Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Zanimljiv projekt

NE MARGINI Bešlić, Šaran i Kreslin u borbi protiv nepravde

NE MARGINI Bešlić, Šaran i Kreslin u borbi protiv nepravde
NE MARGINI Bešlić, Šaran i Kreslin u borbi protiv nepravde
Autor:
Objavljeno: 10. studeni 2017. u 14:41 2017-11-10T14:41:33+01:00

U svojevrsnom Band Aidu moćna je gomilica pjevača koji često i rado nastupaju u Lijepoj našoj, od Halida Bešlića, preko Dine Šarana, do primjerice velikog slovenskog kantautora Vlade Kreslina

Pogledaj, kako se ovdje živi,
upitaj, jesmo li sami krivi,
u svakoj boji nađi nijansu,
svakome treba dati šansu.

Ovo je stih kojim počinje pjesma »Ne margini«, pjesma nastala u susjednoj nam Bosni i Hercegovini makar bi se komotno, od riječi do riječi, mogla citirati i pjevati i ovdje u Hrvatskoj. Uostalom, u svojevrsnom Band Aidu moćna je gomilica pjevača koji često i rado nastupaju u Lijepoj našoj, od Halida Bešlića, preko Dine Šarana, do primjerice velikog slovenskog kantautora Vlade Kreslina. A sve ih je okupila potreba da jednostavno kažu – Ne margini!

Projekt je realiziran na poticaj Fondacije za Socijalno uključivanje i koalicije KOMA. Svjesni vremena u kojem živimo, htjeli su oni socijalnu akciju, ali da nije klasična marketinška i da dopre do što većeg broja građana. Tragajući za idejom došli su i do sarajevskog pisca, novinara, glazbenika Ahmeda Burića.
– Meni se činilo da bi možda valjalo prema socijalnoj slici napraviti neki, uslovno rečeno, Band Aid, kojim bismo sugerirali koliko ljudi u nas, iz različitih razloga, živi na margini, bilo zbog siromaštva, bilo zbog hendikepa, zbog invalidnosti ratne ili civilne, ili nekog drugog razloga – veli nam Burić.

U studiju Damira Arslanagića, pijaniste i kompozitora, našli su se tako Burić i Branko Sauka, nekadašnji član grupe Gino Banana i Crvena Jabuka, pa, kako Burić kaže, sklopili pjesmu. A u bendu koji je pjesmu otpjevao i za nju snimio spot, sve poznata lica; Lela Laković, Nina Babić, Halid Bešlić, Vlado Kreslin, Narcis Vučina, Dino Šaran, Almir Kurt – Kugla, Elvis J. Kurtović i Ahmed Burić.

– Ide izborna godina i na ljudima je da pokušaju razmisliti i odlučiti, da pokušaju izaći iz učmalih koncepata i da pokušaju reći – ne margini! Tako se zovu i koncept i ovaj bend – hor, čiji je zadatak da pozove ljude da razmisle i da se usprave. Izaći iz teške materijalne situacije i depresije nije lako, i veliki je posao, ali ne može se vječno ostat u njoj – poručuje Burić.

Hrvatski živalj možda ne čeka izborna godine, ali i ove riječi također vrijede u nas, baš kao što nam je zajednička potreba zapjevati pjesmu, zašto ne i neki hrvatski sličan band, čiji stihovi među ostalim vele:

Toliko nas na istoj strani
i uvijek nam se isto brani,
zapjevaj, kao sunce sini
reci: ne želim više biti na margini!

Nema toga 'ko će reći,
'ko je manji, a 'ko veći,
nisu važne vjere, nacije i spol,
već kako se živ – u tome je fol!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.