Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 6
Sutra: 17° 17° 6
16. listopada 2019.
Promocija

Muška klapa Kastav sutra na Crekvini predstavlja album "More, nebo, zemlja"

Foto: Sergej Drechsler
Foto: Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 4. srpanj 2017. u 17:53 2017-07-04T17:53:17+02:00

Album »More, nebo, zemja« posvećen je autorskoj glazbi skladanoj na čakavske tekstove našeg užeg i šireg zavičaja od kojih je većina iz pera autora, bilo tekstopisaca, bilo skladatelja Kastavštine, Hrvatskog primorja i Istre

Muška klapa Kastav sutra će na kastavskoj Crekvini koncertno predstaviti novi, peti nosač zvuka »More, nebo, zemja« objavljen početkom lipnja u izdanju Aquaruis recorda i obilježiti 25. obljetnicu uspješnog i neprekidnog rada.

– Album je posvećen autorskoj glazbi skladanoj na čakavske tekstove našeg užeg i šireg zavičaja od kojih je većina iz pera autora, bilo tekstopisaca, bilo skladatelja Kastavštine, Hrvatskog primorja i Istre. Njihove izvedbe ovog su puta upotpunjene vokalno-instrumentalnim aranžmanima karakterističnim za suvremeni klapski izričaj. Pored toga, izvest ćemo i dio repertoara po kojem nas publika prepoznaje već 25 godina koliko postojimo, te ćemo obilježiti i vrijednu obljetnicu uspješnog i predanog rada, najavio je umjetnički voditelj Saša Matovina.

Zanimljivi gosti

Na koncertu koji će biti održan u sklopu Kastafskog kulturnog leta muška klapa Kastav nastupit će uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a pod dirigentskim vodstvom maestra Siniše Leopolda, a pridružit će im se i gosti – Damir Kedžo i ženska klapa Kastav.

– S maestrom Sinišom Leopoldom sam već duže vremena u kontaktu, negdje od 2015. kada smo dogovarali moguću suradnju Festivala kajkavskih popevki u Krapini i Festivala čakavske šansone ČAnsonfest u Kastvu. Kroz te razgovore smo se dotakli i drugih aktivnosti te je maestro predložio kako bismo u budućnosti mogli pripremiti jedan zajednički koncert. Meni kao umjetničkom voditelju i članovima klape Kastav se ta ideja jako svidjela, osobito zato što smo do sada već surađivali u sličnim projektima koji nisu vezani isključivo uz klapski izraz.

Prisjetimo se samo našeg koncerta i albuma »Iskre vremena« iz 2004. te istoimene koncertne turneje iz 2006. po gradovima Hrvatske, ostvarene u suradnji s Riječkim simfonijskim komornim orkestrom pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog. Osim toga naš novi album također je svojevrstan odmak od klasičnog klapskog a cappella repertoara, začinjen vokalno-instrumentalnim aranžmanima mediteranskog stila i zvuka pa je suradnja s Tamburaškim orkestrom HRT-a ovog puta nekako bila prirodni odabir.

Zvuk klape popraćen instrumentalnom pratnjom tamburaškog orkestra u osnovi zvuči vrlo prirodno, a još kada su to vrsni glazbenici poput članova Tamburaškog orkestra HRT-a, onda taj spoj našim izvedbama donosi dodatnu kvalitetu i polet u izvedbama, ističe Matovina.

Tradicionalni izraz

Na koncertu će uz klasični klapski repertoar biti i iskoraka s namjerom njegovog osuvremenjivanja budući da je i novi album upravo na tragu takvog pristupa tradicionalnom klapskom izrazu.

– Naš novi album donosi izvedbe temeljene na klasičnom načinu klapskog pjevanja, od čega nikada nećemo odustati jer se u prvom redu bavimo izvornom klapskom pjesmom te baštinom našeg i šireg zavičaja. No, katkada radi otkrivanja novih glazbenih obzorja i doživljaja nekih novih, nama nepoznatih ili neotkrivenih vrijednosti, odemo u nepoznato. Sve to nas gradi i obogaćuje. Tako smo na novom albumu skladbe upotpunili vokalno-instrumentalnim aranžmanima što je vrlo čest slučaj za današnji, suvremeni klapski izričaj, ali smo pri tom vodili velikog računa kako ne bi bila dovedeno u pitanje srž, bit klapskog izraza, a to je vokalni, u našem slučaju klapski zvuk i izraz. Zbog toga će publika na ovom albumu od nas doživjeti izvedbe na način na koji nas do sada nije imala prilike čuti, dodao je.

Samo čakavština

Na albumu »More, nebo, zemja« prisutni su gotovo isključivo autori, bilo tekstopisci, bilo skladatelji Kastavštine, Hrvatskog primorja i Istre koji su stvarali na čakavske tekstove našeg užeg i šireg zavičaja.
– Među pjesnicima u prvom redu želimo izdvojiti našu sugrađanku, Kastavku, dragu prijateljicu klape Đurđu Grujičić. Ne smijemo zaboraviti ni Mariju Trinajstić, Marinu Valković, Zdravku Žeželić-Alić, Vlastu Juretić, Zlatana Marunića, Mirjanu Bobuš, Vjekoslava Alilovića te gosta iz Dalmacije Jakšu Fiamenga.

Među pjesnicima svakako moramo istaknuti i Ivanu Šarić koja je na engleski jezik sjajno prepjevala skladbu »Pod orehon« Igora Lesice koja je naš zaštitni znak. Po njoj nas publika prepoznaje i ona ove godine bilježi 20 godina od kad smo je praizveli kao a cappella skladbu. Nju smo 2011. godine snimili u suradnji s mariachi sastavom Mariachi Estrella iz Pueble (Meksiko) te je sada ta izvedba ovim albumom dobila i svoje službeno diskografsko izdanje.

No, tu nismo stali jer smo upravo ovaj Ivanin prepjev na engleski na novom albumu snimili i u suradnji s članovima riječkog benda Belfast Food i ta verzija pjesme nosi naslov »April Song«. Pored Igora Lesice, od skladatelja na novom albumu su prisutni: Robert Grubišić, Sanjin Mandičić, Ljubo Kuntarić, Bruno Krajcar, Ivica Badurina, Duško Rapotec Ute i Sanjin Ljubotina, dok se u skladbi »Imet ćeš anjela« kao autori glazbe zajednički pojavljujemo Đurđa Grujičić i ja. Na novom albumu klape Kastav surađivali su brojni istaknuti, vrhunski glazbenici: Robert Funčić, Tonči Grabušić, Robert Grubišić, Diana Grubišić Ćiković, Predrag Ljuna, Ivan Pešut, Ivan Popeskić, Vedran Ružić, Zvjezdan Ružić, Đeni Trdić Barić i Nenad Vidaković te malo prije spomenuti članovi riječkog benda Belfast Food Marko Anić, Sebastian Mavrić, Alen Širola.

S većinom od njih smo do sada mnogo puta surađivali, a potpuno nova suradnja je ostvarena s Belfastovcima. Svima njima ovim putem od srca zahvaljujemo na nesebičnoj pomoći u ovom našem zajedničkom ostvarenju kojem je svatko od njih dao snažni kvalitativni doprinos, rekao je Matovina.

Poznati hitovi

Značajan dio repertoara snimljen je tijekom proteklih 10 godina pa se na albumu nalaze skladbe koje su već poznate u izvedbi klape Kastav. Među njima je pjesma »Čipkarica« praizvedena na 3. ČAnsonfestu te »Del tebe«, »Kanet na vetru« i »Nonićeva pasara«, snimljene za potrebe autorskog projekta »Prošeći se po Kvarneru« Roberta Grubišića.

– Na albumu se nalaze i dvije skladbe na dalmatinskoj čakavštini: »Lipa moja lipega života«, praizvedena na 50. Festivalu zabavne glazbe – Split 2010. i »Zalud pismu pivan« kojom je klapa Kastav osvojila 1. nagradu žirija na 23. Festivalu zabavne glazbe Melodije hrvatskog juga – Opuzen 2016. Među festivalskim skladbama se nalazi i »Daž« kojom smo se predstavili na netom završenom Festivalu Melodije Istre i Kvarnera, zaključio je Matovina.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.