Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 6
Sutra: 18° 18° 6
15. listopada 2019.
Posthumna priznanja za doprinos glazbenoj sceni

Coci Porin za životno djelo

Vinko Coce / Foto Vedran KARUZA
Vinko Coce / Foto Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 22. ožujak 2014. u 9:00 2014-03-22T09:00:43+01:00

Priznanje će biti dodijeljeno i promotoru jazza  Miroslavu Križiću te aranžeru, pijanistu i producentu Krešimiru Oblaku

RIJEKA Porin za životno djelo ove će godine biti posthumno dodijeljen jednom od najvažnijih promotora jazz glazbe u Hrvatskoj Miroslavu Križiću, poznatom trogirskom tenoru Vinku Coci i poznatom aranžeru, pijanistu i glazbenom producentu Krešimiru Oblaku.

Miroslav Križić dugi je niz godina bio rukovoditelj programskih djelatnosti Muzičke omladine Hrvatske. Za glazbu se zanimao od rane mladosti pa je tako prvu diskoteku ploča sa 78 okretaja oformio još davne 1944. godine. Od 1956. pisao je o glazbi u dnevnim listovima te časopisima. Više od četrdeset godina vodio je glazbene tribine u Zagrebu, ali i drugim gradovima. Od 1964. godine autor je više od 1600 radioprikaza i emisija. Deset godina bio je aktivan član Programskog savjeta Zagrebačkog biennala suvremene glazbe i suosnivač Jazz kluba Zagreb. U povodu proslave 50 godina djelovanja Glazbene mladeži dodijeljena mu je Zlatna značka organizacije s kojom je povezan još od studentskih dana.

Vinko Coce s 15 je godina postao tenor u kvintetu Mali Kanti. Nakon srednje škole zaposlio se u brodogradilištu, a u slobodno se vrijeme i dalje bavio glazbom. Klapi Trogir priključio se 1972. godine, dok je 1983. postao član profesionalnog mješovitog zbora HNK-a u Splitu. Samostalnu karijeru započeo je 1991. godine, pjevajući zabavnu glazbu. To, nažalost, donosi prekid suradnje s klapom Trogir koja dijelom i zbog toga prestaje s radom 1995. godine. Prvi album »Mirno spavaj, ružo moja« snimio je 1993. godine kada je osvojio i Grand Prix na Splitskom festivalu zabavne glazbe s pjesmom »Sićaš li se, lungomare«. Prvi Porin, za pjesmu »Kora kruha u vinu«, dobio je zajedno s klapom Trogir, kao priznanje za rad na polju njegovanja i unapređenja tradicionalnog klapsko-dalmatinskog pjevanja. Godine 2000. postao je članom Hrvatske glazbene unije i dobio status slobodnog umjetnika. Dvije godine kasnije klapa Trogir ponovnim je okupljanjem obilježila 40. godišnjicu djelovanja, što je obilježeno monografijom »Povratak iskonu« Stanka Geića.

Aranžer, pijanist i glazbeni producent Krešimir Oblak Koda kao 15-godišnjak je s Adalbertom Markovićem osnovao orkestar Admira, po završetku rata bio je pijanist i aranžer u orkestru Emanon, a 1957. postao je glazbeni suradnik za programe zabavne i jazz glazbe Radio Zagreba. Bio je urednik-producent Plesnog orkestra Radiotelevizije Zagreb, umjetnički direktor Festivala zabavne glazbe Jugoslavenske radiotelevizije u Opatiji, a kao producent Plesnog orkestra sudjelovao je u velikim europskim jazz festivalima i turnejama te u organiziranju i realizaciji Pjesme Eurovizije u Zagrebu. Surađivao je s brojnim vokalnim i instrumentalnim solistima i grupama, a potrebno je spomenuti i njegov uređivački rad u Savezu muzičkih udruženja Hrvatske na izdavanju notnih albuma s područja zabavnih i festivalskih notnih izdanja

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.