Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1n
Sutra: 6° 6° 1n
23. siječnja 2020.
Druga večer

foto Jazz Time: Tri sata fantastičnog jazza i dvije premijere

Foto M. Gracin
Foto M. Gracin
Autor:
Objavljeno: 25. studeni 2017. u 23:35 2017-11-25T23:35:00+01:00

Druga večer 26. Jazz Timea Rijeka počela je predstavljanjem monografije autora Davora Hrvoja, u kojoj je sažeto svih festivalski 25 godina. Nakon slova i slika, odnosno prošetavanja prošlošću riječkog Jazz Timea uslijedilo je tri sata fantastičnog jazza.

Dogodile su se dvije premijere – najprvo su pozornicom Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku zavladali glazbenici Jed Becker's Blues Explosiona ili »Jed Beckersi« s itekakvim pojačanjem. Naime, sastav Jed Becker's Group u njegovoj baznoj postavi čine trojica vrhunskih glazbenika prepoznatih diljem regije koji izvode najpoznatije klasike i standarde bluesa i rocka – vođa projekta je strastveni bluzer, gitarist i pjevač Emir Grozdanić, a ritam-sekciju čine Damjan Grbac na bas gitari i Tonči Grabušić na bubnjevima.

Za nastup na 26, Jazz Timeu su im se u izvanserijskom aranžmanu osmišljenom originalno za proširenu postavu koja na nesvakidašnji način spaja blues i puhačku sekciju, pridružili i Elvis Stanić, gitarist, harmonikaš, skladatelj i producent koji publiku osvaja uvjerljivim nastupom u raznim suradnjama i podžanrovima jazza, potom Karlo Lovrić (Hammond orgulje), Robert Mikuljan (truba), Tonči Trinajstić (alt saksofon), Franjo Črnjarić (tenor saksofon), Toni Železnik (bariton saksofon) i Slobodan Fak (trombon). Ne da su oni bili Jed Becker's Blues Explosion već su svojim nastupom prouzročili i eksploziju oduševljenja u publici.

Oni koji su to stanje publike zadržali su Zoran Predin i Giani Poposki Trio. Predin, karizmatični slovenski glazbenik večeras je premijerno predstavio svoj najnoviji glazbeni poduhvat nastao u suradnji s Giani Poposki Triom kojeg osim spomenutog Giania Poposkog čine još i Jaka Birsa (saksofon), te Urban Grabenšek (klavijature, klavir). Spomenuta je ekipa riječkoj publici podastrla niz autorskih kompozicija ali i svo bogatstvo etno izričaja s balkanskog prostora, dakako u svom aranžmanu i jazz ruhu.

Večer je kao i prethodna završila glazbenim sessionima u organizaciji mladih snaga riječkog jazza pod vodstvom Zvonimira Radišića, a ono s čim će 26. Jazz Time Rijeka završiti 26. izdanje su nastupi cijenjenih riječkih jazzera Denisa Razumovića Razz i Henryja Radanovića koji će predstaviti prvi zajednički album »Urban Minority«, te kontrabasiste i slikara Vedrana Ružića koji će uz pratnju Pavla Miljenovića (gitara) i Borka Rupene (bubanj) predstaviti Porinom nagrađeni konceptualni jazz album »Spiritual Market« koji prati i film u režiji Ire Tomić i Johna Karduma.

F2511MG06
Jazz Time / Foto Marko Gracin

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.