Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 4
Sutra: 16° 16° 4
19. studenoga 2019.
Dugogodišnja želja

Koncert Zvjezdana Ružića u riječkom HNK-u: Glazbena poslastica jazz majstora

Foto M. Gracin
Foto M. Gracin
Autor:
Objavljeno: 14. listopad 2018. u 22:38 2018-10-14T22:38:00+02:00

RIJEKA Cijenjenom mladom jazz pijanistu Zvjezdanu Ružiću ispunila se dugogodišnja želja: održao je samostalni koncert u HNK Ivana pl. Zajca. Dvostruki dobitnik Porina i šesterostruki dobitnik Statusa, na klaviru i Mellotronu, na pozornicu riječkog kazališta stao je zajedno s kolegama i prijateljima iz Zvjezdan Ružić Sexteta: Adrianom Bernobićem na bubnjevima, Vojkanom Jocićem na sopran saksofonu, Lenartom Krečičem na tenor saksofonu, Tomažom Gajštom na trubi i Mihom Korenom na kontrabasu. Jednom od naših najtraženijih jazz glazbenika na dosad najvećem i najvažnijem koncertu u karijeri pridružili su se i posebni gosti, glazbenici koji ga inspiriraju i oduševljavaju: naš cijenjeni jazz pijanist Matija Dedić te čuvena bugarska vokalistica Neli Andreeva i njezin djevojački zbor Nusha. 

Koncert Zvjezdana Ružića

Koncert jazz majstora napunio je riječko kazalište, a među publikom koja je uživala u poslastici u "režiji" Zvjezdana Ružića bili su i njegovi brojni kolege glazbenici.Umjetnik koji ljepotu pronalazi u spajanju različitosti i u svojem stvaranju briše granice između stilova, tradicija i kultura, ovim je koncertom publiku poveo na dinamično glazbeno putovanje u kojem su se na posve jedinstven način isprepleli hrvatski jazz, bugarska etno glazba i drugi glazbeni motivi. Vrsnom instrumentalistu i autoru tijekom nastupa koji je trajao gotovo tri sata na repertoaru su bile skladbe s albuma privijenca »The Knightingale Cabaret«, primjerice Porinom nagrađena »Moreška«, kao i skladbe s lani objavljenog albuma »Elfin Farewell« među kojima je i Porinom nagrađena »Kanbal«.

Uz Neli Andreevu i zbor Nusha izveo je nekoliko tradicionalnih bugarskih napjeva, dok je s Matijom Dedićem izveo novu, nikad izvedenu skladbu iz opusa skladbi koje priprema za snimanje solističkog klavirskog albuma sljedeće godine, skladbu »Delightful F«, te Matijinu autorsku skladbu »Family«. Jednom solo piano skladbom publiku je počastio i Matija Dedić, a izvrsnim samostalnim blokom publiku su oduševile i gošće iz Bugarske.Ružić je u riječkom kazalištu nastupio uoči druge kineske turneje na kojoj će sa svojim sekstetom nastupiti u osam gradova i predstaviti treći album »Pandaland« s obradama kineskih tradicionalnih skladbi, začet lani tijekom njihove prve kineske turneje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.