Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Audiovizualni spektakl

Let 3: S istim žarom obožavamo sve čime se bavimo i gorimo do isparenja!

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva
Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 19. travanj 2015. u 11:31 2015-04-19T11:31:00+02:00

Publika nam je jako bitna... Vjerujem da će se novi materijal slušati, da ćemo dijeliti energiju i zajednički uživati u našim nastupima..

Uvijek drukčiji, uvijek inovativni i zanimljivi, članovi riječke grupe Let 3 ovog mjeseca pripremaju još jedan audiovizualni spektakl za svoje obožavatelje. U prostoru zagrebačke Laube, u subotu 25. travnja otkrit će spomenik »Angela Merkel sere« i premijerno odsvirati sve pjesme s nadolazećeg, željno iščekivanog albuma čiji se izlazak očekuje do ljeta ove godine. Sa spomenikom, novim materijalom te starim i novim projektima upoznao nas je jedan od dvojice glavnih kreativnih umova benda, Damir Martinović Mrle.

 

 Dva oka u glavi

Spomenik »Angela Merkel sere« službeno se opisuje kao »društveno-politički komentar Leta 3 na lokalnu i globalnu stvarnost koji će svojim umjetničkim konceptom sasvim sigurno zaintrigirati, ali i polarizirati javnost i medije«. O čemu se zapravo radi?

  – Putem osjetilnih računa došli smo do zaključka da je Angela Merkel frontmen neoliberalnog kapitalizma, da zastupa banke, kapitaliste koji narod zanemaruju, iskorištavaju. Čovjek je samo broj, sredstvo za zgrtanje novca; situacija u kojoj jesmo potvrđuje da se svi nalazimo u teškoj i bezizlaznoj situaciji, o čemu svjedoče i brojni prosvjedi po cijeloj Europi. Odlučili smo da to zlo treba najslikovitije moguće prikazati, pa smo se odlučili na izradu ovog velikog kipa ne bi li što bolje dočarali problem i od kuda on dolazi. Dolazi od same Angele Merkel. Može biti da je ona jedno prekrasno stvorenje i da ne zna što čini... Ili je možda robot ili svjesno provodi program banaka i kapitalista. Baš zato što je teško zamisliti da to čini jedna žena, svojom pojavom blaže djeluje na narod i lakše po narodu sere. U svakom slučaju, odlučili smo slikovito prikazati da nam čini zlo. Čovjek lakše shvati kad vidi sliku. Uz sve ovo, podržavamo Bozanićev istup protiv banaka, smatramo da smo u toj borbi zajedno – Let 3 i crkva kao dva oka u glavi.

  Zbog čega baš spomenik njemačkoj premijerki? 

  – Na tu radnju inspirirao nas je događaj micanja biste druga Tita s Pantovčaka. Budući da sad tamo postoji jedno prazno mjesto, ponudili bismo kip Angele Merkel da popuni kolekciju. Idealno mjesto s kojeg će berlinska pošiljka naći najkraći put prema hrvatskom građaninu i seljaku.

  Tko je zapravo zadužen za izradu skulpture? 

  – Za izradu skulpture zaduženi su kipari umjetnici, svi su iz spomeničke udruge za izgradnju spomenika.

  Jesu li stigle kakve reakcije na spomenik iz Njemačke? Što kažu? 

  – Nitko ništa ne govori. Nisam još sreo niti jednog Nijemca.

 

 Domaća kreacija i beseda

Iako je vjerojatno dobrim dijelom tajna, možete li nam bar u kratkim crtama otkriti kako ste zamislili svečanost otkrivanja spomenika i koncert koji će mu uslijediti? 

  – Svirat ćemo novi materijal s našeg budućeg albuma. Kad odsviramo sve pjesme, krenut ćemo ispočetka i iste te pjesme odsvirati još jednom, znači dva puta: za cijenu jednog, nastup dva puta... Let 3 i neurokapitalizam kao dva oka u glavi. U sklopu koncerta pojavit će se skulptura Angele Merkel koja će iz svojeg stražnjeg dijela tijela ispuštati g... koja su netom stigla iz Berlina.

  Na projektu surađujete s kostrenskim dizajnerom Jurjem Zigmanom. Koja je njegova uloga, i zašto baš on? 

  – On je veliki umjetnik, kostimograf. Sjetimo se samo »Šume striborove«, »Aide«, »Carmine burane«... Blizu smo, susedi smo, lepo je doživet da se domaća kreacija i domaća beseda z mužikun zaokružuje na izvore domaćih užanci. Neko vrijeme već surađujemo, nekoliko puta sam mu slagao glazbu za njegove revije, on nama kostime... Slažemo se, k'o dva oka u glavi.

  Vratimo se malo glazbi. Kakve su reakcije na vaš novi singl »Prdni majko«? 

  – Divlje, životinjska energija, živopisno, govori o vremenu u kojem živimo...

  Koliko uopće pratite komentare, što publike, što kritike, i koliko vam je stalo do njih? 

  – U Hrvatskoj nedostaje dobrih glazbenih kritičara. Ne poznaju materiju, površni su, fokusiraju se na manje bitne i nebitne stvari, sve ono što se dogodilo i u novinarstvu. Publika nam je jako bitna... Vjerujem da će se novi materijal slušati, da ćemo dijeliti energiju i zajednički uživati u našim nastupima...

 

 Bubnjar na vjeronauku

Od vašeg zadnjeg dugosvirajućeg albuma prošlo je deset godina. Koliko ste se (ili niste) glazbeno promijenili u međuvremenu? 

  – Mi se uvijek mijenjamo, to je izazov u ovoj vrsti posla.

 
  Kojim ste se temama bavili na novom albumu? 

  – Bavili smo se neuroliberalnim kapitalizmom, njegovim posttraumatskim djelovanjem, opisujući ga kroz bolest (pjesmu) pod imenom »Ribokemija« koja govori o rastakanju DNK, koji u svojem skupljanju povlači razne proteze koje postaju nepotrebni dijelovi čovjekovog organizma, ljudsko biće ne evoluira, već deevoluira... Govorimo o ljudskim tlapnjama, zlatu kao religiji, nevjeri u boga, manipulaciji ljudskim rodom, rock & roll anđelima, o strahu da će zaštitnički prdež majke postati prdež maćehe koja će nas za sitni profit prodati u roblje.

  Koliko će pjesama biti na albumu? Tko ih autorski potpisuje? 

  – Bit će sijaset pjesama koje potpisuju nebeski anđeli i sveti otac papa.

  Jeste li imali možda neke nove suradnike na ovom materijalu? 

  – O tome ćemo pričati kad snimimo album. Snimanje će se dogoditi neposredno nakon koncerta u Laubi. Album namjeravamo objaviti do ljeta.

  Let 3 ima novog bubnjara, Ivana Bojčića. Kada je i zašto došlo do te promjene u bendu? 

  – To je prirodno.

  Kako se novi član uklopio u vaš glazbeno-filozofski koncept? 

  – Poslali smo ga na brzi tečaj vjeronauka.

  Jeste li već nastupali u novom sastavu? Kako su prošle te svirke? 

  – Cijelo vrijeme sviramo, materijal smo uvježbali u dvije, tri probe i u rekordnom roku završili novi album.

  Kad smo već kod svirki, planirate li koncertnu turneju u povodu objavljivanja novog materijala? 

  – Let 3 ne staje, ovog trena ima 50-ak dogovorenih koncerata. Ovo u Laubi je pretpromocija, s promocijama krećemo na jesen i zimu.

 

 Bit će svašta

Između (n)ovog i zadnjeg albuma objavili ste reizdanje prvih dvaju albuma, radili ste na puno predstava, filmsku glazbu... Koji biste od tih »projekata« izdvojili kao najznačajniji? 

  – To je jako diskutabilno, previše osobno, teško usporedivo, različiti žanrovi, mnoga polja rada i djelovanja, sve te vrste koje uključuju glazbu, kazalište, film... S istim žarom obožavam sve to čime se bavim i gorim do isparenja!

  Radite li, ili planirate u skoroj budućnosti, nekakav novi kazališni, filmski ili sličan projekt? 

  – Bit će svašta... Ne može sve stati na papir... Jedno po jedno...

  Jedan ste od članova žirija natjecanja Karlovačko RockOff. Kakav bend tražite među mladim hrvatskim bendovima? 

  – Tražim izvođača koji ima svoj način razmišljanja i izražavanja, čvrst stav, da ima snage i ljepote koja te može povući u taj njegov bajkoviti svijet iz kojeg ti se ne da izaći.

  Da je Let 3 danas na početku karijere, biste li se i vi prijavili na nešto slično? 

  – Apsolutno, KRO ima najiskrenije namjere pomoći, progurati u medije, pružiti priliku novim izvođačima da se nađu u okruženju kojem pripadaju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.