dva koncerta, dok će treći nastup imati u glavnom gradu Kine Pekingu, u prestižnoj dvorani Palače narodnosti.

U Kinu putuju vokalistice: Jasmina Sokoli, Mia Doričić, Antonia Svetina, Dolores Marinić, Helena Živković, Magda Martedić, Branka Matić Dereta i Vedrana Lisica, pod umjetničkim vodstvom Mirande Đaković. Njihov nastup u Pekingu obogatit će fotografije Hrvatske Renca Kosinožića i videoprojekcije Martina Šesnića. Kineskoj publici Putokazi pripremaju i posebno iznenađenje: naime, neke od atmosferičnih pjesama s albuma »Mjesec« u prepjevu Rite Zhao Simonić izvest će na kineskom jeziku, a predstavit će se i jednom izvornom kineskom pjesmom.

Ambasadori tradicije

Financijsku podršku ovom putovanju pružio je Grad Rijeka, a potporu predstavljanju hrvatske glazbe u Kini dalo je i Hrvatsko društvo skladatelja. Pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar na jučerašnjoj je konferenciji za novinare rekao da su Putokazi inkubator kulture, umjetnosti i aktivizma čiji su članovi prisutni u bendovima, kulturi, politici... Također, čestitao im je na prilici da u Kini predstave ne samo Rijeku, već i Hrvatsku i Europu. Inače, na turneji po Kini već je bio Darko Jurković Charlie i Elvis Stanić Group, a u studenom na daleki istok putuju i drugi riječki glazbenici.

Kao ambasadori tradicijske glazbe Putokazi su do sad predstavljali Hrvatsku na Međunarodnoj turističkoj burzi u Berlinu 2003. godine, a 2005. sudjelovali su u projektu Bridge Eternal na svjetskoj izložbi Expo u Japanu. Godine 1997. njihov je album »Zemlja« s obradama hrvatskih tradicijskih pjesama uvršten među sedam najboljih albuma Srednje Europe na natječaju Radio France International. Nastupili su i na Festivalu folklora u Bugarskoj 2009. godine, a pjevajući »na tanko i debelo« predstavljali su zavičajnu glazbenu tradiciju i u Slovačkoj 2008. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka