Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 25° 1
Sutra: 21° 25° 1
18. rujna 2018.
Završni koncert

Matija Dedić i Vasil Hadžimanov zajedno nastupili na 12. Jazz Ex temporeu

Matija Dedić / Snimio Marko GRACIN / Nl arhiva
Matija Dedić / Snimio Marko GRACIN / Nl arhiva
Autor:
Objavljeno: 21. listopad 2016. u 23:25 2016-10-21T23:25:39+02:00

Dok je Matija predstavnik najboljeg od suvremenog jazza i moderne improvizirane glazbe, Vasil kombinira balkanske tradicionalne ritmove i fuziju suvremenih zapadnih glazbenih stilova od jazza do funka i world musica, ističu organizatori

OPATIJA Na završnom koncertu ovogodišnjeg 12. Jazz Ex temporea u Opatiji su u petak prvi put na koncertu zajedno nastupili istaknuti pijanisti Matija Dedić i Vasil Hadžimanov.
 

U biografijama dvojice glazbenika ima više podudarnosti, te je time zanimljivije da do sada nisu nikad zajedno održali koncert, navode organizatori iz udruge Liburnia Jazz. Obojica su sinovi iz kultnih glazbenih obitelji, Matija je sin Arsena Dedića i Gabi Novak, a Vasil sin Zafira Hadžimanova i Senke Veletanlić, obojica su rođeni iste godine, obojica počinju svirati klavir s pet godina, obojica u isto vrijeme odlučuju upisati jazz akademije te su ostvarili uspješne jazz karijere i proglašeni najboljim jazz pijanistima u svojim zemljama.

 Osim biografskih podudarnosti, Matija i Vasil su potpuno autentične glazbene osobnosti i njihove poetike se bitno razlikuju. Dok je Matija predstavnik najboljeg od suvremenog jazza i moderne improvizirane glazbe, Vasil kombinira balkanske tradicionalne ritmove i fuziju suvremenih zapadnih glazbenih stilova od jazza do funka i world musica, ističu organizatori.

 Dedić i Hadžimanov su nastupili uz uz pratnju Pedje Milutinovića na bubnjevima, Luke Veselinovića na basu i Elvisa Stanića na gitari.

 Njih dvojica su prethodna dva dana 12. Jazz Ex temporea održali jazz radionice, odnosno jazz talkove.

 Jazz Ex Tempore je multikulturni glazbeni projekt pokrenut 2005. godine a cilj je okupiti svake godine u Opatiji nekoliko vrsnih poznavatelja kako vlastite kulturne baštine tako i suvremenih glazbenih pravaca iz različitih regija i zemalja Europe i svijeta.

Umjetnici zajedno stvaraju glazbu koju karakterizira fuzija različitih glazbenih tradicija, skladaju originalne, još nigdje izvedene kompozicije i potom ih izvode na završnom koncertu, a dio svog iskustva prenose i javnosti putem radionica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka