Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Odlazak glumca i aktivista

Umro »posljednji Mohikanac« Russell Means

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 23. listopad 2012. u 12:23 2012-10-23T12:23:21+02:00

»Naš otac i suprug trenutno kroči putem naših predaka«, napisala je njegova obitelj u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Russella Meansa

CHICAGO – Borac za prava Siouxa i glumac Russell Means, koji je privukao pozornost šire javnosti zalažući se za prava američkih Indijanaca sedamdesetih godina, a kasnije započeo glumačku karijeru i nastupio u filmovima poput »Posljednjeg Mohikanca«, umro je u ponedjeljak u 72. godini.

»Naš otac i suprug trenutno kroči putem naših predaka«, napisala je njegova obitelj u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Russella Meansa. »Počeo je putovanje prema svijetu duhova rano jutros na svojem ranču Porcupine« u Južnoj Dakoti, na sjeveru SAD-a«.

Russell Means bio je jedan od prvih vođa pokreta za prava američkih Indijanaca, prije nego li je postao poznat u Hollywoodu u filmovima također posvećenima Indijancima.
U bilješci napisanoj dva dana prije smrti, Means je pozvao obožavatelje da posvete dio vremena »radu kojem se pokušavao posvetiti čitav život: oslobađanju i slobodi mog naroda Lakota, svih Indijanaca i, zapravo, svih ljudi«.

Sedamdesetih godina bio je militantni borac za prava Indijanaca, vodio indijanski marš na Washington i dvoipolmjesečnu indijansku okupaciju gradića Wounded Kneeja u Južnoj Dakoti 1973. godine. 

Russel Means počinje glumačku karijeru kasno 1992., utjelovljujući poglavicu Chingachgooka, posljednjeg Mohikanca, u istoimenom holivudskom filmu s Danielom Day Lewisom i Madeleine Stowe.  Pojavio se 1994. i u filmu »Rođeni ubojice« te u više televizijskih serija. Posudio je glas poglavici Powhatanu, ocu Pocahontas u istoimenom Disneyjevom animiranom filmu iz 1995. godine. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.