Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Festival gitare u Baški

BIG: Alan Messer i Sebastien Giniaux oduševili

Fotograf Alan Messer (u sredini) svoje višedesetljetno stvaralaštvo predstavio u društvu Damira Halilića-Hala i Denija Šesnića / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ
Fotograf Alan Messer (u sredini) svoje višedesetljetno stvaralaštvo predstavio u društvu Damira Halilića-Hala i Denija Šesnića / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ
Autor:
Objavljeno: 19. kolovoz 2015. u 9:31 2015-08-19T09:31:36+02:00

Otvaranje ovogodišnjeg BIG festivala proteklo je u znaku njegova posebnog gosta, uglednog američkog fotografa i dobitnika Grammya Alana Messera koji se otočanima, ali i brojnim ondje okupljenim »prekomorskim« gostima prigodno predstavio komentarima praćenom video projekcijom tijekom koje je osobno prezentirao neke od svojih najuspjelijih i najprepoznatljivijih radova, njegove fotografije glazbenih velikana poput Beatlesa i Rolling Stonesa

JURANDVOR Hrabrost organizatora Baška international guitar (iliti skraćeno BIG) festivala se isplatila. Odluka da se program 4. izdanja tog vrlo kvalitetnog i od publike omiljenog glazbenog događanja, unatoč promjenjivom, a povremeno i kišnom vremenu ipak održi na otvorenom prostoru, na prostranom platou pored pitoreskne crkvice sv. Lucije, a ne u znatno skučenijoj unutrašnjosti susjednog mu (rezervnog) reflektorija pokazala se punim pogotkom, kako za same izvođače i posebne goste sad već tradicionalnog gitarističkog festivala.

Izuzetno brojni gledatelji su i u četvrtom izdanju spomenute manifestacije dobili priliku uživati u vrhunskom glazbenom doživljaju uklopljenom u dojmljiv ambijent znamenitog jurandvorskog povijesnog kompleksa.

Otvaranje ovogodišnjeg BIG festivala proteklo je u znaku njegova posebnog gosta, uglednog američkog fotografa i dobitnika Grammya Alana Messera koji se otočanima, ali i brojnim ondje okupljenim »prekomorskim« gostima prigodno predstavio komentarima praćenom video projekcijom tijekom koje je osobno prezentirao neke od svojih najuspjelijih i najprepoznatljivijih radova, njegove fotografije glazbenih velikana poput Beatlesa i Rolling Stonesa kao i radove na kojima su mu, često i za naslovnice njihovih albuma, pozirale globalne zvijezde poput Johnnya Casha, Jimija Hendrixa, Boba Dylana, članova Deep Purprlea ili pak grupe The Who.

Nakon što su u pauzi između uvodnog, fotografskog i onog glazbenog dijela programa posjetitelji Baška international guitar festivala Messerove slike imali prigodu razgledati i u »materijaliziranoj formi«, izvješene na zidove jurandvorskog reflektorija, na pozornici pod zvijezdama započeo je i onaj glazbeni dio festivala kojeg su u prvoj večeri na svojim leđima vrhunski iznijeli francuski gitarist Sebastien Giniaux s kojim su u toj prigodi zajedno još svirali i domaći gitarist Mate Matišić te kontrabasist Jurica Štelma.

Četverodnevna manifestacija nastavljena je jučerašnjim nastupom Lidije Horvat Dunjko, Saše Dejanovića te jednog od suorganizatora festivala – Damira Halilića-Hala. Posjetitelje Jurandvora i susjedne mu Baške, u kojoj će se također odigravati dio predviđenog programa, u nastavku će svojim izvedbama još razveseliti i obogatiti Zdenka Kovačiček koju će danas pratiti Vedran Božić i Branimir Bogunović-Pif jednako kao i poljski fingerstyle gitarist Adam Palma čijim će za četvrtak predviđenim nastupom biti zaključen ovogodišnji BIG Festival.

Spomenimo da niti ovo izdanje BIG festivala nije »osakaćeno« za brojna neformalnija popratna zbivanja i opuštene kasnonoćne glazbene sessione, ali ni za onaj jednako važan edukacijski dio programa – gypsy swing i fingerstyle radionice koje u prijepodnevnim satima u Jurandvoru ovih dana vode neki od sudionika ovogodišnjeg bašćanskog festivala.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.